11\3\2025…
Ο κόσμος δε θα μπορέσει να απελευθερωθεί από τον άνθρακα εν ευθέτω χρόνω. Οι αμερικανικές εξαγωγές άνθρακα αυξάνονται σταθερά, παρόλο που η εγχώρια κατανάλωσή του έχει μειωθεί.
Συν τοις άλλοις, η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα άνθρακα έφτασε σε νέο ρεκόρ σχεδόν 2.175 γιγαβάτ το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του Global Energy Monitor στις 6 Φεβρουαρίου. Σημειωτέον πως η παραγωγική ικανότητα άνθρακα είναι η συνολική ισχύς που μπορεί να παραχθεί από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν μέσω καύσης άνθρακα.
Η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα αναμένεται επίσης να έχει ξεπεράσει ένα ακόμη νέο υψηλό ρεκόρ των 8,77 δισεκατομμυρίων τόνων το 2024 και θα παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα μέχρι το 2027, προέβλεψε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
Οι κύριοι ένοχοι
Η Κίνα ανέφερε πρόσφατα ότι οι εισαγωγές άνθρακα αυξήθηκαν κατά 14,4% σε υψηλό ρεκόρ το 2024, ανερχόμενες σε 542,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους έναντι 474,42 εκατομμυρίων τόνων το προηγούμενο έτος.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι επίσης ο μεγαλύτερος καταναλωτής άνθρακα παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 56% της παγκόσμιας ζήτησης το 2023, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία του ΙΕΑ.
Η στρατηγική της Κίνας για την αποθήκευση άνθρακα σε επίπεδα-ρεκόρ προσανατολίζεται σε μεγάλο βαθμό στην προετοιμασία της χώρας για πιθανές ελλείψεις ενέργειας που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η υδροηλεκτρική, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αποτελούσαν σχεδόν το 30% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας το 2023, όπως έδειξαν τα στοιχεία του think tank Ember Energy. Όταν η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται λόγω ανεπαρκών βροχοπτώσεων, η κινεζική κυβέρνηση συχνά βασίζεται στην ενέργεια από άνθρακα για να εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια.
Στην Ινδία, η ακραία ζέστη που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της ζήτησης ενέργειας για ψύξη χώρων και οι καθαρές πηγές ενέργειας δεν κατασκευάζονται αρκετά γρήγορα για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας της χώρας.
![](https://www.newmoney.gr/wp-content/uploads/2025/02/Climate-CNBC1.png)
Η εστίαση της Ινδίας στην οικονομική ανάπτυξη και την ανάπτυξη των υποδομών έχει επίσης ενισχύσει την κατανάλωση τσιμέντου και χάλυβα, βιομηχανίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα, σύμφωνα με αναλυτές με τους οποίους μίλησε το CNBC.
Η ζήτηση χάλυβα της χώρας της Νότιας Ασίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 8-9% το 2025, ξεπερνώντας εκείνη άλλων οικονομιών, λόγω της ανάκαμψης των κατασκευών στους τομείς των υποδομών και των κατοικιών, όπως έδειξαν τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Crisil.
Αυτό δε σημαίνει ότι η Ινδία έχει παραμελήσει τους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η χώρα έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο να καλύψει το 50% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, κάτι στο οποίο έχει σημειώσει πρόοδο. Από τον περασμένο Οκτώβριο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιστοιχούσαν σε περισσότερο από το 46,3% της δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, σύμφωνα με το Υπουργείο Νέας και Ανανεώσιμης Ενέργειας της Ινδίας.
Εκτός της Ινδίας και της Κίνας, άλλες χώρες που κατασκευάζουν νέες μονάδες καύσης άνθρακα είναι το Μπαγκλαντές, η Ινδονησία και το Βιετνάμ, όπως σημειώνει το Global Energy Monitor.
Το Βιετνάμ αναμένεται να έχει ξεπεράσει την Ταϊβάν ως ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας άνθρακα παγκοσμίως, αφού οι εισαγωγές άνθρακα της χώρας έφτασαν πέρυσι στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μία δεκαετία.
Η παραγωγή άνθρακα της Ινδονησίας αυξήθηκε σε περίπου 831 εκατομμύρια τόνους σημειώνοντας νέο υψηλό πέρυσι, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων της χώρας.
Το ποσοστό του άνθρακα στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας των Φιλιππίνων ξεπέρασε εκείνο της Κίνας το 2023, με αποτέλεσμα να γίνει η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας που εξαρτάται περισσότερο από τον άνθρακα, όπως ανέφερε η Ember Energy.
Η έντονη ζήτηση άνθρακα στην Ασία σε όλους τους τομείς είναι επίσης εν μέρει συνέπεια της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεδομένου ότι ορισμένοι μεγάλοι εισαγωγείς θερμικού άνθρακα, όπως η Κίνα, η Ινδία και το Βιετνάμ, είχαν μειώσει τα σχέδια για την ανάπτυξη ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το φυσικό αέριο μετά την κατακόρυφη αύξηση των τιμών του.
![](https://www.newmoney.gr/wp-content/uploads/2025/02/Climate-CNBC12.png)
Ο παράγοντας της ΤΝ
Η παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται το 2025, δήλωσε ο ΙΕΑ.
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει επίσης επιταχύνει την παγκόσμια ανάγκη για ενέργεια. Οι εκθέσεις των αναλυτών έχουν υποδείξει ότι οι ανάγκες σε ενέργεια που οδηγούνται από τα κέντρα δεδομένων σε όλο τον κόσμο θα παρατείνουν επίσης τη ζήτηση για άνθρακα.
Μέχρι το 2030, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 35 GW, υπερδιπλάσια από τα 17 GW που καταγράφηκαν το 2022, όπως έδειξε έκθεση της Moody’s Ratings.
![](https://www.newmoney.gr/wp-content/uploads/2025/02/Climate-CNBC13.png)
Ενεργειακή μετάβαση
Με την παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνεται ταχύτερα, άλλοι ειδικοί της βιομηχανίας αρχίζουν να απηχούν τις προβλέψεις του ΙΕΑ ότι η ζήτηση άνθρακα θα παραμείνει στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.
Οι περισσότερες χώρες του κόσμου υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015 για να περιορίσουν την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας σε επίπεδα πολύ κάτω των 2 βαθμών Κελσίου και να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Για να αποτραπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, εκτιμάται ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά 45% έως το 2030 και να φθάσουν στο net zero έως το 2050.
Άλλοι είναι λιγότερο απαισιόδοξοι, αν και αναγνωρίζουν την πρόκληση της έγκαιρης επίτευξης αυτών των στόχων.
Μια συνεχιζόμενη δέσμευση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παράλληλα με μια διαφαινόμενη αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου μπορεί να διασφαλίσει ότι οι εισαγωγές άνθρακα θα συνεχίσουν να αποδυναμώνονται σε ορισμένες αγορές που εισάγουν άνθρακα, τη στιγμή που η κατανάλωση του ρυπογόνου ορυκτού έχει μειωθεί στην Ευρώπη και τη βορειοανατολική Ασία τα τελευταία χρόνια.
Επιπλέον, εάν οι χώρες δεσμευτούν στις υποσχέσεις τους για τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, η χρήση του άνθρακα θα μπορούσε να αρχίσει να καταγράφει μια σημαντική μείωση αυτή τη δεκαετία.
Πηγή: https://www.womenonly.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com