3\3\2024
Ο γεωπολιτικός παράγοντας παραμένει η κυριότερη και σοβαρότερη αβεβαιότητα για την υλοποίηση του σχεδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου.
Το επιβεβαιώνουν οι χρονοβόρες διαδικασίες για τη διενέργεια των ερευνών βυθού αλλά και η αντίδραση της Τουρκίας κάθε φορά που εκδίδεται μια NAVTEX και βγαίνουν στη θάλασσα τα ερευνητικά πλοία για να διεξάγουν έρευνες για την πόντιση του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Μετά το επεισόδιο στην Κάσο που σημειώθηκε το καλοκαίρι με την ισχυρή παρουσία από πέντε Τουρκικά πλοία, η Άγκυρα έδειξε τις διαθέσεις της για άλλη μια φορά χθες όταν τουρκική κορβέτα εμφανίστηκε να παρακολουθεί τις εργασίες της θαλάσσιας έρευνας για την εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδίου επτά μίλια βόρεια της Κρήτης στα διεθνή ύδατα και εκτός της ζώνης του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου και των περιοχών Τουρκικής δικαιοδοσίας.
Η σχετική NAVTEX είχε εκδοθεί από τον σταθμό Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού.
Η πρώτη NAVTEX εκδόθηκε λίγες μέρες νωρίτερα, την περασμένη Πέμπτη 30 Ιανουαρίου καθορίζοντας τις συντεταγμένες με βάση τις οποίες θα ξεκινούσαν οι «εργασίες προστασίας υποβρύχιου καλωδίου» από τα υπό Ιταλική σημαία ερευνητικά πλοία «NG Worker» και «Levoli Relume» από την 1 έως τις 5 Φλεβάρη.
Η εξέλιξη κινητοποίησε την Άγκυρα η οποία απάντησε με την αποστολή τουρκικής κορβέτας σε απόσταση από τα ερευνητικά πλοία και εκτός αιγιαλίτιδας ζώνης.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πλεύσει στην περιοχή μια φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, συνοδεύοντας τα ερευνητικά σκάφη, ένα σκάφος του λιμενικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Ενόπλων δυνάμεων.
Πηγή: https://www.womenonly.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com