17/11/2024
Υλικά
- 500 γρ. ζυμαρικά κοχύλια (μεγάλο μέγεθος)
- 30 γρ. αλεύρι
- 80 γρ. βούτυρο
- 500 ml γάλα πλήρες
- 200 ml λευκό ξηρό κρασί
- 50 γρ. μετσοβόνε (ή άλλο καπνιστό τυρί) τριμμένο
- 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 250 ml ζωμό μανιταριών ή λαχανικών ζεστό
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
Για τη γέμιση
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 500 γρ. μικρά μανιτάρια (brown, πορτομπέλο ή ανάμεικτα) σε λεπτές φέτες
- 1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο
- 1 κ.γ. αποξηραμένη μαντζουράνα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 500 γρ. ανθότυρο
- 200 γρ. μετσοβόνε (ή άλλο καπνιστό τυρί) τριμμένο
- Αλάτι, μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας το ανθότυρο με το μετσοβόνε.
Βήμα 2ο
Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι και σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια μαζί με το δεντρολίβανο.
Βήμα 3ο
Προσθέτουμε το σκόρδο, τη μαντζουράνα, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Βήμα 4ο
Αφαιρούμε το δεντρολίβανο, προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα στο μπολ με τα τυριά και ανακατεύουμε. Διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Βήμα 5ο
Βράζουμε τα ζυμαρικά 1-2 λεπτά λιγότερο από τον προτεινόμενο χρόνο.
Βήμα 6ο
Ζεσταίνουμε στο ίδιο τηγάνι που χρησιμοποιήσαμε για τα μανιτάρια 80 γρ. βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα μέχρι να καβουρντιστεί. Σβήνουμε με το κρασί.
Βήμα 7ο
Προσθέτουμε σταδιακά το ζωμό και μετά το γάλα μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και ενσωματώνουμε στο μείγμα 50 γρ. από την τριμμένη παρμεζάνα και το υπόλοιπο μετσοβόνε. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Βήμα 8ο
Απλώνουμε σε ένα πυρέξ 3-4 κ.σ. κρέμα. Γεμίζουμε τα κοχύλια με το μείγμα των μανιταριών και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο στο πυρέξ. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C, για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια του φαγητού.
Πηγή: https://www.vita.gr