ΚεντρικήΠεριβάλλον

Τα κουφά κουνούπια σταματούν να κάνουν σεξ – Επιστήμονες βρήκαν πώς να σταματήσουν τον πολλαπλασιασμό των ενοχλητικών εντόμων

5/11/2024

«Η ακοή δεν είναι μόνο σημαντική για την αναπαραγωγή των κουνουπιών, αλλά και απαραίτητη».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν έναν ιδιότυπο τρόπο για την καταπολέμηση των ασθενειών που διαδίδονται από τα κουνούπια, όπως ο δάγκειος πυρετός, ο κίτρινος πυρετός και ο Ζίκα, κάνοντας τα αρσενικά έντομα κουφά, ώστε να δυσκολεύονται να ζευγαρώσουν και να αναπαραχθούν.

Τα κουνούπια κάνουν σεξ ενώ πετούν στον αέρα και τα αρσενικά βασίζονται στην ακοή για να κυνηγήσουν ένα θηλυκό, το οποίο χτυπά ελκυστικά τα φτερά του, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το BBC.

Οι ερευνητές έκαναν ένα πείραμα, αλλάζοντας μια γενετική οδό που χρησιμοποιούν τα αρσενικά κουνούπια για αυτή την ακοή. Το αποτέλεσμα ήταν να μην προχωρήσουν σε καμία σωματική επαφή με τα θηλυκά, ακόμα και μετά από τρεις ημέρες στο ίδιο κλουβί.

Τα θηλυκά κουνούπια είναι εκείνα που μεταδίδουν ασθένειες στους ανθρώπους και έτσι η προσπάθεια να τα εμποδίσουμε να αναπαραχθούν θα βοηθούσε στη μείωση του συνολικού αριθμού τους.

Ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας μελέτησε τα κουνούπια Aedes aegypti, γνωστά και ως κουνούπια τίγρεις, τα οποία μεταδίδουν ιούς σε περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Παρατήρησαν στενά τις εναέριες συνήθειες ζευγαρώματος των εντόμων -που μπορεί να διαρκέσουν από μερικά δευτερόλεπτα έως λίγο κάτω από ένα λεπτό- και στη συνέχεια βρήκαν πώς να τις διακόψουν, χρησιμοποιώντας τη γενετική.

Στόχευσαν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται trpVa και η οποία φαίνεται να είναι απαραίτητη για την ακοή.

Στα μεταλλαγμένα κουνούπια, οι νευρώνες που κανονικά εμπλέκονται στην ανίχνευση του ήχου δεν έδειξαν καμία απόκριση στους ήχους πτήσης ή στα χτυπήματα των φτερών των πιθανών συντρόφων. Ο δελεαστικός θόρυβος έπεφτε… στο κενό.

Αντίθετα, τα άγρια (μη μεταλλαγμένα) αρσενικά ζευγάρωναν γρήγορα, πολλές φορές, και γονιμοποιούσαν σχεδόν όλα τα θηλυκά στο κλουβί τους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PNAS, δήλωσαν ότι η επίδραση της διακοπής του γονιδίου ήταν «απόλυτη», καθώς το ζευγάρωμα των κουφών αρσενικών εξαλείφθηκε εντελώς.

Ο δρ Joerg Albert, από το Πανεπιστήμιο του Όλντενμπουργκ στη Γερμανία, είναι ειδικός στο ζευγάρωμα των κουνουπιών και ρωτήθηκε από το BBC για τη γνώμη που έχει για την έρευνα.

Είπε ότι η επίθεση στην αίσθηση του ήχου είναι μια πολλά υποσχόμενη οδός για τον έλεγχο των κουνουπιών, αλλά πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω. «Η μελέτη παρέχει μια πρώτη άμεση μοριακή δοκιμή, η οποία υποδηλώνει ότι η ακοή είναι πράγματι όχι απλώς σημαντική για την αναπαραγωγή των κουνουπιών αλλά και απαραίτητη. Χωρίς την ικανότητα των αρσενικών να ακούν -και να κυνηγούν με την ακοή τους- τα θηλυκά κουνούπια θα μπορούσαν να εξαφανιστούν».

«Μια άλλη μέθοδος που διερευνάται είναι η απελευθέρωση στείρων αρσενικών σε περιοχές όπου υπάρχουν θύλακες ασθενειών που διαδίδονται από κουνούπια», πρόσθεσε.

Αν και τα κουνούπια μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες, αποτελούν σημαντικό μέρος της τροφικής αλυσίδας -ως τροφή για τα ψάρια, τα πουλιά, τις νυχτερίδες και τους βατράχους, για παράδειγμα- και ορισμένα είναι σημαντικοί επικονιαστές.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Καρκίνος: Θεραπευτικό εμβόλιο mRNA δίνει «θεαματικά» αποτελέσματα στο μελάνωμα

xristiana

Δήμος Ωρωπού: Αιμοδοσία Στο ΚΑΠΗ Νέων Παλατιών

xristiana

Πρωινό τρέξιμο με άδειο στομάχι; Όλα όσα θες να ξέρεις

xristiana