ΚεντρικήΠεριβάλλον

Υπεράκτια αιολικά: «Χρυσοφόρο κοίτασμα» τα υποβρύχια καλώδια μεταφοράς ενέργειας

18/11/2024

Προβλήματα στην ανάπτυξη νέων υπεράκτιων έργων ΑΠΕ διαφαίνονται στον ορίζοντα λόγω των καλωδίων.

Όπως προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις, στον κλάδο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας παρατηρείται σοβαρή έλλειψη υποβρυχίων καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που θεωρείται απειλητική για το μέλλον του.

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, η υπεράκτια βιομηχανία αιολικής ενέργειας ταλανίζεται όλο και περισσότερο από μια σειρά προβλημάτων, όπως το αυξανόμενο επενδυτικό κόστος, οι επισφαλείς αλυσίδες εφοδιασμού ακόμη και οι αστοχίες υλικού.

Τώρα όμως αντιμετωπίζει μια άλλη πρόκληση που είναι τουλάχιστον εξίσου σοβαρή με τις άλλες: την έλλειψη των υποβρυχίων καλωδίων ισχύος που απαιτούνται για να μεταφέρουν την ενέργεια που παράγεται στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, στην ακτή.

Καθώς οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι επιδιώκουν να προωθήσουν τα υπεράκτια έργα αιολικής ενέργειας, διαπιστώνουν όλο και περισσότερο ότι αυτά τα καλώδια είναι πολύ ακριβά και σε έλλειψη.

Η παγκόσμια αύξηση των υπεράκτιων projects έχει εντείνει τη ζήτηση ιδιαίτερα για υποθαλάσσια καλώδια HVDC (συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης). Έτσι, οι πιο πρόσφατες προβλέψεις δείχνουν ότι η παγκόσμια ζήτηση υποβρυχίων καλωδίων θα μπορούσε να διπλασιαστεί έως το 2030.

Σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις το συγκεκριμένο κομμάτι αναμένεται να φτάσει τα 19 δις δολ. το 2030 και τα 35 δις δολ. το 2050.

Τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες, η NKT (Δανία), η Prysmian (Ιταλία) και η Nexans (Γαλλία), κυριαρχούν στο 75% της αγοράς HDVC. Ωστόσο, η παραγωγική ικανότητα για τους περισσότερους κατασκευαστές υποβρυχίων καλωδίων ισχύος είναι πλήρως κλεισμένη μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει αρκετές χώρες εκτός από την Κίνα να αντιμετωπίσουν ελλείψεις τέτοιων καλωδίων.

Η Κίνα κατάφερε να αποφύγει αυτά τα προβλήματα έχοντας αφιερώσει σημαντικούς πόρους για την ενίσχυση του τομέα HVDC για αρκετά χρόνια.

Επιπλέον, οι τεχνολογικές ανάγκες επιδεινώνουν περαιτέρω το πρόβλημα, καθώς απαιτούνται μεγαλύτερα, μακρύτερα και υψηλότερης τάσης καλώδια για όλο και πιο απομακρυσμένα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Οι αναβαθμίσεις στον εξοπλισμό παραγωγής και στην παραγωγή καλωδίων κατά παραγγελία μπορούν να επιδεινώσουν τις προκλήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού.

Η διαφαινόμενη έλλειψη καλωδίων όχι μόνο απειλεί τα χρονοδιαγράμματα των έργων, αλλά εγείρει επίσης ανησυχίες αυξάνοντας τα ασφάλιστρα και αφήνοντας έργα χωρίς κάλυψη.

Η τοποθέτηση των καλωδίων

Πέραν αυτού, υπάρχει και η πρόκληση της τοποθέτησης των καλωδίων. Σύμφωνα με σχετικές αναλύσεις, σήμερα υφίσταται μόνο ένας περιορισμένος αριθμός σκαφών που είναι ικανά να τοποθετήσουν, να επισκευάσουν και να συντηρήσουν αυτά τα καλώδια.

Στην πραγματικότητα λίγα περισσότερα από 60 τέτοια πλοία λειτουργούν παγκοσμίως, η πλειοψηφία των οποίων είναι γερασμένα.

Αυτή η έλλειψη εμποδίζει την πρόοδο της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Παράλληλα, η ταυτόχρονη προτεραιότητα γύρω από την εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων δεδομένων, ενδέχεται να προκαλέσει σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών υποβρυχίων δεδομένων και HVDC, καθώς και οι δύο τομείς αντιμετωπίζουν αύξηση της ζήτησης.

Η Hellenic Cables

Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι σε αυτή τη ραγδαία αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά των καλωδίων, η Cenergy Holdings είναι άριστα τοποθετημένη μέσω της Hellenic Cables, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε βασικό προμηθευτή των ισχυρότερων πολυεθνικών ενεργειακών κολοσσών, καθώς και Διαχειριστών.

Μάλιστα, το εργοστάσιο της Κορίνθου είναι διεθνώς αναγνωρισμένο για τις προηγμένες δυνατότητες παραγωγής και δοκιμών, επιτρέποντας την κατασκευή υποβρυχίων καλωδίων σε μεγάλα συνεχή μήκη.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται, μετά και την ολοκλήρωση της ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ, οι εργασίες για την κατασκευή του νέου εργοστασίου της Hellenic Cables στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, με προοπτική ολοκλήρωσης στα τέλη του 2027.

Το νέο εργοστάσιο, το οποίο σηματοδοτεί το παραγωγικό «παρών» της Cenergy Holdings στις ΗΠΑ, θα είναι αρχικά προσανατολισμένο στην παραγωγή χερσαίων καλωδίων. Ωστόσο, η δεύτερη φάση, στο βαθμό που θα ληφθεί η σχετική επενδυτική απόφαση ανάλογα με τη ζήτηση, θα αφορά την κατασκευή και υποβρύχιων καλωδίων.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ: Εκδήλωση για την ενδυνάμωση της παιδικής προστασίας

xristiana

Διαδικτυακή διάλεξη από τη Στέγη “Βιτσέντζος Κορνάρος”

xristiana

Νεανικό δέρμα: Το επίμονο αγριόχορτο που κρύβει το μυστικό της αντιγήρανσης

xristiana