ΚεντρικήΠεριβάλλον

Φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες: Πώς θα εγκαταστήσετε ηλιακά πάνελ σε κοινόχρηστους χώρους

15\3\2025

Το δρόμο για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών χωρίς ενστάσεις και γκρίνιες ανοίγει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην προσπάθεια να διευρύνει την χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον οικιακό τομέα.

Με ρύθμιση που φέρνει στην βουλή και εντάσσεται στο σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που είναι από χθες σε δημόσια διαβούλευση, το ΥΠΕΝ επιτρέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και μπαταριών σε κοινόχρηστους χώρους στους οποίους υπάρχουν περισσότερες από μια οριζόντιες ιδιοκτησίες.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τις γενικές συνελεύσεις των συνιδιοκτητών με απόλυτη πλειοψηφία του 51% και σε επιφάνεια μέχρι ποσοστού 40% του συνόλου του κοινόχρηστου χώρου.

Με την ίδια πλειοψηφία λαμβάνεται και κάθε σχετική απόφαση για την υλοποίηση και ρύθμιση των αποφάσεων. Από την δυνατότητα αξιοποίησης ενός ηλιακού συστήματος εξαιρούνται τα ακίνητα που εμπίπτουν στον κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η συγκατάθεση των συνιδιοκτητών είναι αναγκαία για να προχωρήσει ένας καταναλωτής στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού δηλαδή κατά κύριο λόγο στην ταράτσα, όταν μιλάμε για πολυκατοικία. Κάτι που δεν θεωρείται αυτονόητο.

Ακόμη και σήμερα σε κάποιες πολυκατοικίες υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις ακόμη και για την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα από ιδιοκτήτες γεγονός που μετακυλύει ένα σοβαρό κόστος σε όσους επιθυμούν ζεστό νερό από τον ήλιο.

Για την εγκατάσταση, οι χρήστες χρειάζεται να λάβουν από την ΥΔΟΜ έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας. Η τοποθέτηση δεν επιτρέπεται στην απόληξη κλιμακοστασίου, του φρεατίου του ασανσέρ ή πάνω σε άλλη κατασκευή. Η εγκατάσταση θα πρέπει να γίνει εντός των ορίων της στέγης, απέχοντας, μάλιστα, 50 εκατοστά από το περίγραμμά της, ενώ αν πρόκειται για δώμα (ταράτσα), η απόσταση αυτή ανέρχεται στο 1 μέτρο.

Ποια είναι η διαδικασία για την εγκατάσταση του συστήματος; Εφόσον υπάρχει έγκριση των υπόλοιπων συνιδιοκτητών, θα πρέπει να γίνει η προμήθεια του εξοπλισμού. Στη συνέχεια, να υποβληθεί αίτημα στο ΔΕΔΔΗΕ για όρους σύνδεσης. Το επόμενο βήμα είναι η αίτηση στην πολεοδομία για έγκριση εκτέλεσης εργασιών και τελευταίο βήμα, η συνεννόηση με τη ΔΕΗ για την τελική υπογραφή της 25ετούς σύμβασης. Αυτή περιλαμβάνει τη συμφωνία βάσει της οποίας θα εκχέεται το ρεύμα στο δίκτυο και η διαδικασία ολοκληρώνεται με την πραγματοποίηση της σύνδεσης.

Η ρύθμιση για την τοποθέτηση φωτοβολταικών και συστημάτων αποθήκευσης στις πολυκατοικίες συμπίπτει και με τα προγράμματα για το νέο «Εξοικονομώ» αλλά και το «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» σε κατοικίες που κάνουν θραύση με πάνω από 120.000 αιτήσεις συνολικά. Τα προγράμματα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20 και 31 Μαρτίου αντίστοιχα.

Πηγή: https://www.womenonly.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δαφνέλαιο: Να γιατί σας συμβουλεύουμε να το απλώνετε στα μαλλιά σας!

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 2/7

xristiana

ΕΣΑμεΑ: Επιδοτούμενο Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Για Νέους 18-29 Με Αναπηρία Ή Χρόνια Πάθηση

xristiana