ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΔΕΣΦΑ: Αύξηση μεταφορικής ικανότητας και νέες πηγές προμήθειας με τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου προς την ΝΑ

24/11/2024

Αύξηση της μεταφορικής ικανότητας φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και αναζήτηση νέων πηγών προμήθειας φυσικού αερίου που θα τροφοδοτούν το έργο είναι τα επόμενα ορόσημα για την περαιτέρω ανάπτυξη του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου που προωθούν οι διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς αλλά και κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής.

Ο κάθετος διάδρομος στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, επιτρέποντας την αμφίδρομη ροή φυσικού αερίου από τον Νότο προς τον Βορρά. Συγκεκριμένα, από την Ελλάδα στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, μέσα από τη σύνδεση υφιστάμενων, αλλά και νέων ευρωπαϊκών υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου και Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG).

Το βασικό πλεονέκτημα του έργου είναι ότι βασίζεται σε υφιστάμενες υποδομές και λειτούργησε ήδη κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης διασώζοντας κυριολεκτικά τα ενεργειακά συστήματα γειτονικών χωρών που έπαψαν να έχουν πρόσβαση στο ρωσικό φυσικό αέριο. Είναι χαρακτηριστικές οι επισημάνσεις, στο πλαίσιο της πρόσφατης διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, του προέδρου Βουλγαρίας, Rumen Georgiev Radev, («Έχω στη μνήμη μου την πρώτη φάση του σοκ, όταν όλοι μας διεκδικούσαμε μία μόνο θέση στη Ρεβυθούσα. Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος) και του υπουργού Ενέργειας της Μολδαβίας Victor Parlicov, ο οποίος χαρακτήρισε τον Κάθετο Διάδρομο «σανίδα σωτηρίας» για τη χώρα του, καθώς επέτρεψε την αντικατάσταση του 100% του φυσικού αερίου που αγόραζε προηγουμένως από την Gazprom με αέριο που αγοράστηκε από τη διεθνή αγορά. «Η Μολδαβία δεν είχε άλλες εναλλακτικές στο παρελθόν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η χώρα ήταν η πρώτη που κατάφερε να φέρει αέριο απευθείας από την Ελλάδα για να το αποθηκεύσει στη δυτική Ουκρανία.

Στην ίδια εκδήλωση η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli, ανέφερε ότι η δυναμικότητα του διαδρόμου θα αυξηθεί σημαντικά “με έργα που ήδη αναπτύσσονται από τους Διαχειριστές Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Μολδαβίας και Ουκρανίας, με ημερομηνίες παράδοσης εντός των επόμενων 12 έως 18 μηνών που θα επιτρέψουν σημαντικές ποσότητες LNG από Αλεξανδρούπολη και Ρεβυθούσα, οι οποίες θα διασφαλίσουν την ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού”. Η ίδια απέδωσε την διστακτικότητα των προμηθευτών να αναλάβουν δεσμεύσεις για τη χρήση του αγωγού στην αστάθεια της τρέχουσας γεωπολιτικής και ενεργειακής κατάστασης. Κάτι που ερμηνεύεται ως απόρροια της σχετικής μείωσης των τιμών του ρωσικού αερίου το τελευταίο διάστημα. Σημειώνεται ωστόσο ότι το έργο έχει στρατηγική σημασία καθώς διασφαλίζει την πρόσβαση των χωρών της περιοχής σε φυσικό αέριο.

Όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι των διαχειριστών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία σε συνάντηση στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο: “Η παρατεταμένη γεωπολιτική αστάθεια και οι αναταράξεις που συνεχίζουν να προκαλούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθιστούν τον «Κάθετο Διάδρομο» μια στρατηγική μακρόπνοη πρωτοβουλία που υπερβαίνει τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις της αγοράς”.

Σε σχέση εξάλλου με τις πηγές τροφοδοσίας του κάθετου διαδρόμου σημειώνεται η επίσκεψη αντιπροσωπείας πρέσβεων και επιτετραμμένων από δέκα Αραβικές χώρες, (Αιγύπτου, Ιορδανίας, Ιράκ, Κατάρ, Κουβέιτ, Λιβάνου, Μαρόκου, Σουδάν, Τυνησίας και Σαουδικής Αραβίας) στον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης, την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε ο κάθετος διάδρομος. Και συγκεκριμένα οι προοπτικές διοχέτευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου από τις χώρες αυτές μέσω του τερματικού στις χώρες της περιοχής.

Πηγήhttps://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δυνατός σεισμός 5,1 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κρήτη

xristiana

Σούπα με λουκάνικο, παντζάρι και διάφορα λαχανικά

xristiana

ΑμεΑ: Ανακοινώνεται την Τετάρτη η εθνική στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία

xristiana