13\3\2025
Με την προσθήκη των standalone μπαταριών στο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, την αύξηση των περιοχών αιολικής προτεραιότητες σε όλη την επικράτεια, ενσωματώνοντας και το σχεδιασμό για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα αλλά και τις κατευθύνσεις για περιοχές επιτάχυνσης των ΑΠΕ, οριστικοποιείται το νέο χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ειδικό χωροταξικό θα αποτελέσει αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που θα γίνει αύριο στο μέγαρο Μαξίμου παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος με σκοπό να τεθούν επί τάπητος οι εκκρεμότητες και να ανάψει το πράσινο φως για τον χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας που περιμένει για χρόνια η αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το χωροταξικό στις ΑΠΕ έχει βρεθεί συχνά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ακόμα και από την πλευρά του Πρωθυπουργού, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ ενός αποτελεσματικότερου σχεδίου χωροθέτησης των νέων έργων και ειδικά των αιολικών πάρκων που αντιμετωπίζουν σοβαρές αντιδράσεις κυρίως σε νησιωτικές περιοχές αλλά και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.
Μόνο που ο σχεδιασμός αυτός έρχεται σε μια περίοδο εκρηκτικής ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Ελλάδα με τα έργα σε λειτουργία να ανέρχονται σε 16 GW, στα οποία αν υπολογιστούν και τα έργα που είναι στην ουρά για ηλέκτριση και διαθέτουν όρους σύνδεσης ξεπερνούν κατά πολύ τους στόχους του ΕΣΕΚ. Τα ρεκόρ των ΑΠΕ δημιουργούν σοβαρές επιφυλάξεις για το ρόλο που μπορεί να επιτελέσει το χωροταξικό σχέδιο σε μία αγορά που έχει πιάσει ταβάνι και αρκετά έργα έχουν να αντιμετωπίσουν την βάσανο του ΣτΕ με απορριπτικές αποφάσεις ή πελαγοδρομούν στα αδειοδοτική γρανάζια της δημόσιας διοίκησης έχοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν σειρά από τεχνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.
Οι προβλέψεις
Το ειδικό χωροταξικό σύμφωνα με πληροφορίες έχει οριστικοποιηθεί από το περασμένο φθινόπωρο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και είχε υποβληθεί στην πολιτική ηγεσία προκειμένου να οριστικοποιήσει το σχεδιασμό και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος της πολιτείας είναι η διοίκηση να αποκτήσει τον οδικό χάρτη που χρειάζεται για την αντιμετώπιση αδειοδοτικών θεμάτων στις περιπτώσεις των ΑΠΕ με στόχο την διευκόλυνση και την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών επίλυσης.
Στο πλαίσιο αυτό το χωροταξικό για τις ΑΠΕ προχωρεί στην αύξηση των περιοχών αιολικής προτεραιότητας από 58 σε 67 σε όλη τη χώρα με την Κρήτη να καταλαμβάνει 22 αντίστοιχες περιοχές, οι οποίες κατανέμονται από τη μία άκρη του νησιού στην άλλη με την πλειοψηφία να κατανέμεται στο Ηράκλειο.
Η Κρήτη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς με την ολοκλήρωση της λειτουργίας του μεγάλου καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αττική για το νησί προκύπτει πολλαπλάσιος ηλεκτρικός χώρος και δυνατότητα για εξαγωγή περισσότερης πράσινης ενέργειας.
Ο χωροταξικός σχεδιασμός ενσωματώνει και το πλαίσιο για την υπεράκτια αιολικά πάρκα για τα οποία εκκρεμεί η έγκριση των 20 οικοπέδων από το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να υπογραφεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα οριστικοποιήσει το εθνικό σχέδιο των off shore αιολικών. Σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά πάρκα το χωροταξικό ορίζει μέγιστο ποσοστό κάλυψης εδάφους επί των εκτάσεων που καλλιεργούνται και διατίθεται για βόσκηση στο 3%. Επίσης διατηρεί την νομοθεσία σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γεωργική γη και σε γη υψηλής παραγωγικότητας έως 1 MW.
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές επιτάχυνσης ΑΠΕ που προβλέπεται από σχετική κοινοτική οδηγία, το νέο σχέδιο «χωροθετεί» ως αντίστοιχες περιοχές τις πρώην λιγνιτικές περιοχές για φωτοβολταϊκούς σταθμούς και και τα θαλάσσια οικόπεδα που έχουν οριστεί για τα υπεράκτια αιολικά, στην περίπτωση των αιολικών σταθμών.
Ειδικές προβλέψεις ενσωματώνει το χωροταξικό και για την χωροθέτηση των αυτόνομων μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες. Για τα επίμαχα έργα που υπάρχει ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον ορίζονται ζώνες αποκλεισμού μεταξύ των οποίων είναι τα διακηρυγμένα μνημεία, οι περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης, οι διεθνούς σημασίας υγροτόποι Ραμσάρ, οι πυρήνες εθνικών δρυμών κ.α κλπ. Η απαγόρευση ισχύει για ζώνη 500 μέτρων γύρω από α
Πηγή: https://www.womenonly.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com