ΚεντρικήΠεριβάλλον

Φούρλαρης (ΡΑΑΕΥ): Γιατί πληρώνουμε ακριβή την ηλεκτρική ενέργεια

21/11/2024

Στις αδυναμίες για την ανάπτυξη της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αναφέρθηκε χθες ο επικεφαλής του κλάδου ενέργειας και Αντιπρόεδρος της ΡΑΑΕΥ κ. Δημήτρης Φούρλαρης.

Όπως τόνισε μιλώντας στην Εrtnews, η κρίση φανέρωσε την αδυναμία του μοντέλου υπολογισμού της τιμής ρεύματος, τονίζοντας την ανάγκη που έχει προκύψει για ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης των καταναλωτών σε περιόδους κρίσης.

Ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων μίλησε εκτενώς για τις ανισότητες του target model σημειώνοντας ότι το μοντέλο στόχος είχε σκοπό την ενοποίηση των τιμών ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. Κάτι όμως που στην πράξη δεν εφαρμόζεται. Όπως είπε την ώρα που η Ουκρανία αποτελεί υπόθεση όλης της ΕΕ, αντίστοιχα και η εξαγωγή ενέργειας προς την χώρα θα έπρεπε να ήταν συντονισμένη και όχι να παίρνουν το βάρος του κόστους κάποιοι συγκεκριμένοι καταναλωτές όπως είναι οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης άρα και η Ελλάδα που πλήττονται από την άνοδο των τιμών.

Για να υπάρχει μια ισότιμη αντιμετώπιση του target model αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να υπάρξουν αρκετές ηλεκτρικές διασυνδέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και μάλιστα με μεγάλη χωρητικότητα για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

«Αυτές οι συνθήκες δεν υπάρχουν στην χώρα μας, με αποτέλεσμα ανισότητες στις τιμές, ειδικά μεταξύ Κεντρικής, Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης και των Βαλκανικών χωρών», δήλωσε ο κ. Φουρλάρης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα λόγω γεωγραφικής θέσης και περιορισμένων διασυνδέσεων, αντιμετωπίζει μεγαλύτερες προκλήσεις καθώς «έχει διασυνδέσεις μόνο με την Ιταλία και τις Βαλκανικές χώρες, ενώ ο διάδρομος μέσω της Βουλγαρίας και Ρουμανίας προς την Ουκρανία επιβαρύνεται ιδιαίτερα λόγω της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η μοναδική διέξοδος της Ελλάδος προς το target model, προς τις χώρες που είναι ενταγμένες στο target model είναι μόνο ο νοτιοανατολικός διάδρομος της Βαλκανικής, είπε.

Ο κ. Φούρλαρης εγκωμίασε την πολιτική που εφαρμόστηκε κατά την ενεργειακή κρίση με την επιβολή πλαφόν ανά τεχνολογία, η οποία δημιούργησε ένα μηχανισμό παραγωγής κερδών που αξιοποιήθηκε δεόντως για την στήριξη των καταναλωτών μέσω των επιδοτήσεων.

Ο επικεφαλής του τομέα ενέργειας της ρυθμιστικής αρχής δήλωσε ότι είναι σημαντική η διαβούλευση με την Κομισιόν ώστε να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης των καταναλωτών.

Παρότι οι γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες έχουν αναδείξει τις αδυναμίες του target model, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως είπε δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να το αλλάξει. «Ο Δανός Επίτροπος Ενέργειας θεωρεί ότι το μοντέλο λειτουργεί βέλτιστα για τις περισσότερες χώρες. Δυστυχώς, χώρες όπως η Ελλάδα υποφέρουν λόγω γεωγραφικής θέσης και περιορισμένων υποδομών», είπε ο κ. Φούρλαρης.

Για την Ελλάδα πρόσθεσε ότι δεν εξαρτάται από εισαγωγές ενέργειας. Αντίθετα, κάνει εξαγωγές, ακόμη και στις βραδινές ώρες αιχμής, που φτάνουν τα 1.300 MW. Ωστόσο, η χαμηλή στάθμη των υδροηλεκτρικών αποθεμάτων και η υψηλή ζήτηση καθιστούν την παραγωγή ακριβή.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Αυξημένος κίνδυνος ενήλικης βρογχίτιδας αν από παιδιά εκτίθεστε σε αυτό

xristiana

Περιβαλλοντική εκδήλωση στον ποταμό Άρι

xristiana

Εκδήλωση για την πρόληψη και την αποκατάσταση των εγκεφαλικών επεισοδίων από τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού

xristiana