7/3/2025
Αρσενικό, κάδμιο, χρώμιο, χαλκός, μόλυβδος , υδράργυρος και ψευδάργυρος… πολύ υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων ανιχνεύονται σε νερό, ίζημα, ψάρια και καρκινοειδή που ζουν στον πυθμένα της θάλασσας, έπειτα από έρευνα στο λιμάνι Γιανγκσάν νότια της Σαγκάης που διενέργησε επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Ζεζιάνγκ στο Ζουσάν της Κίνας.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τα βαρέα μέταλλα αποτελούν κύρια πηγή θαλάσσιας ρύπανσης εξαιτίας της υψηλής τοξικότητας, της ευρείας κατανομής τους και της παραμονής τους στο περιβάλλον.
Πηγή της μόλυνσης δεν είναι άλλη από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η ανάπτυξη της βιομηχανίας στις παράκτιες περιοχές, τα οικιακά και γεωργικά λύματα που καταλήγουν στον ωκεανό, τα καυσαέρια, τα λιπάσματα, η εξόρυξη είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που ευνοούν την συσσώρευση τέτοιων μετάλλων.
Αυτό που διαπίστωσαν, όμως, οι ειδικοί είναι ότι τα επιβλαβή στοιχεία εντοπίζονται περισσότερο στον πυθμένα της θάλασσας και όχι τόσο στο νερό επιδρώντας αρνητικά τους θαλάσσιους οργανισμούς και δυνητικά τον άνθρωπο από την κατανάλωση ειδών που ζουν στα βάθη του ωκεανού.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη η μεγαλύτερη συγκέντρωσή τους στο ίζημα συνδέεται με υψηλότερο βαθμό τοξικότητας στα είδη που αναπτύσσονται στον βυθό, καθώς αλληλεπιδρούν περισσότερο με τα ιζήματα σε σύγκριση με τα ψάρια στα ανώτερα στρώματα του νερού.
Επομένως, εντείνεται η τοξικότητα στους υδρόβιους οργανισμούς επιφέροντας επιπτώσεις και σε άλλα είδη μέσω της τροφικής αλυσίδας.
Η μόλυνση από βαρέα μέταλλα, αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Marine Science, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο ειδών σε σημεία ιχθυοκαλλιέργειας, αλλά και να επηρεάσει τον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της κατανάλωσης ψαριών.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι το αρσενικό και ο υδράργυρος αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής, με το αρσενικό να απειλεί περισσότερο την ανθρώπινη υγεία μέσω της δηλητηρίασης από ίχνη μετάλλων.
Οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές, με πιθανή εκδήλωση ακόμα και καρκίνου, με τα παιδιά να απειλούνται περισσότερο.
«Η κατανάλωση μολυσμένων υδρόβιων προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από ίχνη μετάλλων, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία, επομένως είναι απαραίτητο να αξιολογηθούν οι κίνδυνοι που προκαλούνται από ιχνοστοιχεία», αναφέρει η έκθεση.
Για την έρευνα δημιουργήθηκαν κοντά στο λιμάνι 20 σταθμοί παρακολούθησης της ποιότητας του θαλασσινού νερού, 10 σταθμοί παρακολούθησης θαλάσσιων ιζημάτων και 12 σταθμοί συλλογής θαλάσσιων βιολογικών δειγμάτων, τα οποία συγκεντρώθηκαν, αποθηκεύτηκαν, μεταφέρθηκαν και αναλύθηκαν. Ανάμεσα στα είδη, συγκαταλέγονται θαλασσινά και ψάρια που καταναλώνονται ευρέως από ντόπιους και αλιεύονται στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο λιμάνι.
Καθώς, λοιπόν, το Γιανγκσάν και άλλα λιμάνια στον κόσμο υπόκεινται σε έργα επέκτασης, η ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος κρίνεται επιτακτική από τους επιστήμονες που καλούν τους αρμόδιους φορείς να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα σχετικά με την απόρριψη αποβλήτων και τη ναυτιλιακή δραστηριότητα ώστε να περιοριστεί η παρουσία βαρέων μετάλλων στη θάλασσα.
Προτείνουν, δε, την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών αλιείας και τεχνολογίας επεξεργασίας λυμάτων με στόχο τη μείωση της μόλυνσης διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την υγεία του οικοσυστήματος και των καταναλωτών.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com