News ΑΜΕΑΚεντρική

Π. Τσακλόγλου στο ΕΡΤΝews: Θα αυξήσουμε το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό ΑμεΑ, νέων, γυναικών και ατόμων μεγάλης ηλικίας

2\3\2024

Στις παρεμβάσεις στο εργασιακό τοπίο που υλοποιεί η κυβέρνηση στη χώρα μας, αλλά και τις εκτιμήσεις του για τις επιπτώσεις των επιλογών του Ντόναλντ Τραμπ στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτης Τσακλόγλου, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή Newsroom (M. Προβατάς, Μ. Γεραντώνη).

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων για την πολιτική των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ και τις επιπτώσεις της: «Έχουμε ένα προηγούμενο, το οποίο δυστυχώς είναι ένα πάρα πολύ κακό προηγούμενο.
Είναι η μεσοπολεμική περίοδος. Στη μεσοπολεμική περίοδο, αυτό το οποίο γινόταν, κάθε χώρα για να αντιμετωπίσει την όποια κρίση είχε μέσα, έλεγε ότι αυτό το πράγμα το οποίο θα κάνω, θα βάλω δασμούς ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν οι εγχώριες βιομηχανίες, οι εγχώριες επιχειρήσεις και να μην έχουμε εισαγωγές.

Βέβαια αυτό δεν έμενε αναπάντητο. Γινόταν και από την άλλη πλευρά. Και ενώ όλοι οι οικονομολόγοι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι εκείνο το οποίο είναι πραγματικά η μηχανή για την ανάπτυξη είναι το ελεύθερο εμπόριο, τελικά φτάσαμε σε μια κατάσταση η οποία επιδείνωνε διαρκώς τα οικονομικά όλων των χωρών. Ήταν και ένα από τα μαθήματα τα οποία μάθαμε μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δημιουργήσαμε διάφορους οργανισμούς, μετά έγινε ο Διεθνής Οργανισμός Εμπορίου ακριβώς για να αποφύγουμε κάποιες τέτοιες καταστάσεις, δηλαδή να έχουμε κάποιους κοινούς κανόνες στο παγκόσμιο εμπόριο και να αποφύγουμε αυτή την κατάσταση.
Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα μείνουν αναπάντητα όλα αυτά τα πράγματα και πολύ φοβάμαι ότι αυτά έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν και σε μια κλιμάκωση. Το οποίο θα είναι πάρα πολύ κακό για όλη την παγκόσμια οικονομία και για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών που υποτίθεται ότι παίρνει αυτά για να προστατέψει.

Και ιδιαίτερα έχουμε τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ, ο οποίος είπε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα και μετά θα έχουμε και για τους υπόλοιπους αντίστοιχα μέτρα.
Δηλαδή δείχνει και στη φιλοσοφία του γενικά, είναι αυτή η παλιά φιλοσοφία, η οποία θα έλεγα ότι δεν εμπειρικά δεν έχει αποδειχθεί. Είναι αυτά τα μερκαντιλιστικά δηλαδή το ότι έχω μεγάλο, ας πούμε για παράδειγμα, πλεόνασμα στη χώρα μου και αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορεί αυτό να έχει είτε τους καταναλωτές της χώρας μου.

Αυτό είναι το πράγμα που περνάει στο κόστος παραγωγής και άλλα πράγματα δεν είναι μόνο αυτό το οποίο γίνεται.
Βλέπετε ότι έχει μαζικές απελάσεις από τους παράνομους μετανάστες κλπ. Ναι, αλλά αυτοί είναι οι άνθρωποι που μάζευαν τα πορτοκάλια στην Καλιφόρνια. Είναι αυτοί οι οποίοι έκαναν διάφορες άλλες εργασίες στις οποίες αν πάνε οι Αμερικανοί πολίτες να τις κάνουν, ζητούν πολύ υψηλότερους μισθούς.

Αν πάνε με πολύ υψηλότερους μισθούς, αυτό θα αντανακλάται πάνω στην τιμή. Αν βάλετε δίπλα σε αυτά τα αποτελέσματα τα αποτελέσματα των δασμών. Αυτό σημαίνει πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό είναι κάτι που στις αγορές των ομολόγων, στα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται να αντανακλάται ήδη».

Το εργασιακό τοπίο



Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ότι: «Το 2007 ήταν η τελευταία χρονιά πριν από την κρίση που η Ελλάδα είχε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Είχαν προηγηθεί 12 χρόνια στα οποία κατά μέσο όρο ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας ήταν 1,5% πιο πάνω από τον από το ρυθμό μεγέθυνσης των 15 παλαιών οικονομιών.
Δηλαδή δεν έβαλα τις νέες που μπήκαν αργότερα για τον απλό λόγο του ότι εκεί ξεκινούσαμε από πάρα πολύ χαμηλή βάση
Είχαν πραγματικά πολύ υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης, αλλά από τους προηγούμενους ήμασταν 1,5% κατά μέσο όρο το χρόνο, υψηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης.

Θα περίμενε κανείς ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας η ανεργία στην Ελλάδα θα ήταν πολύ χαμηλή κλπ.
Δεν συνέβαινε αυτό το πράγμα. Η ανεργία μας ήταν η 4η ή 5η υψηλότερη στην Ελλάδα, στην Ευρώπη των 27 τότε, δηλαδή σε όλες τις χώρες μέσα. Και επιπλέον είχαμε το θλιβερό προνόμιο να έχουμε την υψηλότερη ανεργία τόσο στις γυναίκες όσο και στους νέους. Τώρα αυτό είναι για τους οικονομολόγους, αυτό είναι η κλασική περίπτωση αυτού που λέμε τμηματοποιημένη, αγορά εργασίας.

