ΚεντρικήΠεριβάλλον

Nord Stream 2: Σενάρια για πιθανή «ανάστασή» του με στόχο τη μεταφορά υδρογόνου και LNG (pics)

21\3\2025

Την «ανάσταση» του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία και τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, φέρνει στο προσκήνιο μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Swiss StreamTec Solutions.

Η έρευνα της εταιρείας που δημιουργήθηκε από την ομάδα διαχείρισης των αγωγών Nord Stream, εξέτασε την τρέχουσα κατάσταση του Nord Stream 2 καθώς και τις μελλοντικές επιλογές, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά υδρογόνου και LNG.

Υπενθυμίζεται ότι ο Nord Stream 2 βρέθηκε στο επίκεντρο ενός πολιτικού και διπλωματικού πόκερ μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν υπέστη σαμποτάζ με εκρηκτικά, είναι και τυπικά ανενεργός.

Ο μεγαλύτερος αγωγός

Ο Nord Stream 2, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 2021, αποτελείται από δύο παράλληλες σειρές αγωγών, μήκους 1.230 χιλιομέτρων η καθεμία και διαμέτρου 1,2 μέτρων, που ξεκινούν από τον κόλπο Narva στη Ρωσία και καταλήγουν στο Lubmin στη Γερμανία.

Θεωρείται ο μεγαλύτερος σε μήκος και ισχυρότερος υπεράκτιος αγωγός φυσικού αερίου που κατασκευάστηκε ποτέ καθώς σχεδιάστηκε για να μεταφέρει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Ωστόσο, ποτέ δεν μετέφερε μέχρι τώρα ούτε την παραμικρή ποσότητα.

Η StreamTec Solutions με έδρα την Ελβετία πραγματοποίησε τεχνική μελέτη της τρέχουσας κατάστασης και των πρόσθετων επιλογών για τη μελλοντική χρήση του αγωγού Nord Stream 2.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ζημιά στη γραμμή Α δεν είναι τόσο σοβαρή όσο είχε αρχικά θεωρηθεί, ενώ η γραμμή Β εξακολουθεί να είναι άθικτη και θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί χωρίς επισκευή.

«Η γραμμή Α έχει διαρραγεί σε δύο τοποθεσίες κοντά στο νησί Bornholm. Ωστόσο, περισσότερο από το 90% του αγωγού δεν έχει πλημμυρίσει και εξακολουθεί να είναι γεμάτο με φυσικό αέριο σε χαμηλή πίεση. Η διάβρωση μέσα στα πλημμυρισμένα τμήματα του αγωγού είναι ελάχιστη και δεν αποτελεί απειλή για την ακεραιότητα του, κυρίως λόγω των πολύ χαμηλών επιπέδων οξυγόνου σε αυτό το βάθος και της θερμοκρασίας του νερού που είναι αρκετά χαμηλή ώστε να ελαχιστοποιηθεί η μικροβιακή διάβρωση», δήλωσε ο Richard Taylor, Offshore Construction Manager και Partner της StreamTec Solutions.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι τεχνικά εφικτό να επισκευαστεί η γραμμή Α, με εξοπλισμό και τεχνογνωσία που είναι άμεσα διαθέσιμα. Έτσι σε περίπτωση επαναχρησιμοποίησης του, η επισκευή του θα κοστίσει πολύ λιγότερο από την κατασκευή ενός νέου αγωγού.

Οι πιθανές νέες χρήσεις του

Όσον αφορά την πιθανή μελλοντική χρήση του Nord Stream 2, μια επιλογή θα μπορούσε να είναι η αναπροσαρμογή του για τη μεταφορά υδρογόνου, αλλά και για την εισαγωγή LNG στο Lubmin μέσω υπεράκτιου τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης ή ακόμη η χρήση του ως εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Η StreamTec Solutions δημιουργήθηκε από την ομάδα διαχείρισης του έργου Nord Stream 1 που ολοκληρώθηκε το 2013 και διαθέτει επίσης δύο γραμμές, συνδέοντας τον κόλπο Portovaya στη Ρωσία με το Lubmin. Οι επτά ιδρυτικοί εταίροι της StreamTec Solutions κατείχαν αργότερα παρόμοιες θέσεις στο έργο Nord Stream 2, το οποίο είναι τεχνικά παρόμοιο με τον πρώτο αγωγό.

Όλα αυτά βέβαια υπόκεινται και στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, η έκβαση των οποίων και θα κρίνει τελικά το μέλλον του Nord Stream 2.

Πηγή: https://www.womenonly.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Boyfriend bob: Γιατί θα είναι το πιο περιζήτητο κούρεμα της σεζόν

xristiana

Το σούπερ φρούτο που ενισχύει το ανοσοποιητικό, προστατεύει την καρδιά και προλαμβάνει τον καρκίνο

xristiana

Εκδήλωση Από Τον “Ιππόκαμπο” Για Την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

xristiana