ΚεντρικήΥγεία

Μπορεί το κρέας να προκαλέσει καρκίνο του εντέρου; Ανατροπή από κορυφαίο ειδικό

10\3\2024

Το κόκκινο κρέας έχει κατηγορηθεί εδώ και καιρό για διάφορα προβλήματα υγείας, από την παχυσαρκία, τον διαβήτη και τη χοληστερίνη έως πολλές μορφές καρκίνου.

Κρέας: Προκαλεί καρκίνο του εντέρου;

Ωστόσο, τώρα ένας κορυφαίος γιατρός αποκάλυψε αν το αγαπημένο αυτό φαγητό ευθύνεται πραγματικά για την αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου που εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 50 ετών.

Ο Δρ Peter Attia, ένας Καναδοαμερικανός ιατρός μακροζωίας, εμφανίστηκε στο βρετανικό podcast TRIGGERnometry για να συζητήσει τον ρόλο της διατροφής στις χρόνιες ασθένειες.

Το κόκκινο κρέας έχει βρεθεί στο επίκεντρο πλήθους ερευνών που εξετάζουν μια πιθανή σύνδεση ανάμεσα στη συγκεκριμένη τροφή και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Επιπλέον, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει δώσει συστάσεις ώστε οι Αμερικανοί να περιορίσουν το κόκκινο κρέας και να προσθέσουν περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες και πιο άπαχες επιλογές, όπως το κοτόπουλο, στη διατροφή τους.

Πρόσφατες μελέτες έχουν υποδείξει ότι το κόκκινο κρέας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπαρά. Επιπλέον, οι ειδικοί θεωρούν ότι η πέψη του κόκκινου κρέατος δημιουργεί επιβλαβείς χημικές ουσίες που επιτίθενται στα κύτταρα που επενδύουν το παχύ έντερο.

Το λάθος της επιστήμης για το κρέας

Ωστόσο, ο Δρ Attia χαρακτήρισε πολλές από τις πρόσφατες αναφορές σχετικά με το κόκκινο κρέας και τον καρκίνο του παχέος εντέρου ως «πολύ, πολύ κακή επιστήμη», η οποία είναι «γεμάτη λάθη».

Επαναλαμβάνοντας τις απόψεις άλλων γιατρών, συμπεριλαμβανομένου του Δρ Aseem Malhotra, ο Δρ Attia ανέφερε ότι πολλές από τις έρευνες αποτυγχάνουν να διαχωρίσουν τα μη επεξεργασμένα κρέατα, όπως η μπριζόλα, από τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα χοτ-ντογκ και τα παστά κρέατα.

Επιπλέον, σημείωσε ότι οι μελέτες δεν λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι οι άνθρωποι που αποφεύγουν το κόκκινο κρέας γενικά έχουν μεγαλύτερη συνείδηση της υγείας τους και προτιμούν ισορροπημένες διατροφές και άσκηση.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι μελέτες συνδέουν το κόκκινο κρέας με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, επειδή οι άνθρωποι που καταναλώνουν κόκκινο κρέας είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν έναν λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής.

«Νομίζω ότι υπάρχει περισσότερη λεπτομέρεια από αυτό ειλικρινά και πιστεύω ότι έχει να κάνει και με τον τύπο του κόκκινου κρέατος που θα καταναλώσετε. Δεν νομίζω ότι όλα τα κόκκινα κρέατα είναι ίδια», δήλωσε ο Δρ Attia.

Αυτό είναι ένα από τα παραδείγματα κακής επιστήμης που παραμένουν ζωντανά.

Αύξηση 90% στους καρκίνους του εντέρου προβλέπουν οι επιστήμονες

Οι διαγνώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου σε νέους αναμένονται να αυξηθούν κατά 90% στους ανθρώπους ηλικίας 20 έως 34 ετών από το 2010 έως το 2030.

Έκθεση του Πανεπιστημίου Missouri-Kansas City αναφέρει ότι τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες τα τελευταία 20 χρόνια.

Οι περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου αυξήθηκαν κατά 500% στα παιδιά ηλικίας 10 έως 14 ετών και κατά 333% στους εφήβους ηλικίας 15 έως 19 ετών.

Τα ποσοστά αυξήθηκαν κατά 71% στους ανθρώπους ηλικίας 30 έως 34, φτάνοντας στις 7 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα. Για την ηλικιακή ομάδα 35 έως 39, τα ποσοστά αυξήθηκαν κατά 58%, φτάνοντας στις 12 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα.

