8/11/2024
Οι φυσικοί κλυδωνισμοί που θα προκληθούν από την κλιματική κατάρρευση θα πλήξουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κατά το ένα τρίτο, σύμφωνα με εκτίμηση κινδύνου από δίκτυο κεντρικών τραπεζών.
Η αύξηση του εκτιμώμενου πλήγματος στις παγκόσμιες οικονομίες ως αποτέλεσμα των σοκ από τις πλημμύρες, τις ξηρασίες, την άνοδο της θερμοκρασίας και τον μετριασμό και την προσαρμογή στα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν το αποτέλεσμα της νέας κλιματικής μοντελοποίησης που δημοσιεύθηκε φέτος.
Το Δίκτυο για την οικολογικοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ένα σώμα μελών παγκόσμιων τραπεζών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, ανέφερε σε έκθεσή του αυτή την εβδομάδα ότι η τεράστια αύξηση του κινδύνου από τα φυσικά σοκ στην οικονομία σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή στη συνολική σοβαρότητα των ζημιών που προκαλούνται.
Πάνω από 10 δισ. ευρώ οι επιχειρηματικές απώλειες στη Βαλένθια
Η έκθεση δημοσιεύθηκε καθώς οι επιχειρηματικές απώλειες μόνο από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Βαλένθια, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 200 ανθρώπους, υπολογίστηκαν σε πολύ περισσότερα από 10 δισ. ευρώ.
«Αυτή η νέα μελέτη βασίζεται στα πιο πρόσφατα σύνολα κλιματικών και οικονομικών δεδομένων», αναφέρεται στην έκθεση. «Προσφέρουν εξαιρετικά λεπτομερή και αξιόπιστα δεδομένα με εξαιρετική γεωγραφική και χρονική κάλυψη. Με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής να γίνονται σταδιακά όλο και πιο εμφανείς, η προσθήκη των πιο πρόσφατων δεδομένων καθιστά τις εκτιμήσεις μας πολύ πιο αξιόπιστες».
Παρά την αύξηση του κινδύνου για τις παγκόσμιες οικονομίες, ορισμένοι εμπειρογνώμονες λένε ότι η ανάλυση είναι μια τεράστια υποτίμηση του αντίκτυπου που θα έχει η κλιματική κατάρρευση στην οικονομική ανάπτυξη.
Ο Sandy Trust, ασφαλιστής που ασχολείται με τη βιωσιμότητα και την κλιματική κρίση, δήλωσε ότι τα ψιλά γράμματα στην έκθεση του δικτύου των κεντρικών τραπεζών αποκαλύπτουν ότι δεν είχαν λάβει υπόψη τους τις επιπτώσεις των κλιματικών σημείων καμπής, την άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας, τη μετανάστευση και τις συγκρούσεις ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας θέρμανσης, τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία ή την απώλεια της βιοποικιλότητας. Τα κλιματικά σημεία καμπής, όπως για παράδειγμα το λιώσιμο του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας και η αποψίλωση του Αμαζονίου, είναι κρίσιμα όρια τα οποία, εάν ξεπεραστούν, θα οδηγήσουν σε τεράστιες, επιταχυνόμενες και ενίοτε μη αναστρέψιμες αλλαγές στο κλιματικό σύστημα. Ο Trust είπε: «Αυτό είναι ένα τεράστιο χτύπημα του ενός τρίτου από τις φυσικές ζημιές στο ΑΕΠ. Έχει αυξηθεί περισσότερο από πέντε φορές, από περίπου 6% σε 33%.
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com