8\3\2024
Τα social media έχουν γεμίσει με σύντομα «έξυπνα» μηνύματα σχετικά με την ψυχική υγεία. Κάποιες από αυτές τις συμβουλές είναι ομολογουμένως εμπνευσμένες και ενθαρρυντικές, αλλά άλλες μπορεί να είναι επιφανειακές, παραπλανητικές ή ακόμα και επιβλαβείς.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της γνωστής εφαρμογής ψυχικής υγείας PlushCare, το 84% των συμβουλών στο TikTok είναι παραπλανητικές, ενώ το 14% περιέχει δυνητικά επικίνδυνες πληροφορίες.
Ακολουθούν δέκα εξαιρετικά διαδεδομένες αλλά και αμφιλεγόμενες συμβουλές που απαιτούν προσοχή, σύμφωνα με το Psychology Today.
1. «Ό,τι κι αν συμβεί, πάρε την ευθύνη»
Αν και η ανάληψη ευθύνης για τη ζωή μας είναι σημαντική, δεν είμαστε υπεύθυνοι για καταστάσεις που ξεπερνούν τον έλεγχό μας. Η υπερβολική ανάληψη ευθυνών μπορεί να οδηγήσει σε ενοχές, άγχος και κατάθλιψη.
2. «Αν είσαι σωματικά δυνατός, είσαι και ψυχικά δυνατός»
Η φυσική κατάσταση είναι ωφέλιμη, αλλά δεν αποτελεί ένδειξη ψυχικής ανθεκτικότητας. Πολλοί άνθρωποι με καλή φυσική κατάσταση αντιμετωπίζουν σοβαρές ψυχικές προκλήσεις. Η πραγματική ψυχική δύναμη δεν προέρχεται από το πόσο βάρος μπορείτε να σηκώσετε, αλλά από το πόσο αποτελεσματικά διαχειρίζεστε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις σας.
3. «Δεν μπορείς να αγαπήσεις κανέναν αν δεν αγαπάς πρώτα τον εαυτό σου»
Αυτή η φράση συχνά παρουσιάζεται ως μια αλήθεια ενδυνάμωσης, αλλά στην πραγματικότητα υπεραπλουστεύει τις σχέσεις. Η αγάπη δεν είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα της αυτοεκτίμησης και είναι λάθος να υπονοούμε ότι όσοι αντιμετωπίζουν ζητήματα αυτοεκτίμησης είναι ανίκανοι να αγαπήσουν τους άλλους. Ένα πιο συμπονετικό μήνυμα μπορεί να είναι: «Το να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου μπορεί να κάνει τις σχέσεις σου ακόμα πιο δυνατές».
4. «Ο απόλυτος στόχος είναι να κάνεις τον εαυτό σου ευτυχισμένο»
Η ευτυχία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά αποτέλεσμα ουσιαστικής ζωής, προσωπικής ανάπτυξης και προσφοράς. Μελέτες έχουν δείξει σταθερά ότι οι άνθρωποι που δίνουν προτεραιότητα στην ευγνωμοσύνη , τη γενναιοδωρία και τη συνεισφορά στους άλλους τείνουν να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που εστιάζουν αποκλειστικά στην επίτευξη της ευτυχίας.
5. «Αποδέξου τη μοναξιά γιατί σημαίνει ότι συνδέεσαι με τον εαυτό σου»
Η μοναξιά και η σκόπιμη απομόνωση είναι διαφορετικές έννοιες. Και ενώ η δεύτερη μπορεί, το να περάσει δηλαδή κάποιος λίγο χρόνο μόνος του, κατά περίπτωση μπορεί να είναι ευεργετική, η πρώτη είναι βαθιά επιβλαβής για την ψυχική και σωματική υγεία. Σύμφωνα με έρευνες, η χρόνια μοναξιά μπορεί να είναι τόσο επιβλαβής όσο το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα. Ο στόχος πρέπει να είναι η καλλιέργεια ουσιαστικών συνδέσεων με τους άλλους παρά η αποδοχή της μοναξιάς. Η αληθινή σύνδεση είναι το αντίδοτο και ένα καταφύγιο ουσιαστικής ψυχικής ευεξίας.
