ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΗΠΑ: Παρά τον… Τραμπ, ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης για τις ΑΠΕ, λόγω AI (pics)

2\3\2025

Το ποτάμι δεν γυρίζει εύκολα πίσω. Έτσι, παρά το νέο ενεργειακό δόγμα που υιοθέτησε ο Πρόεδρος Τραμπ, προβλέπεται ισχυρή ανάπτυξη για τις ΑΠΕ στις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το Reuters, η ταχεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης και του υπολογιστικού νέφους αυξάνει ραγδαία τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ και την ανάγκη για λύσεις παροχής 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Η ηλιακή, η αιολική ενέργεια και η αποθήκευση μπαταριών έχουν κυριαρχήσει στις νέες εγκαταστάσεις ενέργειας, αλλά τα κέντρα δεδομένων χρειάζονται σταθερή παροχή τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, απαιτώντας είτε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής είτε συνδυασμό τεχνολογιών παραγωγής. Επίσης, η αυξανόμενη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων θα απαιτήσει περισσότερη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι ιδιοκτήτες επωφελούνται από τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας.

Οι προβλέψεις και το φυσικό αέριο

Ειδικότερα, η ζήτηση ενέργειας από Data Centers προβλέπεται να φτάσει τις 325 έως 580 TWh το 2028, σε σύγκριση με 176 TWh το 2023, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE) τον Δεκέμβριο. Τα κέντρα δεδομένων αντιπροσωπεύουν ένα αυξανόμενο μερίδιο της ζήτησης ενέργειας, μετατοπίζοντας τη συνολική μορφή της ζήτησης και ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για τους παραγωγούς.

Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι η φθηνότερη μορφή ενέργειας σε πολλά μέρη των ΗΠΑ, αλλά η αυξανόμενη ανάγκη για παροχή 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα έχει προκαλέσει μια…καταιγίδα νέων έργων με φυσικό αέριο. Για παράδειγμα, η Entergy σχεδιάζει να κατασκευάσει το πρώτο της εργοστάσιο φυσικού αερίου στο Μισισιπή εδώ και μισό αιώνα και η εγκατάσταση 754 MW πρόκειται να προμηθεύσει κέντρα δεδομένων της Amazon από το 2028.

Για την εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας RWE Clean Energy, τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς των ΗΠΑ παραμένουν αμετάβλητα, δήλωσε ο Andrew Flanagan, διευθύνων σύμβουλος της RWE Clean Energy, στο Reuters Events. Ο όμιλος RWE διαθέτει μεγάλη δυναμικότητα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά δεν έχει ακόμη επενδύσει σε μονάδες φυσικού αερίου των ΗΠΑ.

Η αύξηση της ζήτησης τα επόμενα χρόνια θα «απαιτήσει την ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων ενεργειακών πόρων» ως μέρος μιας ενεργειακής στρατηγικής, δήλωσε ο Flanagan.

Η ζήτηση ενέργειας στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1,5 έως 2,5% ετησίως τα επόμενα 15 χρόνια, «λόγω των κέντρων δεδομένων, της μετεγκατάστασης της βιομηχανίας και της μεταποίησης πίσω στις ΗΠΑ και της ηλεκτροδότησης ευρείας βάσης», όπως είπε.

Σε ένα παράδειγμα, η εταιρεία κοινής ωφέλειας της Αριζόνα Salt River Project (SRP) στοχεύει να διπλασιάσει την παραγωγική ικανότητα στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα δέκα χρόνια για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση στη μητροπολιτική περιοχή του Φοίνιξ, εν μέρει λόγω των νέων κέντρων δεδομένων, δήλωσε εκπρόσωπος της SRP στο Reuters Events.

Η SRP έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 82% έως το 2035, προσθέτοντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποθήκευση ενέργειας και δυναμικότητα με φυσικό αέριο, ενώ αποσύρει 1.300 MW δυναμικότητας άνθρακα.
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι προγραμματιστές επιδιώκουν να κατασκευάσουν μονάδες φυσικού αερίου για την παροχή κέντρων δεδομένων.

Η Blackstone Energy Transition Partners ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι θα αποκτήσει το Potomac Energy Center, ένα εργοστάσιο φυσικού αερίου 774 MW στην κομητεία Loudoun της Βιρτζίνια για την κάλυψη αναγκών τοπικών κέντρων δεδομένων.

