ΚεντρικήΠεριβάλλον

Βουλγαρία: Επιδιώκει προσωρινή συμφωνία με την Ελλάδα για το νερό

19\3\2025

Μια έστω και προσωρινή συμφωνία με την Ελλάδα δήλωσε πως επιδιώκει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Ρόζεν Ζελιάζκοφ, προκειμένου να τερματιστεί το αδιέξοδο που έχει προκύψει με μια μεταπολεμική συμφωνία που έχει λήξει αναφορικά με τη διαχείριση του νερού και η οποία έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες από Έλληνες αγρότες.

Από το 1964, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας αποζημιώσεων για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μεταξύ των δύο γειτόνων, το νερό από τα βουνά της Βουλγαρίας έρρεε ελεύθερα κατά μήκος του ποταμού Άρδα σε 50.000 στρέμματα της πεδιάδας του Έβρου στη βόρεια Ελλάδα, σημειώνει το Reuters.

Η συμφωνία έληξε τον περασμένο Ιούλιο, προκαλώντας ανησυχία στους Έλληνες αγρότες που εξαρτώνται από αυτήν για να διατηρήσουν τις καλλιέργειές τους ζωντανές. Τις τελευταίες εβδομάδες έστησαν, μάλιστα, μπλόκα με τρακτέρ κοντά στην περιοχή Καστανιές, απαιτώντας μια άμεση, μακροπρόθεσμη συμφωνία.

Όπως σημειώνει το Reuters, η Ελλάδα και η εθνική εταιρεία ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας NEK υπέγραψαν προσωρινή συμφωνία για την εξασφάλιση του εφοδιασμού από τα μέσα Ιουλίου έως τον Σεπτέμβριο του 2024.

Σε μια έντονη κοινοβουλευτική συζήτηση πρόσφατα στη Σόφια, εν μέσω ισχυρισμών της αντιπολίτευσης ότι η Βουλγαρία δίνει δωρεάν το νερό της, ο Ζελιάζκοφ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει μια προσωρινή συμφωνία για το φετινό καλοκαίρι.

«Θα αναζητήσουμε μια προσωρινή λύση μέσα σε λίγους μήνες φέτος, ώστε να έχουμε την ευκαιρία να διαπραγματευτούμε μια συνολική συμφωνία», είπε, αρνούμενος να διευκρινίσει τι θα περιλαμβάνει μια τέτοια συμφωνία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Γκεόργκι Σαμάντοφ υπερασπίστηκε τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, λέγοντας ότι το νερό που ρέει στην Ελλάδα μέσω του υδροηλεκτρικού φράγματος Ivaylovgrad της Βουλγαρίας παράγει 30.000 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας για τις δικές της ανάγκες.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αποζημιώσεων, η Βουλγαρία απελευθέρωσε 186 εκατ. κυβικά μέτρα νερού ετησίως από υδροηλεκτρικά φράγματα στον Έβρο, μια περιοχή που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γεωργία, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Το νερό παρεχόταν κάθε αρδευτική περίοδο από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο. Η Ελλάδα δεν διαθέτει λειτουργικές δεξαμενές στην περιοχή για την αποθήκευση του νερού.

Πάντως, το όλο ζήτημα επαναφέρει στο προσκήνιο το πόσο επισφαλείς έχουν γίνει οι υδάτινοι πόροι στη Μεσόγειο λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα κατέγραψε το θερμότερο καλοκαίρι της πέρυσι, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της νοτίου Ευρώπης, με ελάχιστες βροχοπτώσεις και παρατεταμένη ξηρασία.

Εν όψει των διαπραγματεύσεων, το υπουργείο Γεωργίας της Βουλγαρίας ανέφερε ότι η χώρα αξιολογεί πρώτα τις δικές της ανάγκες σε νερό. Όμως, η ελληνική πλευρά κατηγορεί τη Σόφια για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες, λόγω και της πολιτική αστάθειας στη Βουλγαρία.

Σημειώνεται ότι το κεντροδεξιό κόμμα GERB του Ζελιάζκοφ κέρδισε τις πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο, τις έβδομες στη βαλκανική χώρα μέσα σε τέσσερα χρόνια. Η κυβέρνησή του εγκρίθηκε τον Ιανουάριο μετά από μήνες διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό της.

Πηγή: https://www.womenonly.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

«Καμπανάκι» από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό: Η περίοδος 2023 – 2027 θα είναι η πιο ζεστή

xristiana

Αυξήθηκαν οι καύσωνες στην Ελλάδα τα τελευταία 70 χρόνια: Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο

xristiana

7° Πανελλήνιο Συνέδριο Ε.ΚΟ.ΜΕ.Ν. – Μεταβολικά Νοσήματα 2024: Από τη θεωρία στην πράξη

xristiana