ΚεντρικήΠεριβάλλον

Οι πάγοι λιώνουν κι οι φάλαινες-δολοφόνοι «ταξιδεύουν» στην Αρκτική

20\3\2025

Ήταν χειμώνας του 2020 όταν κυνηγοί Ινουίτ στην Αρκτική του Καναδά συνάντησαν 11 νεκρές φάλαινες που είχαν εξοκείλει στις ακτές της περιοχής. Μην μπορώντας να εξηγήσουν την αιτία θανάτου τους, επικοινώνησαν με την κυβερνητική υπηρεσία Αλιείας και Ωκεανών του Καναδά, με την ελπίδα να λάβουν απαντήσεις. Εξαιτίας, ωστόσο, της περιόδου καραντίνας για την πανδημία, οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν στο σημείο, με αποτέλεσμα να μελετήσουν φωτογραφικό υλικό και δείγματα ιστών που τους έστειλαν οι ντόπιοι.

Όπως αναφέρει το δίκτυο Yale Environment 360 του Πανεπιστημίου του Γέιλ, οι ειδικοί αποφάνθηκαν πως οι νεκρές φάλαινες της Γροιλανδίας ή τοξοκέφαλες, ήταν νεαρές, λεπτές και έφεραν τραύματα από δαγκωνιές.

Οι επιστήμονες απέδωσαν τα ίχνη από δόντια σε όρκες, οι οποίες σπάνια κάνουν την εμφάνισή τους στην περιοχή.

Εντούτοις, τα πράγματα άλλαξαν από τη στιγμή που ο θαλάσσιος πάγος έχει αρχίσει να υποχωρεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που έχει προκαλέσει την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων.

Σύμφωνα με τον βιολόγο Τζεφ Χίτζον η συρρίκνωση των πάγων άνοιξε το δρόμο στα κητώδη, που τους έχει αποδοθεί εσφαλμένα ο χαρακτηρισμός «δολοφόνος», προς τα παγωμένα νερά της Αρκτικής.

Παράλληλα, επισημαίνουν οι ειδικοί, και άλλα θαλάσσια είδη που δε συναντώνται συχνά στην περιοχή, όπως σολομοί, ξεκινούν να αναπτύσσονται στην Αρκτική.

Ο αριθμός των κητωδών έχει οδηγήσει τους επιστήμονες, όπως ο εξελικτικός γενετιστής του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα, Κόλιν Γκαρογουέι, να πιστεύουν ότι οι όρκες αποτελούν μέλη ενός οικότυπου, έναν ξεχωριστό τύπο οργανισμού που ζει σε διαφορετικό περιβάλλον από το σύνηθες, στο οποίο έχει αρχίσει να προσαρμόζονται.

Αυτή η κατηγορία θαλάσσιων θηλαστικών, όχι μόνο επισκέπτεται το σημείο, αλλά μεταναστεύει αποικίζοντας στην Αρκτική που υπό άλλες συνθήκες δε θα είχε πρόσβαση.

Αν ο αριθμός τους συνεχίσει να αυξάνεται, λένε οι επιστήμονες, θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στον τροφικό ιστό με συνέπειες τόσο για το οικοσύστημα, όσο και για την αλιεία των ντόπιων.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να πληγούν οι μικροί και απειλούμενοι πληθυσμοί ειδών, αλλά και να απομακρυνθούν άλλα είδη καθώς δε θα είναι δυνατή η εύρεση τροφής.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως στην Αρκτική ο αριθμός των φαλαινών-δολοφόνων, οι οποίες στην πραγματικότητα ανήκουν στην οικογένεια των δελφινίδων, αυξάνεται με χαμηλό αλλά σταθερό ρυθμό περίπου 2% ετησίως και ότι είναι πιθανό τελικά να πλήξουν πιο ευάλωτους πληθυσμούς φαλαινών καθώς ο πάγος υποχωρεί.

Άλλωστε, όπως τονίζει ο Ρόμπερτ Πίτμαν από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, επικεφαλής συντάκτης παλαιότερης έκθεσης για τις επιθέσεις των κητών σε άλλα είδη, οι όρκες είναι εξαιρετικά έξυπνες και κοινωνικές και ανέκαθεν απειλούσαν θαλάσσια είδη, ιδίως τα μικρά τους.

Πηγή: https://www.womenonly.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

6ο Μεσογειακό Φεστιβάλ «Μια θάλασσα τραγούδια»

xristiana

Principal Club Theater: Το μεγαλύτερο θεματικό πάρτι Cult Battles Main Event «επιστρέφει»

xristiana

Ψωρίαση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον περιορισμό και την ανακούφιση των συμπτωμάτων

xristiana