ΚεντρικήΜαγειρική

Ινδονησιακό κοτόπουλο satay με σάλτσα φιστικοβούτυρο

23/3/2025

Υλικά
Για το κοτόπουλο
500 γρ. στήθος κοτόπουλου σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
12 γρ. φρέσκο ​​τζίντζερ
20 γρ. σάλτσα σόγιας
3 γρ. καπνιστή πάπρικα σε σκόνη
1 κρεμμύδι
10 γρ. καστανή ζάχαρη
10 γρ. φρέσκος κόλιανδρος ψιλοκομμένος
20 γρ. ηλιέλαιο
Για τη σάλτσα
150 γρ. γάλα καρύδας
8 γρ. σάλτσα ψαριού
20 γρ. φρέσκο ​​κρεμμυδάκι
Χυμός από ένα λάιμ
40 γρ. πάστα φιστικοβούτυρου
Σπορέλαιο
Για γαρνίρισμα
Φρέσκος κόλιανδρος ψιλοκομμένος

Εκτέλεση
Για τη μαρινάδα: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο είναι να φτιάξουμε τη μαρινάδα. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τον κόλιανδρο, ξεφλουδίζουμε και τρίβουμε το τζίντζερ και το λάιμ και στύνβουμε τον χυμό. Στη συνέχεια ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, προσθέτοντας επίσης τη σάλτσα σόγιας, την πάπρικα, το σπορέλαιο, την καστανή ζάχαρη.

Κόβουμε το στήθος κοτόπουλου σε φέτες πάχους 2 εκ. και τις προσθέτουμε στη μαρινάδα, ανακατεύοντας καλά για να κατανεμηθεί ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το κοτόπουλο να μαριναριστεί στο ψυγείο για μερικές ώρες (αν και ο ιδανικός τρόπος για να απορροφήσει καλύτερα τις γεύσεις θα ήταν να το αφήσετε να μαριναριστεί όλη τη νύχτα).

Για τη σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το ψιλοκομμένο φρέσκο ​​κρεμμυδάκι με λίγο λάδι για περίπου δέκα λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά και μετά προσθέτουμε το γάλα καρύδας, τη σάλτσα ψαριού και τον χυμό λάιμ. Ανεβάζουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Μόλις αρχίσει να βράζει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε την το φυστικοβούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Σύνθεση: Σε αυτό το σημείο, βγάζοτμε το μαριναρισμένο κοτόπουλο από το ψυγείο και περνάμε τα κομμάτια του κρέατος σε καλαμάκια από μπαμπού, χωρίς όμως να πιέζουμε πολύ, έτσι ώστε να ψηθεί πιο γρήγορα και ομοιόμορφα. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να εξαντλήσουμε όλο το κρέας. Τέλος ψήνουμε τα καλαμάκια στο τηγάνι για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά (ή μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν). Καλή απόλαυση.

Συμβουλές
Αν δεν σας αρέσει ο κόλιανδρος ή το τζίντζερ, μπορείτε να προσαρμόσετε τη μαρινάδα με τα αγαπημένα σας μπαχαρικά και βότανα. Επίσης μπορείτε να βρείτε τη σάλτσα ψαριού στα περισσότερα σούπερ μάρκετ ή σε καταστήματα που ειδικεύονται σε ανατολίτικα προϊόντα. Το κοτόπουλο είναι καλύτερο να καταναλωθεί αμέσως. Αν σας περισσέψει, μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο και να το ζεστάνετε όταν χρειαστεί, αλλά δυστυχώς δεν θα έχει την ίδια γεύση.

Πηγή: https://jenny.gr

Related posts

Φρέσκια και δροσερή χωρίς ίχνος μακιγιάζ

xristiana

Αφρικανική σκόνη: Ποιες περιοχές σκεπάζει  – Πού ξεπέρασε τους 35 βαθμούς η θερμοκρασία

xristiana

Ο Τοτός και το βρακι της δασκάλας

xristiana