Δεν έχει εντοπιστεί μία μόνο αιτία για αυτήν την αύξηση, αλλά τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα θεωρείται ότι παίζουν ρόλο, καθώς περιέχουν λίπη, ζάχαρη και άλλες χημικές ουσίες που προκαλούν φλεγμονές στον πεπτικό σωλήνα.

Το κόκκινο κρέας από μόνο του δεν είναι επεξεργασμένο. Το επεξεργασμένο κρέας έχει υποστεί πρόσθεση συντηρητικών για να παραμείνει φρέσκο για μεγαλύτερο διάστημα ή για να βελτιωθεί η γεύση του.

Το κόκκινο κρέας περιλαμβάνει το βόειο, το χοιρινό και το αρνί. Από την άλλη, το επεξεργασμένο κρέας περιλαμβάνει το μπέικον, το ζαμπόν, τα λουκάνικα, τα χοτ-ντογκ και τα παστά κρέατα.

Με ποιον τρόπο το κόκκινο κρέας βουλώνει τις αρτηρίες

Η ώθηση για περιορισμό του κόκκινου κρέατος ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 και του 1980, καθώς άρχισαν να εμφανίζονται στοιχεία που υπέδειξαν ότι τα κορεσμένα λιπαρά στο κόκκινο κρέας αυξάνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, της «κακής» χοληστερόλης.

Η υψηλή χοληστερόλη έχει μακροχρόνια συνδεθεί με την ανάπτυξη πλάκας στις αρτηρίες, προκαλώντας επιβάρυνση στην καρδιά.

Ο Δρ Attia ανέφερε ότι υπήρξε μια αυξανόμενη ανάγκη να «μετακινήσουμε τον κόσμο από το βόειο κρέας στο κοτόπουλο» για να μειωθεί η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης.

«Αυτό που έχει δώσει περισσότερη υποστήριξη σε αυτήν την ιδέα είναι κάποια επιδημιολογία που έχει δείξει, αν και όχι με συνέπεια, ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν κόκκινο κρέας έχουν υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 ή καρδιοαγγειακές παθήσεις σε σχέση με αυτούς που αποφεύγουν το κόκκινο κρέας».

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αυτές οι μελέτες έχουν δείξει μόνο συσχετίσεις μεταξύ του κόκκινου κρέατος και χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Δεν έχουν αποδείξει άμεση αιτιότητα.

Σύνδεση καρκίνου με επεξεργασμένα τρόφιμα

Πολλές πρόσφατες μελέτες έχουν εξετάσει ειδικά τα επεξεργασμένα κρέατα και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο NPJ Precision Oncology, για παράδειγμα, πρότεινε ότι τα επεξεργασμένα κρέατα παράγουν μεταβολίτες, οι οποίοι, σύμφωνα με τους ερευνητές, «ταΐζουν» τα καρκινικά κύτταρα και «αρπάζουν» τα φυσιολογικά κύτταρα, προκαλώντας τα να μεταλλαχθούν και να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα.

Και άλλες πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για δείκτες καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επιπλέον, ο Δρ Attia σημείωσε ότι «οι άνθρωποι που αποφεύγουν το κόκκινο κρέας τείνουν να ασχολούνται με πολλές συμπεριφορές που είναι υπέρ της υγείας», όπως η άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος και η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών.

Τα λαχανικά όπως το μπρόκολο είναι πλούσια σε ίνες, οι οποίες βοηθούν στο να τρέφονται τα υγιή βακτήρια στο έντερο και βοηθούν στην κίνηση των κοπράνων μέσω του πεπτικού συστήματος, αποτρέποντας τη διάδοση επιβλαβών χημικών ουσιών στο παχύ έντερο.

Αντί να αποφεύγουν το κόκκινο κρέας, ο Δρ Attia προτείνει την επένδυση σε ποιοτικά, ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα σε σχέση με τα επεξεργασμένα κρέατα.

«Η πλειονότητα της βιβλιογραφίας που καταδικάζει το κόκκινο κρέας είναι εξαιρετικά ελαττωματική και θα έλεγα ότι αν κάποιος καταναλώνει κόκκινο κρέας, ίσως να πρέπει να κάνει μια προσπάθεια να επενδύσει λίγο περισσότερο και να πάρει το κόκκινο κρέας που είναι πιθανότατα από την καλύτερη ποιότητα».

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

«Κατασκηνώσεις ΑμεΑ» Του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης

xristiana

Καταπολέμηση Της Βίας Και Των Στερεοτύπων Μέσα Από Την Ψηφιακή Πολιτιστική Έκφραση Και Διάδραση

xristiana

«Όλοι μπορούμε!» Δράση ευαισθητοποίησης για τη συμπερίληψη στη Δημητσάνα

xristiana