ΚεντρικήΠεριβάλλον

Κλιματική αλλαγή: «Στερεύουν» από θρεπτικά συστατικά οι ωκεανοί

15\3\2025

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει δραματικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και τα ζωικά είδη. Ανάμεσα σε αυτές η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών που οδηγούν στην καταστροφική λεύκανση των κοραλλιών, η ραγδαία μείωση του πληθυσμού θαλάσσιων ειδών, η μετακίνηση άλλων ειδών σε πιο ψυχρά ύδατα με αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο το οικοσύστημα, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, ο οξίνισή τους, δηλαδή η μεταβολή του pH από την αύξηση της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα που απορροφάται.

Μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ίρβαϊν αναδεικνύει έναν ακόμα τρόπο με τον οποίο η υγεία των ωκεανών απειλείται από την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η θάλασσα όσο θερμαίνεται χάνει θρεπτικά συστατικά από την επιφάνειά της, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η πρωτογενής παραγωγικότητα, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την τροφική αλυσίδα.

«Μελέτες μοντέλων έχουν υποδείξει ότι όταν ο ωκεανός θερμαίνεται γίνεται πιο στρωματοποιημένος, γεγονός που μπορεί να αδείασει ορισμένα τμήματα του επιφανειακού ωκεανού από θρεπτικά συστατικά», ανέφερε ο Άνταμ Μαρτίνι, καθηγητής επιστημών Γήινου Συστήματος και ένας εκ των συντακτών της έκθεσης, η οποία δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από ανάλυση δεδομένων 50 ετών σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά που συγκεντρώθηκαν από το Πρόγραμμα Υδρογραφικών Ερευνών GO-SHIP.

Χάρη σε αυτή την έρευνα διαπιστώθηκαν οι μεταβολές των συστατικών στην επιφάνεια των θαλασσών, οι οποίες σε άλλη περίπτωση θα ήταν δύσκολο να καταγραφούν καθώς οι συγκεντρώσεις συχνά βρίσκονται κάτω από το δυνατό όριο ανίχνευσης.

Παρατηρήθηκε, δε, ότι τα τελευταία 50 χρόνια υπήρξε σημαντική συρρίκνωση του φωσφόρου, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδα, στους ωκεανούς του νότιου ημισφαιρίου.

Η επικεφαλής της έρευνας, Σκάιλαρ Γκέρας, εξήγησε ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι πιθανό να υπάρξουν επιπτώσεις στο σύνολο της τροφικής αλυσίδας, αφού μικροοργανισμοί που αποτελούν τη βάση της θαλάσσιας αλυσίδας, τρέφονται με φώσφορο.

«Όταν το φυτοπλαγκτόν έχει λιγότερο φώσφορο, γίνεται λιγότερο θρεπτικό, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης του ζωοπλαγκτού και των ψαριών», τόνισε.

«Αυτές οι σύγχρονες τάσεις αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες δεκαετίες, οδηγώντας σε αυξανόμενη πίεση φωσφόρου για το θαλάσσιο φυτοπλαγκτόν, με σημαντικές συνέπειες για τη βιογεωχημεία των ωκεανών και τη δυναμική των τροφικών πλεγμάτων», αναφέρει η έκθεση.

Από την άλλη, οι συγκεντρώσεις των νιτρικών σε αντίθεση με όσα περίμεναν οι ειδικοί, παραμένουν σταθερές. Το γεγονός, μάλιστα, ότι δε μειώνονται ερμηνεύεται θετικό, αφού και αυτές με τη σειρά τους αποτελούν απαραίτητα συστατικά για τη λειτουργία του οικοσυστήματος. Βέβαια, επισημαίνουν οι ερευνητές, αυτό δε σημαίνει ότι δεν αποκλείεται η συρρίκνωσή τους στο μέλλον, αφού το κλίμα εξακολουθεί να αλλάζει.

Στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να διευρύνει τη μελέτη της σχετικά με τον αντίκτυπο στις μεταβολές του κύκλου των θρεπτικών ουσιών στο θαλάσσιο οικοσύστημα, όσο η κλιματική αλλαγή προελαύνει.

Οι ειδικοί εκφράζουν την ελπίδα τα ευρήματά τους να αποδειχθούν χρήσιμα ως δείκτες για την υγεία των ωκεανών και να προσφέρουν στους αρμόδιους τα κατάλληλα εργαλεία για να προχωρήσουν στην χάραξη στρατηγικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης των θαλασσών και συνολικά της περιβαλλοντικής κρίσης.

Πηγή: https://www.womenonly.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εθελοντική Αιμοδοσία Του Συλλόγου Φίλων Κέντρου Υγείας Λιτοχώρου

xristiana

Πώς θα διατηρήσουμε για αρκετές εβδομάδες «ζωντανό» το τέλειο χρώμα μαλλιών που μόλις αποκτήσαμε

xristiana

Μια Κυριακή γεμάτη περιβαλλοντικές δράσεις και ένα φεστιβάλ χρωμάτων στη Βάρκιζα

xristiana