ΚεντρικήΚοινωνικά

«Ο Γυάλινος Κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Αγίου Δημητρίου

6\3\2024

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Αγίου Δημητρίου, που έχει δημιουργήσει παράδοση με τις πολύ επιτυχημένες και ιδιαίτερα δημοφιλείς παραστάσεις του, επιστρέφει επί σκηνής με μία ακόμα, άκρως ενδιαφέρουσα παράσταση! Αυτή τη φορά  παρουσιάζει το έργο του Τενεσί Ουίλιαμς «Ο Γυάλινος Κόσμος», σε ελεύθερη διασκευή και σκηνοθεσία – διδασκαλία της Γεωργίας Αθανασιάδου.

Οι παραστάσεις θα γίνουν στο Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη (στο ισόγειο του Δημαρχείου Αγίου Δημητρίου) στις: 14, 15, 16&  21,22,23 Φεβρουαρίου στις 20:30.  Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους θεατές!

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:

Αμάντα: Σοφία Τσιρώνη

Τομ: Γιώργος Γκιόκας

Λώρα: Αγγελική Λάμπου

Τζιμ: Γιάννης Σταυρόπουλος

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ:

Διδασκαλία – Σκηνοθεσία: Γεωργία Αθανασιάδου

Σκηνικά – Κοστούμια – ArtWork: Ελένη Νανοπούλου

Μετάφραση Κειμένου: Δημήτρης Μαυρίκιος

Κατασκευή Σκηνικού: Χρήστος Σταματελόπουλος

Παραγωγή: Τμήμα Πολιτισμού – Δήμος Αγίου Δημητρίου

* Ευχαριστούμε θερμά τον Νίκο Ζαννή και το Θάνο Μουτή για τη βοήθεια στους φωτισμούς και τον ήχο, το Στέλιο Μπουζιώτη για την δημιουργία των video.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑΣ:

Ο «Γυάλινος Κόσμος», είναι ένα έργο μνήμης.

Το έργο εκτυλίσσεται μέσα από τις αναμνήσεις του Τομ. Πρόκειται για τη ζωή της οικογένειας Γουίνγκφιλντ που απαρτίζεται από τη μητέρα του Αμάντα, την αδερφή του Λώρα και τον ίδιο.

Η Αμάντα είναι μια γυναίκα, που τρέφεται και ζει μέσα από τις θύμησες της νιότης της, όταν ήταν ακόμη μια «κοσμική δεσποινίς» – αν ήταν ποτέ. Ταυτόχρονα, ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά της μέσα σε μια σκληρή πραγματικότητα.

Η Λώρα, μια εύθραυστη κοπέλα, ανάπηρη στο πόδι, βλέπει τον κόσμο με τρόμο και έτσι έχει δημιουργήσει ένα δικό της εσωτερικό κόσμο. Έναν κόσμο φτιαγμένο από γυάλινα ζωάκια.

Και ο Τομ που περνάει τον χρόνο του μέσα σε μια διαρκή φυγή, προσπαθεί να ζήσει την περιπέτεια μέσα από τους κινηματογραφικούς ήρωες. Μέχρι τη στιγμή που θα δραπετεύσει…

Στο έργο κάθε ένας από τους ήρωες μας ζει και υπάρχει, μέσα στον δικό του φανταστικό κόσμο, έναν κόσμο που είναι πλασμένος όπως εκείνος τον έχει ονειρευτεί, κι αυτό γιατί με αυτό τον τρόπο, προσπαθεί να ξεφύγει από την φυλακή του εαυτού του, να λυτρωθεί από το πραγματικό. Όμως μέσα σε έναν κόσμο φανταστικό, άρα και σαθρό η σύγκρουση με την πραγματικότητα είναι αναπόφευκτη και ταυτόχρονα ανελέητη.

Το έργο του Τενεσί Ουίλιαμς είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό. Ο Ουίλιαμς μας μιλά για τη μητέρα του, την Εντουίνα και την αδερφή του, τη Ρόουζ που είχε διαγνωστεί με «σχιζοφρένεια» – σήμερα θα την ονομάζαμε διπολική.

Μιλά βέβαια και για τον ίδιο, μέσα από τον Τομ, ο οποίος βρίσκεται σε αδιέξοδο και ξέρει ότι για να γίνει ο εαυτός του, πρέπει να ξεριζωθεί από την οικογένεια, κάτι όμως που του είναι πολύ δύσκολο γιατί το έχει κάνει ήδη ο πατέρας του. Ο Τομ ζει φορτωμένος με μια ευθύνη που μισεί από τη μια η οποία από την άλλη, του δημιουργεί ενοχές.

Νιώθω μεγάλη χαρά που φέτος μας δίνεται η δυνατότητα να δουλέψουμε πάνω σε ένα τόσο σπουδαίο έργο του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τους ήρωες του Τενεσί Ουίλιαμς. Ήρωες γεμάτους με κραυγές απελπισίας, που όμως δεν υπάρχει κανένας να τους ακούσει. Κι εδώ γεννιέται μέσα μου το ερώτημα: μήπως αυτή η απομόνωση, η έλλειψη επικοινωνίας, η έλλειψη ανταπόκρισης δεν απέχει και πολύ από τον δικό μας κόσμο;

Καλή θέαση.

Γεωργία Αθανασιάδου

*     Η Ρόουζ Ουίλιαμς γεννήθηκε στο 1909 στο Κολούμπους.

Το 1943 της κάνουν λοβοτομή στο Πολιτειακό Άσυλο του Φάρμιγκτον.

Στο Χόλυγουντ, την ίδια χρονιά, ο αδερφός της Τομ (Τενεσί) Ουίλιαμς την κάνει κεντρική ηρωίδα ενός αυτοβιογραφικού του σεναρίου.

Το σενάριο αυτό δεν έγινε ποτέ ταινία.

Έγινε όμως λίγο αργότερα, Ο ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟ.

Related posts

Αλόη: Πώς επηρεάζει την ξηροδερμία

xristiana

Θέλεις μαλλιά σαν φρεσκολουσμένα; Έτσι πρέπει να εφαρμόζεις το dry shampoo

xristiana

ΟΑΕΔ: Παράταση αιτήσεων για το πρόγραμμα 3.400 νέων θέσεων εργασίας

xristiana