ΚεντρικήΠεριβάλλον

Τοίχοι «ντυμένοι» με πράσινο η λύση στο πρόβλημα της ζέστης στα αστικά κέντρα

12\3\2025

Αρκεί μία ματιά για να διαπιστώσει κανείς ότι το τσιμέντο επικρατεί στα αστικά κέντρα. Γκρίζα κτίρια σχεδόν κρύβουν τον ορίζοντα, με την απουσία πρασίνου να χαρακτηρίζει τις σύγχρονες πόλεις παραδομένες στην οικιστική ανάπτυξη, συχνά χωρίς περιβαλλοντικά κριτήρια ή βιώσιμο σχεδιασμό.

Όλα αυτά την ώρα που οι πυκνοκατοικημένες συνοικίες μετατρέπονται σε «φούρνο», εντείνοντας το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας.

Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που προτείνουν τη δημιουργία χώρων πρασίνου στις μεγαλουπόλεις, ως διέξοδο από τις δραματικές επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας.

– Advertisement –

Πράγματι, έχει αποδειχθεί ότι τα αστικά πάρκα, ή έστω τα δέντρα και τα φυτά μπορούν να προσφέρουν ανάσα δροσιάς, αφού περιορίζεται η ζέστη και δημιουργείται σκίαση.

Τώρα, νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Νανιάνγκ της Σιγκαπούρης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Building and Environment, επιβεβαιώνει τα οφέλη του πρασίνου στην προσπάθεια οι πόλεις να γίνουν πιο δροσερές.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 20 επιφάνειες σε διαφορετικά περιβάλλοντα στη Σιγκαπούρη, εκ των οποίων τοίχοι κτιρίων με πράσινο, «γυμνοί» τοίχοι και φυσικούς βράχους.

Διαπίστωσαν ότι οι τοίχοι με φυλλώματα ή αναρριχώμενα φυτά λειτουργούν ως ρυθμιστές της θερμοκρασίας δημιουργώντας ένα στρώμα ψύξης στο κτίριο κατά τη διάρκεια της ημέρας και ένα στρώμα θερμομόνωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα θετικά αποτελέσματα, όμως, δεν περιορίζονται στη θερμοκρασία, αλλά προκύπτει ότι οι πράσινοι τοίχοι μπορούν να φιλοξενήσουν τουλάχιστον 290 διαφορετικά ζωικά είδη, όπως μέλισσες, έντομα και πτηνά, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τη βιοποικιλότητα.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, στη Σιγκαπούρη αυξημένες θερμοκρασίες έως και 4,2 βαθμούς Κελσίου υπολογίστηκαν στο κέντρο της πόλης σε σύγκριση με αγροτικές περιοχές και παράλληλα διαπίστωσαν πως η αυξημένη ανθρώπινη δραστηριότητα επιδρά στη μείωση της βιοποικιλότητας, στην ποιότητα του αέρα, την αισθητική και την υγεία των πολιτών.

Εκτιμούν, μάλιστα, ότι έχουν χαθεί βιότοποι για τουλάχιστον το 1/3 της βιοποικιλότητας εξαιτίας της εκμετάλλευσης της γης για την αστικοποίηση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, επισημαίνουν, οι αλλαγές στη χρήση γης έχουν ήδη προκαλέσει απώλεια τοπικού ζωικού πλούτου κατά περίπου 77% και απώλεια συνολικής αφθονίας κατά περίπου 40%.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι οι τοίχοι «ντυμένοι» με πράσινο όχι μόνο ικανοποιούν ανάγκες σε αισθητικό επίπεδο, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να περιοριστεί η θερμοκρασία σε περιοχές όπως η Σιγκαπούρη και να μετριάσουν την απώλεια οικοτόπων για πολλά είδη.

«Οι πράσινοι τοίχοι μπορούν να είναι πολλά περισσότερα από μια απλή διακοσμητική τάση», δήλωσε η Καταρίνα Χεκτ, περιβαλλοντολόγος από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και επικεφαλής της μελέτης.

Από την έρευνα αποδεικνύεται ότι η θερμοκρασία των πράσινων κτιρίων μειώνεται έως και 0,6-0,7 βαθμούς Κελσίου.

«Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μια μικρή διαφορά», αναφέρει η Χεκτ, αλλά ακόμη και μικρή μείωση όπως αυτή μπορεί να ελαττώσει το ενεργειακό κόστος και να κάνει τα κτίρια πιο φιλόξενα για τους πολίτες και τους εργαζόμενους.

Η ανέγερση τέτοιων κτιρίων με ολοένα περισσότερους πράσινους τοίχους μπορεί να διευρύνει την ψύξη και να συμβάλλει ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, ενώ όπως εξηγεί η ειδικός μπορεί να βελτιώσει τη συνολική κλιματική ανθεκτικότητα στις πόλεις.

Όσο για τους φυσικούς βράχους σε αστικό περιβάλλον, προσέλκυσαν περισσότερη βιοποικιλότητα από τους τοίχους, με την Χεκτ να αναφέρει ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά από τη φύση, ώστε να εφαρμόσουμε ανάλογες στρατηγικές σε αστικές περιοχές.

Οι τοίχοι με βλάστηση, επομένως, αποτελούν εναλλακτική του φυσικού βράχου καθώς παρέχουν στέγη για ζωικά είδη που σε άλλη περίπτωση δε θα έβρισκαν φιλόξενα σημεία για τη διαβίωσή τους.

Επιπλέον, τόνισε ότι τα ευρήματα της έρευνας μπορούν να εφαρμοστούν και σε εύκρατα κλίματα, ακολουθώντας ανάλογες αρχές με αυτές των τροπικών περιοχών.

Πηγή: https://www.womenonly.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δελτίο ειδήσεων 16/5

xristiana

«Ελ. Βενιζέλος»: Προχωρά στην τρίτη «πράσινη» επένδυση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

xristiana

Δωρεάν σεμινάριο αυτοάμυνας – αυτοπροστασίας γυναικών στον Δ. Ωραιοκάστρου

xristiana