22\3\2024
Το καθημερινό στρες και η αγωνία έχει γίνει πλέον συνώνυμο με τον σημερινό απαιτητικό τρόπο ζωής.
Τρέξε να προλάβεις τα deadlines, τρέξε για να έχεις το σπίτι στην εντέλεια και τρέξε και για τα παιδιά.
Μόνο διαβάζοντας την προηγούμενη πρόταση νιώθεις το στομάχι να σφίγγεται και την καρδιά σου να ανεβάζει παλμούς.
Όπως καταλαβαίνεις όλη αυτή η ένταση και αγωνία πρέπει με κάποιο τρόπο να βγουν στην επιφάνια και να ξεσπάσουν.
Και να που αρχίζεις να παρατηρείς σπυράκια σε διάφορα σημεία του προσώπου σου, ενώ έχεις αντιμετωπίσει την εφηβική σου ακμή εδώ και χρόνια. Η ακμή του στρες είναι η υπενθύμιση που χρειαζόμασταν για να καταλάβουμε πόσο συνδεδεμένα είναι το μυαλό με το σώμα. Μπορεί να ξυπνήσουμε με ένα μικρό σπυράκι και αμέσως να σκεφτούμε ότι οι ορμόνες ευθύνονται γι’ αυτό.Όμως, ο πραγματικός ένοχος είναι το άγχος. Αυτή η κατάσταση, την οποία το μυαλό μας αντιλαμβάνεται ως «υπερβολική» ή «επικίνδυνη», θα μπορούσε να είναι ο λόγος για τον οποίο το δέρμα μας αποφάσισε να επαναστατήσει , δίνοντάς μας ένα σπυράκι ως ανεπιθύμητο καμπανάκι κινδύνου.
Η κορτιζόλη φταίει για όλα Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται από τα επινεφρίδια ως απάντηση στο στρες. «Όταν χτυπάει το στρες, τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται», εξηγεί η Δρ Mona Gohara , αναπληρώτρια κλινική καθηγήτρια δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Yale. « Η κορτιζόλη αναγκάζει το δέρμα να παράγει περισσότερο σμήγμα , το οποίο προκαλεί την απολέπιση των κυττάρων που επενδύουν τα θυλάκια, γεγονός που οδηγεί στην απόφραξη του θυλακικού καναλιού. Αυτή η απόφραξη, με τη σειρά της, ενθαρρύνει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που υπάρχουν στο δέρμα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και μόλυνση εντός του αποφραγμένου θύλακα, με αποτέλεσμα τις δερματικές βλάβες που είναι κοινώς γνωστές ως σπυράκια.»
Αλλά πώς θα καταλάβεις πότε η ακμή προκαλείται από το άγχος; «Φυσικά, αυτός ο τύπος ακμής εμφανίζεται σε περιόδους υψηλού στρες, το οποίο, θεωρητικά, θα έπρεπε να είναι ο κύριος παράγοντας αναγνώρισης», λέει ο Gohara. «Αλλά δεν έχουμε πάντα επίγνωση ότι βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση». Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες ενδείξεις ότι η ακμή από την οποία πάσχετε οφείλεται στο στρες. Συγκεκριμένα, ο Gohara αναφέρει τα εξής:Αν υποφέρεις από ακμή που προκαλείται από το στρες, η πιο προφανής λύση για την αντιμετώπισή της είναι, φυσικά, να εξαλείψεις την κατάσταση που δημιουργεί το στρεσογόνο ερέθισμα. Δυστυχώς, αυτό λέγεται ευκολότερα από ό,τι γίνεται και, αντικειμενικά, δεν είναι πάντα εφικτό. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορείς να υιοθετήσεις για να αντιμετωπίσεις και να μειώσεις την κατάσταση του στρες, αν και η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο.
Πηγή https://www.allyou.grΠηγή φωτογραφιών https://www.allyou.gr