14\3\2025…
Σκύλος ή γάτα; Είναι η αιώνια κόντρα ανάμεσα στους λάτρεις των κατοικίδιων που ο καθένας από την πλευρά του προβάλλει τα θετικά στοιχεία της τετράποδης συντροφιάς του. Σε αυτό το ερώτημα, ωστόσο οι Βρετανοί φαίνεται πως έχουν απαντήσει, καθώς οι σκύλοι ξεπερνούν τα 13 εκατ., ενώ οι γάτες αγγίζουν τα 12 εκατ.
Συνολικά το 36% των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει σκύλο και το 29% γάτα, με την περίοδο της πανδημίας να έχει οδηγήσει σε αύξηση των κατοικιδίων.
Οι Βρετανοί αγαπούν τα συμπαθέστατα και τρυφερά λαμπραντόρ με πάνω από 1 εκατ. από αυτά να απολαμβάνουν τη ζεστασιά και τη φροντίδα μίας οικογένειας, στη δεύτερη θέση κατατάσσονται τα κόκερ σπάνιελ, στην τρίτη τα μπόρντερ κόλεϊ και στην τέταρτη τα αεικίνητα τζακ ράσελ.
Πέρα από χάδια, περίθαλψη και παιχνίδια, οι σκύλοι χρειάζονται τροφή και, μάλιστα, ποιοτική για να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν σωστά. Η παραγωγή των τροφών αυτών, ωστόσο, συμβάλλει σημαντικά στην απελευθέρωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς μπορεί να περιέχουν ακόμα και έως 50% συστατικά ζωικής πρωτεΐνης.
Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, δε, η παραγωγή σκυλοτροφής αποτελεί πηγή του 25% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ το ανθρακικό αποτύπωμα του ίδιου του σκύλου υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 770 κιλά ετησίως και μπορεί να φτάσει τα 2.500 κιλά ανάλογα με το μέγεθός του, ποσοστό που αντιστοιχεί στους ρύπους από οδήγηση 90 ωρών.
Πώς μπορούν τα προϊόντα για κατοικίδια να γίνουν περισσότερο βιώσιμα; Οι εταιρίες θα μπορούσαν να περιορίσουν το ποσοστό πρωτεΐνης, να επιλέξουν υλικά συσκευασίας φιλικά προς το περιβάλλον, να συρρικνώσουν το χρόνο και την απόσταση που χρειάζονται για τη μεταφορά των τροφών στα καταστήματα.
Ανάμεσα στις εναλλακτικές συγκαταλέγεται και η πρώτη τροφή για σκύλους με κοτόπουλο που παράγεται σε εργαστήριο. Τα Chick Bites, της σειράς The Pack, παράγονται στα εργαστήρια της εταιρίας Meatly από κύτταρα αυγών και φυτικά συστατικά και στις 7 Φεβρουαρίου κυκλοφόρησαν σε υποκατάστημα της μεγαλύτερης βρετανικής αλυσίδας προϊόντων για κατοικίδια Pets at Home, στο Μπρέντφορντ του Λονδίνου.
Όπως υποστηρίζει η ίδια η εταιρία, τα Chick Bites αποτελούν μία «θρεπτική, υγιεινή και βιώσιμη εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές λιχουδιές για σκύλους. Τα κατοικίδια μπορούν να απολαύσουν το ίδιο κρέας με υπέροχη γεύση που λαχταρούν, αλλά με τρόπο που είναι πιο καλός για τα ζώα και καλύτερος για τον πλανήτη».
Το περασμένο καλοκαίρι, το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη η οποία νομιμοποίησε το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο, ξεκινώντας από τις τροφές για κατοικίδια, με την Meatly να λαμβάνει την πολυπόθητη έγκριση για την κυκλοφορία του προϊόντος της.
Όπως εξηγεί η εταιρία για την παραγωγή της λιχουδιάς χρειάστηκαν μόνο τα κύτταρα ενός αυγού κοτόπουλου, από τα οποία, ισχυρίζονται οι αρμόδιοι, μπορεί να παραχθεί κρέας για να θρέψει «τα κατοικίδια για πάντα».
Όσο για τη γεύση του, αναφέρουν πως είναι εξίσου νόστιμο και θρεπτικό όσο ένα πραγματικό κομμάτι στήθους κοτόπουλου, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, λιπαρά οξέα, μέταλλα και βιταμίνες που απαιτούνται για την υγεία των κατοικίδιων. Μάλιστα, σε δοκιμή που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο οι σκύλοι που το δοκίμασαν φαίνεται να το εκτίμησαν, αφού οι μισοί από αυτούς συνέχισαν να γλείφουν το πιάτο τους ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του γεύματός τους.
Οι μπουκιές εναλλακτικού κρέατος κυκλοφορούν σε συσκευασία 50 γραμμαρίων και κοστίζουν περίπου 4 ευρώ, ενώ προς το παρόν θα διατίθενται μόνο 750 με στόχο το ερχόμενο διάστημα να διευρυνθεί η παραγωγή και πώλησή τους.
Σκοπός των δημιουργών είναι η εξάλειψη της χρήσης ζώων για τη βιομηχανία τροφών για κατοικίδια και τονίζουν ότι το προϊόν τους δεν περιέχει ορμόνες, στεροειδή, ή άλλες επιβλαβείς ουσίες.
Όπως αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος η παραγωγή κρέατος σε εργαστήριο χρησιμοποιεί 45% λιγότερη ενέργεια συγκριτικά με τη συμβατική παραγωγή βόειου κρέατος, μπορεί να εκπέμπει έως και 92% λιγότερα αέρια θερμοκηπίου, να χρησιμοποιεί 95% λιγότερη γη και 78% λιγότερο νερό.
Ο καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Γουίντσεστερ, Άντριου Νάιτ, μιλώντας στο δίκτυο BBC εξήγησε πως περίπου το 20% του κρέατος συνολικά καταναλώνεται από κατοικίδια ζώα και όχι από ανθρώπους, επομένως, όταν γίνεται λόγος για περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την παραγωγή του, λανθασμένα εστιάζουμε στη διατροφή που ακολουθεί ο άνθρωπος. Στην πραγματικότητα, προσέθεσε ο ειδικός, τα κατοικίδια «είναι ένα πραγματικά μεγάλο μέρος αυτής της εικόνας».
Όσο για το αν το κοινό είναι έτοιμο να αλλάξει συνήθειες και να τολμήσει κάτι διαφορετικό, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE ανέφερε πως σε ποσοστό 32,5% οι συμμετέχοντες της μελέτης δήλωσαν πρόθυμοι να δοκιμάσουν κρέας εργαστηρίου, ενώ το 47,3% εξ αυτών υποστήριξε ότι θα το έδινε στο κατοικίδιό του.
Πηγή: https://www.womenonly.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com