ΚεντρικήΠεριβάλλον

H χώρα που ξεριζώνει χωράφια για να φυτέψει δάση

19/11/2024

Αντιμέτωπη με τις περιβαλλοντικές βλάβες που προκάλεσαν δεκαετίες εντατικής γεωργίας, η Δανία θα μετατρέψει το 15% των καλλιεργήσιμων εκτάσεών της σε δάση και φυσικά πάρκα, ανακοίνωσε την Δευτέρα η κυβέρνηση.

Η Δανία, μεγάλος παραγωγός γεωργικών προϊόντων με τα τρία τέταρτα της έκτασής της να καταλαμβάνεται από καλλιέργειες, έχει εξασφαλίσει κονδύλι 6,1 δισ. δολαρίων για να εξαγοράσει γη από αγρότες τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Στο διάστημα αυτό η σκανδιναβική χώρα σχεδιάζει να φυτέψει ένα δισεκατομμύριο δέντρα σε πρώην καλλιεργούμενες εκτάσεις, ανέφερε το υπουργείο που υλοποιεί την λεγόμενη Τριμερή Συμφωνία, στην οποία κατέληξαν τον Ιούνιο η κυβέρνηση, τα συνδικάτα των αγροτών και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Εκτός του ότι θα ξηλώσει χωράφια, το σχέδιο θα καταστήσει τη Δανία την πρώτη χώρα που επιβάλλει φόρο άνθρακα στη γεωργία.

Τα τρία τέταρτα της Δανίας καλύπτονται σήμερα με καλλιέργειες

Λιπάσματα και εκπομπές

Ο κύριος λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε η συρρίκνωση των καλλιεργειών είναι η κατάχρηση λιπασμάτων, τα οποία παρασύρονται από τα νερά της βροχής σε ποτάμια και λίμνες και δημιουργούν το φαινόμενο του ευτροφισμού.

Αυτό συμβαίνει καθώς το άζωτο και ο φώσφορος που περιέχουν τα λιπάσματα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη φυτοπλαγκτού και φυκών. Όταν τα φυτά αυτά πεθάνουν, αποσυντίθενται από μικρόβια που καταναλώνουν όλο το διαθέσιμο οξυγόνο και προκαλούν τον θάνατο των ψαριών και άλλων οργανισμών.

Η γεωργία να αντιστοιχεί σήμερα γύρω στο 11% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και είναι η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών στη Δανία. Χωρίς μείωση των καλλιεργειών, η χώρα θα δυσκολευόταν να πετύχει τον νομικά δεσμευτικό στόχο για το κλίμα, σύμφωνα με τον οποίο οι εκπομπές άνθρακα πρέπει να μειωθούν κατά 70% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Η Δανία, πάντως, δεν είναι η μόνη χώρα που συρρικνώνει την πρωτογενή παραγωγή τροφίμων: στα τέλη του 2021 η Ολλανδία ανακοίνωσε σχέδιο 25 δισ. ευρώ για τη μείωση των εκτρεφόμενων ζώων κατά περίπου 20% προκειμένου να περιοριστεί η αζωτορύπανση και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Σε διεθνές επίπεδο, 30 χώρες συμφώνησαν στη σύνοδο COP15 για τη βιοποικιλότητα να θέσουν σε καθεστώς προστασίας το 30% των χερσαίων και θαλάσσιων εκτάσεών τους έως το 2030.

Φέτος, οι διαμαρτυρίες των ευρωπαίων αγροτών ανάγκασαν την ΕΕ να χαλαρώσει τους όρους της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, κάτι που σημαίνει ότι οι αγρότες δεν πρέπει να παραχωρούν το 4% των εκτάσεών τους στη φύση.

Πηγή https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Όλες οι τάσεις στα μαλλιά για το φθινόπωρο και τον χειμώνα

xristiana

Έρευνα: Οι ακραίες θερμοκρασίες συνδέονται με θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια

xristiana

Ορθοπεταλιές Για… Καλό Σκοπό Στον Ποδηλατικό Γύρο Βριλησσίων

xristiana