Δηλαδή για ένα άτομο άρρενα με υψηλά εκπαιδευτικά προσόντα μεσήλικα δεν έβρισκες άνεργο πουθενά, γυναίκα με χαμηλά εφόδια, εκπαιδευτικά και σε νεαρή ηλικία., άβυσσος. Τώρα στα τελευταία μέτρα έχουν ληφθεί διάφορα μέτρα που ουσιαστικά να προσπαθήσουμε να όπως το λένε, να λύσουμε αυτές τις στρεβλώσεις, να τις μειώσουμε σε κάποιο βαθμό.
Και το πολύ ενθαρρυντικό που έχουμε είναι τα τελευταία χρόνια είναι ότι έχουμε ρυθμούς μεγέθυνσης αρκετά ψηλότερους από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανεργία την προηγούμενη πενταετία μειώθηκε θεαματικά, δηλαδή μειώθηκε περίπου στο μισό. Είναι αυτή τη στιγμή έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας εδώ και 15 χρόνια και βλέπουμε ότι αυτό εξακολουθεί να μειώνεται και θα πάρουμε και άλλες πολιτικές προς τα εκεί, αλλά βλέπουμε ήδη να έχουμε στενότητα στην αγορά εργασίας. Δηλαδή είναι πολλοί κλάδοι οι οποίοι μας ζητούν εργαζόμενους που δεν μπορούν να βρουν.

Αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να κάνει μια μεγάλη προσπάθεια ουσιαστικά να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό τεσσάρων ομάδων, ιδίως των οποίων το ποσοστό συμμετοχής είναι πολύ χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι ΑμεΑ, νέοι, γυναίκες και άτομα μεγάλης ηλικίας.
Και στις τέσσερις αυτές περιοχές έχουμε λάβει μέτρα και ήδη σε πολλά από αυτά βλέπουμε και θεαματικά αποτελέσματα στους συνταξιούχους.

Για παράδειγμα με αυτό που κάναμε να άρουμε τα αντικίνητρα για την απασχόληση των συνταξιούχων, ήδη βλέπουμε ότι έχουμε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι εργάζονται. Πρέπει να πω ότι κάποιοι από αυτούς εργαζόντουσαν και πριν, αλλά δεν ήταν ανάγκη να το δηλώσουν, αλλά από αυτούς που έπρεπε να το δηλώσουν βλέπουμε έναν υπερδιπλασιασμό των ατόμων τα οποία απασχολούνται.

Αντίστοιχα μέτρα έχουμε λάβει και για τις γυναίκες και τα μέτρα αυτά δεν είναι μόνο στην αγορά εργασίας, είναι δηλαδή τα σημαντικότερα μέτρα. Ίσως να είναι και πιο έξω, δηλαδή οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι παιδικοί σταθμοί, ολοήμερο σχολείο.
Αυτό που κάναμε με την επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε όλες τις εργαζόμενες, δηλαδή και στις αυτοαπασχολούμενες και στις αγρότισσες, επεκτείναμε το χρονικό διάστημα για το οποίο δίνεται στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ώστε να μην έχουν αυτή τη φοβία.

Κάναμε αυτό για τα άτομα με αναπηρία που πρακτικά στο προηγούμενο καθεστώς που είχαμε, αν κάποιος είχε σύνταξη αναπηρίας ήταν πολύ δύσκολο να συμμετέχει να εργαστεί και πάλι. Τώρα ουσιαστικά έχουμε άρει αυτό το εμπόδιο.
Και τέλος, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι τόσο έχουμε διάφορα προγράμματα, κυρίως από τη ΔΥΠΑ, τα οποία αποσκοπούν κυρίως στους νεότερους εργαζόμενους και κυρίως αυτό το πράγμα το οποίο το έχουν εντοπίσει οι οικονομολόγοι εδώ και πολλά χρόνια σαν δυσκαμψία στην ελληνική αγορά εργασίας, είναι η μετάβαση από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας.
Δηλαδή πολλά από αυτά επικεντρώνονται εκεί και σε όλα αυτά τα προγράμματα πραγματικά βλέπουμε αποτελέσματα».

Με αφορμή την εκδίκαση στις 6 Ιουνίου στο ΣτΕ της προσφυγής για τον 13ο – 14ο μισθό, ανέφερε πως: «Γενικά δεν θέλω να εικοτολογίες πιν βγει κάποια δικαστική απόφαση όμως. Γενικά πάντως εκείνο το πράγμα το οποίο έχει αποδείξει η κυβέρνηση είναι ότι τις δικαστικές αποφάσεις, ειδικά των ανωτάτων δικαστηρίων, τις σέβεται.
Τα επιχειρήματα τα οποία έχουμε και τα δικά μας είναι ότι αυτό που μετράει είναι το συνολικό κόστος το οποίο έχουμε εκεί.
Αν αυτή τη στιγμή με τους υφιστάμενους μισθούς πάμε να δώσουμε 13ο και 14ο μισθό, το κόστος είναι ανάμεσα στο δυσβάσταχτο και το αβάσταχτο».

Επίσης επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό την 1η Απριλίου λέγοντας ότι το 2027 θα έχει φτάσει στα 950 ευρώ και στην αγορά εκτίμησε πως ο μέσος μισθός θα φτάσει τα 1.500 ευρώ.

Πηγή https://www.ertnews.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ασφάλεια τροφίμων στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέχουμε

xristiana

ΕΣΑμεΑ: Παράταση Αιτήσεων Στα Επιδοτούμενα Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης Νέων

xristiana

Κορωνοϊός: 21.412 νέα κρούσματα και 77 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

xristiana