28/3/2025
Όταν τον Ιανουάριο του 2007 ο Στιβ Τζομπς παρουσίασε το πρώτο iPhone σε μία κατάμεστη αίθουσα, στην έκθεση τεχνολογίας Macworld Expo στο Σαν Φρανσίσκο, ενθουσίασε το κοινό. Η καινοτόμα τεχνολογία του κινητού τηλεφώνου και ο συνδυασμός διαφορετικών λειτουργιών σε μία μόνο συσκευή ήταν μία ακόμα πρωτοποριακή κίνηση του μαέστρου της τεχνολογίας. Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, όμως, ο εγκέφαλος πίσω από την Apple διαπίστωσε ότι το τηλέφωνο που είχε μόλις παρουσιάσει έφερε γρατζουνιές στην οθόνη. Αφού επικοινώνησε με την εταιρία Corning ζήτησε τη δημιουργία ενός λεπτού, σκληρού γυαλιού που να αντέχει στις πτώσεις και τη φθορά ώστε να αντικαταστήσει την πλαστική οθόνη του αρχικού μοντέλου. Το ανθεκτικό γυαλί, Gorilla Glass, εφαρμόστηκε στα iPhone πρώτης γενιάς και έκτοτε η εταιρία εξελίσσει το προϊόν της για να καλύψει τις ανάγκες των τεχνολογικών εταιριών που ζητούν προστασία από γρατζουνιές, χτυπήματα και πτώσεις για τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.
Τώρα, η εταιρία στοχεύει στη μαζική παραγωγή φύλλων γυαλιού για παράθυρα, λεπτά όσο μία πιστωτική κάρτα, αλλά ανθεκτικά, με μεγάλη διάσταση και θερμομονωτικές ιδιότητες.
Μιλώντας στην Wall Street Journal ο αντιπρόεδρος της Corning, Ρον Βερκλίρεν, εξήγησε ότι το νέο υλικό είναι πιο λεπτό από μία πιστωτική, αλλά μπορεί να έχει το μέγεθος ενός διπλού κρεβατιού.
Επιπλέον, έχει μικρό βάρος παρότι για τη δημιουργία του τελικού προϊόντος χρειάζονται τρία ή τέσσερα στρώματα του ειδικού γυαλιού που όπως αναφέρει το δημοσίευμα παράγεται με μία τεχνική σύμφωνα με την οποία «το λιωμένο γυαλί ρέει σαν καταρράκτης και ψύχεται ταχύτατα, αποτρέποντας την εμφάνιση μικροσκοπικών ατελειών. Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό, σχεδόν άψογο γυαλί, ανθεκτικό στις γρατζουνιές και τα θραύσματα».
Σε συνεργασία με την Αlpen, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή κουφωμάτων προτείνοντας λύσεις για ανθεκτικότητα, εξοικονόμηση ενέργειας, χωρίς να θυσιάζεται η αισθητική, πρόκειται να εισάγουν στην αγορά τα ενισχυμένα παράθυρα.
Ο Ντέιβιντ Σλάιχερ, διευθυντής της κατασκευαστικής εταιρείας Kala στο Κάνσας Σίτι, μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα, εξήγησε ότι τα τριπλά τζάμια στην κατοικία του διατηρούν ζεστό το σπίτι χάρη στη θερμομονωτική τους ικανότητα.
«Με το σωστό τζάμι στο σπίτι μου, η θέρμανση δε λειτουργεί καν κατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης χειμωνιάτικης ημέρας, ακόμη κι αν έξω έχει -5 βαθμούς Κελσίου», αναφέρει.
Την ίδια στιγμή, η εταιρεία Miter Brands σχεδιάζει παράθυρα που συνδυάζουν το γυαλί της Corning με τεχνολογία που τα καθιστά ανθεκτικά σε θυελλώδεις ανέμους, «μειώνοντας το βάρος τους έως και 40% σε σύγκριση με τα συμβατικά θωρακισμένα παράθυρα. Παρά τη μείωση του βάρους, πληρούν τα αυστηρότερα πρότυπα οικοδομικών κανονισμών για τυφώνες στη Φλόριντα, αντέχοντας ακόμη και την πρόσκρουση μιας δοκού που εκτοξεύεται με ταχύτητα 55 χλμ./ώρα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η εγκατάσταση τέτοιου τύπου κουφωμάτων θα μπορούσε να αποφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας ακόμα και δισ. δολαρίων και μόνωση ώστε, ακόμα και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος διαρκείας, να παραμένουν τα σπίτια ζεστά για μέρες.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ εκτιμά ότι κάθε νοικοκυριό δαπανά επιπλέον 200-400 δολάρια ετησίως σε λογαριασμούς ενέργειας, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε τουλάχιστον 25 δισ. δολάρια ετησίως εξαιτίας της χαμηλής ενεργειακής απόδοσης των κουφωμάτων.
Εντούτοις, τα νέα παράθυρα τριπλής ή ακόμα και τετραπλής στρώσης θα μπορούσαν να παρέχουν μόνωση, «με κόστος μόλις 20% περισσότερο από τα συμβατικά ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα».
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com