ΚεντρικήΥγεία

8 λόγοι για τους οποίους έχετε τσίμπλες στα μάτια και τι πρέπει να κάνετε

6\3\2024

Οι τσίμπλες στα μάτια είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, ιδιαίτερα το πρωί μετά τον ύπνο. Παρόλο που συνήθως είναι αβλαβείς, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποτελούν ένδειξη κάποιας υποκείμενης πάθησης.

Ακολουθούν οι 8 πιο συχνοί λόγοι για τους οποίους εμφανίζονται τσίμπλες στα μάτια και τι μπορείτε να κάνετε για να τις αντιμετωπίσετε, σύμφωνα με το Health.

1. Φυσιολογική διαδικασία κατά τη διάρκεια του ύπνου

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα μάτια δεν ανοιγοκλείνουν, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται βλέννα, λάδι και άλλα υπολείμματα στις γωνίες των ματιών. Αυτή η «κρούστα» είναι φυσιολογική και απομακρύνεται εύκολα με νερό.

2. Φραγμένος δακρυϊκός πόρος

Η απόφραξη ρινοδακρυϊκού πόρου μπορεί να προκαλέσει υπερβολική παραγωγή δακρύων και βλέννας, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται τσίμπλες.

3. Αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα προκαλείται από αλλεργιογόνα, όπως η γύρη, η σκόνη και οι τρίχες ζώων, και συνοδεύεται από φαγούρα, δάκρυα και ερυθρότητα. Επηρεάζει έως και το 40% του πληθυσμού.

4. Ξηροφθαλμία

Η ξηροφθαλμία είναι επίσης συχνή και προκαλεί αίσθηση καψίματος, θολή όραση και σχηματισμό τσιμπλών με βλέννα.

5. Βακτηριακή επιπεφυκίτιδα

Η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα είναι μια μόλυνση που προκαλεί έντονη ερυθρότητα στα μάτια, κνησμό και παχύρρευστη, κίτρινη ή πράσινη έκκριση.

6. Βλεφαρίτιδα

Η βλεφαρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονή των βλεφάρων που προκαλεί ερυθρότητα, φαγούρα και απολέπιση στις βλεφαρίδες.

7. Κερατίτιδα (έλκος κερατοειδούς)

Η κερατίτιδα προκαλείται από λοιμώξεις και μπορεί να είναι σοβαρή αν δεν αντιμετωπιστεί. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο πόνο, φωτοευαισθησία και παχύρρευστη έκκριση.

8. Κριθαράκι

Το κριθαράκι είναι μια μικρή, επώδυνη φλεγμονή στη βάση των βλεφαρίδων, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από έκκριση και πρήξιμο.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Αν οι τσίμπλες συνοδεύονται από θολή όραση, ευαισθησία στο φως, υπερβολική έκκριση τσίμπλας που είναι παχύρευστη, πρασινοκίτρινη ή μοιάζει με πύον, κολλώδη τσίμπλα, ερυθρότητα, πρήξιμο και πόνο στα μάτια, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο.

Θεραπείες και πρόληψη

Οι θεραπείες αυτοφροντίδας μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα μάτια σας καθαρά. Απλώστε μια ζεστή κομπρέσα ή πετσέτα στα βλέφαρα και τις βλεφαρίδες σας και τρίψτε απαλά την περιοχή για να μαλακώσετε τις τσίμπλες. Αφαιρέστε τις σταδιακά και με απαλές κινήσεις.

Μπορείτε να ξεπλένετε τα μάτια με νερό ή φυσιολογικό ορό, ενώ αποτελεσματικά είναι και τα τεχνητά δάκρυα. Επίσης για πιθανές αλλεργίες ή λοιμώξεις υπάρχουν συνταγογραφούμενες οφθαλμικές σταγόνες.

Σχετικά με την πρόληψη, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για να αποτρέψετε τη βακτηριακή επιπεφυκίτιδα και άλλες μολύνσεις των ματιών
  • Πλένετε τα βλέφαρά σας καθημερινά με νερό και βρεφικό σαμπουάν χρησιμοποιώντας ένα μαλακό πανί, ειδικά εάν είστε επιρρεπείς σε βλεφαρίτιδα ή εμφανίζετε συχνά τσίμπλες.
  • Χρησιμοποιήστε προληπτικά φυσιολογικό ορό ή λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες (τεχνητά δάκρυα) για να διατηρήσετε τα μάτια σας καθαρά και υγρά, ιδιαίτερα εάν υποφέρετε από ξηροφθαλμία. 

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ενημερωτικές Ιατρικές Ομιλίες Για Τις Γυναίκες

xristiana

Δωρεάν προληπτικός δερματολογικός έλεγχος

xristiana

Ακρόαση για νέα μέλη στην παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Αγ. Παρασκευής

xristiana