Η εταιρεία κοινής ωφέλειας Dominion Energy της Βιρτζίνια μείωσε πρόσφατα την πρόβλεψή της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο 80% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσα σε 15 χρόνια, από 95% προηγουμένως, και η εταιρεία κατασκευάζει τώρα μια νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 1.000 MW με φυσικό αέριο στην κομητεία Chesterfield.

Οι ΑΠΕ

Παρά την αύξηση της δραστηριότητας των μονάδων φυσικού αερίου, «οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξακολουθούν να αποτελούν πολύτιμο κομμάτι του παζλ», οπότε είναι λογικό για τους κατασκευαστές καθαρής ενέργειας να εντοπίσουν περιοχές με μεγάλη αύξηση φορτίου, όπως υποστηρίζουν αναλυτές.

Η ανάγκη για προμήθεια 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα ενισχύει τις business για την αποθήκευση μπαταριών, αν και η ανάπτυξη μπαταριών θα αντιμετωπίσει προκλήσεις δασμών και εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς οι περισσότερες εισάγονται από την Κίνα ή άλλες ασιατικές χώρες, δήλωσε στο Reuters Events ο Tom Atkinson, Διαχειριστής Χαρτοφυλακίου της AXA Investment Managers.

Πολλές εταιρείες Big Tech έχουν φιλόδοξους στόχους μηδενικού άνθρακα, αλλά αρκετές επιδιώκουν επίσης να αναπτύξουν νέους πυρηνικούς σταθμούς.

Οτιδήποτε παρέχει «σταθερή και καθαρή χωρητικότητα θα ήταν ιδανικό», συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης ενέργειας μακράς διάρκειας και των πυρηνικών μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων, όπως υποστηρίζεται.

Ταχύτητα ανάπτυξης

Ενώ ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αναζητούν δυναμικότητα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, συνολικά οι προοπτικές για τους κατασκευαστές καθαρής ενέργειας παραμένουν θετικές, καθώς η ηλιακή και η αιολική ενέργεια αναπτύσσονται ταχύτερα, έχουν λιγότερους περιορισμούς στην αλυσίδα εφοδιασμού και είναι φθηνότερες από τη νέα χωρητικότητα φυσικού αερίου σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ, δήλωσε ο Atkinson.

Οι τεχνολογικοί όμιλοι επιδιώκουν την ταχεία ανάπτυξη ενεργειακών πόρων για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης AI και η ηλιακή και η αιολική ενέργεια μπορούν να κατασκευαστούν ταχύτερα από τις μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο. Ορισμένες εταιρείες συνεργάζονται ακόμη και με προγραμματιστές ενέργειας για να συστεγάσουν την παραγωγή ενέργειας και τα κέντρα δεδομένων. Για να ελαχιστοποιηθούν οι χρόνοι ανάπτυξης, οι κατασκευαστές ηλιακής και αιολικής ενέργειας πρέπει να βρουν κατάλληλες χερσαίες περιοχές και να αντιμετωπίσουν τα σημεία συμφόρησης στη χωρητικότητα του δικτύου που μπορούν να καθυστερήσουν τις συνδέσεις. Ωστόσο, η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού μπορεί επίσης να αποτελέσει πρόκληση.

Όπως επισημαίνει το Reuters, ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας στον τομέα της καθαρής ενέργειας παγώνοντας τα ομοσπονδιακά κεφάλαια εν αναμονή μιας αναθεώρησης και εκδίδοντας πολιτικές που προωθούν την ανάπτυξη ορυκτών καυσίμων, αλλά χρόνια μείωσης του κόστους στην καθαρή ενέργεια έχουν ενισχύσει τα θεμελιώδη μεγέθη. Ο Τραμπ έχει επίσης στηρίξει μια δέσμευση 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τεχνολογικούς ομίλους και επενδυτές για την ανάπτυξη υποδομών τεχνητής νοημοσύνης.

Πηγή: https://www.womenonly.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Σδούκου: Στοχευμένες ενισχύσεις προς τους καταναλωτές ενέργειας

xristiana

Καιρός: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα πλήξει η κακοκαιρία

xristiana

Δήμος Αρταίων: Συγκέντρωση Σχολικών Ειδών Για Τα Παιδιά Ευπαθών Οικογενειών

xristiana