6. «Σταμάτα να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου»
Αυτό μπορεί να ακούγεται ως μια εξαιρετική συμβουλή ενδυνάμωσης, αλλά λίγη αμφιβολία μπορεί να είναι και χρήσιμη. Μας βοηθά να προετοιμαζόμαστε καλύτερα, να βελτιωνόμαστε και να αποφεύγουμε την αλαζονεία της υπερβολικής αυτοπεποίθησης. Αντί λοιπόν να «θάψετε» την αμφιβολία σας, προσπαθήστε να την αξιοποιήσετε προς όφελός σας. Χρησιμοποιήστε την ως εργαλείο για να παραμείνετε «προγειωμένοι» ενώ ταυτόχρονα χτίζετε αυτοπεποίθηση .
7. «Δεν σε αφορά τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα»
Αυτή η φράση μοιάζει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σταματήσουν να αναζητούν επικύρωση. Αυτό μπορεί να προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν μπορεί να εκλαμβάνεται με απόλυτο τρόπο.
Αν και η γνώμη των άλλων δεν πρέπει να καθορίζει την αυτοεκτίμησή μας, η εποικοδομητική κριτική από αξιόπιστα άτομα μπορεί να μας βοηθήσει να εξελιχθούμε. Μπορεί επίσης να αποδειχτεί ανεκτίμητη για να μάθετε πώς οι πράξεις σας επηρεάζουν τους άλλους. Η εξισορρόπηση της αυτογνωσίας και της εξωτερικής ανατροφοδότησης είναι το κλειδί. Το να ακούτε αξιόπιστες φωνές μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ισχυρότερες σχέσεις και να κάνετε θετικές αλλαγές.
8. «Αν νιώθεις κοινωνικό άγχος, απλά περιβάλλεσαι από λάθος ανθρώπους»
Το κοινωνικό άγχος δεν εξαρτάται μόνο από το περιβάλλον. Είναι μια πραγματική ψυχολογική διαταραχή που απαιτεί κατανόηση και θεραπεία. Οπότε αυτού του είδους οι συμβουλές είναι επιβλαβείς γιατί απορρίπτουν την πραγματικότητα της κοινωνικής αγχώδους διαταραχής.
9. «Ο μόνος τρόπος να αποτύχεις είναι να τα παρατήσεις»
Η επιμονή είναι σημαντική, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να ξέρουμε πότε να αλλάξουμε κατεύθυνση για να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία. Η προσκόλληση σε έναν ανέφικτο ή επιβλαβή στόχο μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβής. Το να ξέρεις πότε να τα «παρατάς» χρειάζεται σοφία και θάρρος. Δεν είναι αποτυχία – είναι στοιχείο προσωπικής ανάπτυξης.
10. «Οι άνθρωποι δεν εγκαταλείπουν αυτούς που αγαπούν, αλλά αυτούς που εκμεταλλεύονται»
Οι σχέσεις μπορεί να τελειώσουν για πολλούς λόγους, όχι μόνο λόγω εκμετάλλευσης. Μερικές φορές, το να απομακρυνθούμε από κάποιον μπορεί να είναι και πράξη αυτοφροντίδας. Επίσης οι άνθρωποι διακόπτουν τις σχέσεις τους επειδή αυτή δεν είναι υγιής για κανένα από τα δύο μέρη. Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για τους οποίους οι σχέσεις τελειώνουν και οι περισσότεροι έχουν ελάχιστη σχέση με τη «εκμετάλλευση» ή την «εγκατάλειψη».
Κριτική σκέψη
Τα social media προσφέρουν εύκολη πρόσβαση σε συμβουλές για την ψυχική υγεία, αλλά είναι σημαντικό να φιλτράρουμε τις πληροφορίες. Είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό παρά να βασιστείτε σε μια viral ανάρτηση.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com