16/3/2025
Συγκεκριμένα, τα ανθυγιεινά χαρακτηριστικά μιας τυπικής δυτικής διατροφής, φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο αναπτυξιακών διαταραχών στο παιδί, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
«Όσο μεγαλύτερη είναι η προσκόλληση μιας γυναίκας στη δυτική διατροφή κατά την εγκυμοσύνη -πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και επεξεργασμένες τροφές και φτωχή σε ψάρια, λαχανικά και φρούτα- τόσο μεγαλύτερος φαίνεται να είναι ο κίνδυνος το παιδί της να αναπτύξει ΔΕΠΥ ή αυτισμό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. David Horner από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία.
Ακόμη και οι μικρές μετατοπίσεις προς τη δυτικού τύπου διατροφή, συνδέθηκαν με 66% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΔΕΠΥ και 122% αυξημένο κίνδυνο αυτισμού, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Αυτό σημαίνει όμως ότι ακόμη και μικρές διατροφικές προσαρμογές προς τη δυτική διατροφή, θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο αναπτυξιακών διαταραχών του παιδιού, πρόσθεσαν.
Οι ερευνητές εντόπισαν πάνω από 500 παιδιά στη Νορβηγία ηλικίας 10 ετών που είχαν διαγνωστεί με κάποια αναπτυξιακή διαταραχή και στη συνέχεια ανέλυσαν τι έτρωγαν οι μητέρες τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Βρήκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της διατροφής της μέλλουσας μητέρας και των μετέπειτα διαγνώσεων ΔΕΠΥ και αυτισμού στα παιδιά τους.
Μια δυτικού τύπου διατροφή συνδέθηκε με 53% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οποιασδήποτε αναπτυξιακής διαταραχής.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν αυτές τις συσχετίσεις σε μεγαλύτερες ομάδες ζευγαριών μητέρας-παιδιού, αναλύοντας τελικά περισσότερες από 60.000 Νορβηγίδες και τα παιδιά τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σχέση μεταξύ της διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του αναπτυξιακού κινδύνου στα παιδιά διατηρήθηκε.
«Παρατηρήσαμε τις ισχυρότερες συσχετίσεις στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις διατροφικές επιρροές της μητέρας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Morten Arendt Rasmussen, καθηγητής μικροβιολογίας τροφίμων και υγείας του εντέρου στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.
Οι ερευνητές εντόπισαν 43 συγκεκριμένους μεταβολίτες στο αίμα της μητέρας που συνδέονται με τη δυτική διατροφή και θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σχέση διατροφής και νευροαναπτυξιακών διαταραχών.
«Διαπιστώσαμε ότι 15 από αυτούς τους 43 μεταβολίτες, συνδέονταν ιδιαίτερα με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΔΕΠΥ», δήλωσε ο Horner. «Πολλοί από αυτούς τους μεταβολίτες προέρχονται από τη διατροφική πρόσληψη και παίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες – παράγοντες που πιστεύεται ότι είναι κρίσιμοι για την πρώιμη νευροανάπτυξη».
Τα ευρήματα θέτουν υπό αμφισβήτηση το κατά πόσον οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις για τις έγκυες γυναίκες είναι επαρκείς, δεδομένου ότι τείνουν να αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό εκείνες του γενικού πληθυσμού, δήλωσε ο Horner.
«Γνωρίζουμε ότι οι διατροφικές απαιτήσεις αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η μελέτη μας υπογραμμίζει πόσο κρίσιμη είναι η σύνθεση της διατροφής για την ανάπτυξη του εμβρύου», δήλωσε ο Horner.
«Ενώ η σκανδιναβική διατροφή θεωρείται γενικά υγιεινή, τα δεδομένα μας δείχνουν ότι πολλές έγκυες γυναίκες ακολουθούν διατροφικά πρότυπα που θα μπορούσαν να βελτιστοποιηθούν για να υποστηρίξουν καλύτερα την ανάπτυξη του παιδιού τους».
Η μελέτη εγείρει το ερώτημα αν οι υπάρχουσες διατροφικές συστάσεις ακολουθούνται επαρκώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αν οι κατευθυντήριες γραμμές έχουν τον επιθυμητό αντίκτυπο στην υγεία του παιδιού.
Πηγή https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com