19\3\2025
Με αύξηση 11,2% «τρέχει» μέχρι στιγμής η τιμή χονδρεμπορικής του Φεβρουαρίου, δίνοντας σήματα ανόδου για τα πράσινο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας του Μαρτίου μία περίπου εβδομάδα πριν το τέλος του μήνα.
Ο Φεβρουάριος διαμορφώθηκε σε ένα μήνα ισχυρών ανατιμήσεων στη μισή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας ως αποτέλεσμα κυρίως των χαμηλών θερμοκρασιών και της αυξημένης ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια αλλά και της συνεχόμενης εξάντλησης των αποθεμάτων φυσικού αερίου εξαιτίας του οποίου έχει ανοίξει νέος γύρος διαβουλεύσεων στην Κομισιόν προκειμένου να κατέβει ο πήχης του ποσοστού πλήρωσης στην ΕΕ στο 80%.
Η διαφορά μεταξύ του ορίου αποθήκευσης 80% και του σημερινού 90% ισοδυναμεί με περίπου 120 τυποποιημένα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυσή της Γαλλικής Engie. Οι προμήθειες αυτές αντιστοιχούν περίπου σε ότι εισήγαγε ολόκληρη η ΕΕ τον περασμένο μήνα.
Την προηγούμενη εβδομάδα η τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο συναλλαγών TTF, βρέθηκε μία ανάσα πριν τα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, εικόνα η οποία χθες υποχώρησε κάτω από το 50 ευρώ ως αποτέλεσμα κυρίως της αισιοδοξίας που διαμορφώνουν οι διαπραγματεύσεις στον άξονα Ουάσιγκτον – Μόσχας για τερματισμό της ρωσοουκρανικής κρίσης.
Παρά τη μείωση κατά 22,71% σήμερα της τιμής της χονδρεμπορικής το κόστος της ενέργειας εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα αλλά αισθητά χαμηλότερα από το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας όπου η τιμή ξεπέρασε α 204 ευρώ ανά μεγαβατώρα παραπέμποντας σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης.
Για σήμερα 19 Φεβρουαρίου, η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας διαμορφώνεται στα 149 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ αυξημένες παραμένουν οι τιμές σε Ρουμανία και Βουλγαρία στα 165,83 ευρώ, στην Ιταλία στα 152,26 ευρώ στην Γερμανία στα 110,83 ευρώ, στην Αυστρία στα 139,59 ευρώ, στην Πολωνία 141,62 ευρώ και στη Γαλλία στα 117,31 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Σήμερα, η μέση τιμή της χονδρεμπορικής στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 150,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 135,13 € που ήταν τον Ιανουάριο και 129,81 ευρώ τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας την κλιμάκωση των τιμών προς τα πάνω.
Όπως κάθε μήνα όμως, έτσι και τον Μάρτιο, οι τιμές της λιανικής θα διαμορφωθούν με βάση την εκπτωτική πολιτική των παρόχων, η οποία θα ανακοινωθεί της 1η Μαρτίου.
Χθες, η Metlen ανακοίνωσε ότι, για ένατο συνεχόμενο μήνα, θα παραμείνει σταθερό το πράσινο τιμολόγιο Value Special, στα 15,9 λεπτά/κιλοβατώρα.
Τον Φεβρουάριο οι τιμές του πράσινου τιμολογίου διαμορφώθηκαν μεταξύ 13,98 και 21 λεπτών ανά κιλοβατώρα αφαιρουμένης της επιδότησης ύψους 1,5 λεπτού που προσέφερε το ΥΠΕΝ, με αποτέλεσμα οι τελικές χρεώσεις που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές να είναι αυξημένες μόλις κατά 4%.
Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό ο Φεβρουάριος θα είναι και ο τελευταίος μήνας εφαρμογής των συμβολικών επιδοτήσεων των οικιακών καταναλωτών. Για τον επόμενο μήνα το ΥΠΕΝ έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει και στην χορήγηση των επιδοτήσεων στις μικρές επιχειρήσεις, η οποία είχε ανακοινωθεί από το Δεκέμβριο αλλά δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί με αποτέλεσμα να δημιουργούνται γκρίνιες στην αγορά για τους δικαιούχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνολική επιδότηση που θα χορηγηθεί για τις επιχειρήσεις, θα ανέλθει σε 500 εκατ. και θα αφορά περίπου 600.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Χαρακτηριστική είναι η επιστολή που απέστειλε προχθές στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών.
Οι Ομοσπονδίες παρέθεσαν τα κόστη και τις επιβαρύνσεις των επιχειρήσεών τους με μηνιαία κατανάλωση τις 10.000kWh, οι οποίες όμως εξαιρούνται από τις επιδοτήσεις, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο σοβαρό ζήτημα για την βιωσιμότητά τους. «Επισημαίνουμε για ακόμα μία φορά ότι το 70% των αρτοποιείων και ζαχαροπλαστείων έχουν παροχές άνω των 35 KWA. Παρακολουθώντας ωστόσο όλες τις ανακοινώσεις που αφορούν στις επιδοτήσεις της ενέργειας διαπιστώνουμε ότι οι παροχές άνω των 35 KWA, δεν συμπεριλαμβάνονται στις εν λόγω επιδοτήσεις αν και γνωρίζετε ήδη από προηγούμενη ενημέρωσή σας από εμάς ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συμπεριληφθούν οι επιχειρήσεις αρτοποιίας- ζαχαροπλαστικής» αναφέρει η επιστολή.
Το υπουργείο έχει ανακοινώσει ότι θα χορηγήσει την επιδότηση για τις μικρές επιχειρήσεις αναδρομικά για το τρίμηνο Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου.
Το ΥΠΕΝ σχεδιάζει κλιμακωτή επιδότηση με βάση τον τζίρο, καλύπτοντας επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως και τα 10 εκατ., το ύψος του οποίου θα πιστοποιείται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ με υπεύθυνη δήλωση.
Πηγή: https://www.womenonly.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com