ΚεντρικήΟμορφιά

Δεν ταλαιπωρούνται μόνο οι έφηβοι από σπυράκια – Αιτίες και αντιμετώπιση της ακμής

11/11/2024

Αν και συχνά θεωρείται εφηβικό ζήτημα, η ακμή αποτελεί πρόβλημα για πολλές γυναίκες και άντρες σε όλο τον κόσμο. Ποια είναι τα αίτια αυτής της διαταραχής και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Ο κ. Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, μίλησε στο Newsbeast.gr και παρουσίασε τις πιο πρόσφατες θεραπευτικές μεθόδους, αλλά και την ανάγκη για εξατομικευμένες λύσεις.

Τι είναι η ακμή;

Καλό είναι να μιλήσουμε πρώτα για την ακμή των εφήβων και μετά για την ακμή των ενηλίκων.

Η ακμή των εφήβων είναι μια φυσιολογική πάθηση που μπορεί να οφείλεται σε στρεπτόκοκκο, σταφυλόκοκκο ή σε άλλες αιτίες. Στα κορίτσια μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, όπως πολυκυστικές ωοθήκες. Η ακμή των κοριτσιών ξεκινάει πριν από των αγοριών, ένα χρόνο περίπου μετά την έναρξη της περιόδου, που ο κύκλος δεν είναι ακόμη σταθερός. Η ακμή των αγοριών ξεκινάει από τα 14-15 έτη. Εκτός από τα ορμονικά, μπορεί να οφείλεται στο άγχος. Γι’ αυτό τον λόγο βλέπουμε εξάρσεις στην εφηβεία όταν ξεκινούν τα μαθήματα, ενώ στις σχολικές διακοπές, που είναι χαλαρά, δεν έχουν έννοιες και δεν διαβάζουν, δεν έχουν μεγάλο πρόβλημα ακμής.

Υπάρχουν πολλοί τύποι ακμής. Υπάρχει η κοινή ακμή, η κυστική ακμή, που είναι η πιο δύσκολη, η ακμή πλάτης και η ακμή στήθους. Είναι πολλές οι μορφές. Οι πιο κοινές από αυτές μπορούν να θεραπευθούν τοπικά με κρέμες και με ένα καλό σαπουνάκι για λιπαρά δέρματα. Στα λιπαρά δέρματα, λοιπόν, βάζουμε ενυδατική κρέμα το πρωί και φαρμακευτική το βράδυ. Συνήθως προτείνουμε να κάνουν πλύσεις δύο φορές την ημέρα, γιατί τα παιδιά ιδρώνουν και χρειάζονται παρακολούθηση. Διότι αν αφήσουν μόνο του ένα παιδί που έχει κοκκινίσει το πρόσωπό του, κάνει ξηροδερμία και έχει έναν ελαφρύ πόνο, θα σταματήσει τη θεραπεία.

Τώρα πάμε στη βλατιδώδη ακμή, την ακμή, δηλαδή, που δημιουργεί αυτά τα άσπρα, τα μπιμπικάκια πάνω, που είναι από σταφυλόκοκκο, από στρεπτόκοκκο, από μικρόβια. Σε αυτή την ακμή πρέπει να δώσουμε οπωσδήποτε αντιβίωση. Ξεκινάμε μια αντιβίωση, η οποία είναι ειδική για την ακμή. Είναι μικρών μιλιγκράμ, των 50 και των 100. Και τοπική θεραπεία. Πρέπει να υπάρχει ένας επανέλεγχος με τον δερματολόγο. Τουλάχιστον κάθε δίμηνο και μπορεί ο δερματολόγος να συστήσει εκτός από τη θεραπεία και κάποιο καθαρισμό προσώπου με ατμό.

Οι κληρονομικοί παράγοντες συνήθως κάνουν την πιο δύσκολη και βαριά μορφή της ακμής. Αυτή η ακμή λέγεται κυστική, δηλαδή, δημιουργεί κύστες, εσωτερικά μεγάλα σπυράκια, τα οποία παραμορφώνουν το πρόσωπο. Εκτός του προσώπου, μία ακόμη δύσκολη μορφή είναι της πλάτης και του στέρνου. Εκεί δίνουμε κάποια άλλη θεραπεία, η οποία είναι πιο βαριά. Θέλει περισσότερο χρόνο, έξι μήνες περίπου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα παιδιά πρέπει να παρακολουθούνται οπωσδήποτε από δερματολόγο, επειδή αυτός είναι ο μόνος υπεύθυνος που θα συνταγογραφήσει τη θεραπεία. Άρα, η επίσκεψη στον δερματολόγο πρέπει να γίνεται κάθε μήνα. Πρέπει να γίνονται εξετάσεις, τόσο στην αρχή όσο και κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Αυτή είναι μια δύσκολη ακμή. Στους έξι μήνες, ειδικά στην πλάτη ή στο στέρνο, μπορεί να μην έχουμε πλήρη ίαση και να κάνουμε μετά από λίγο και δεύτερο κύκλο. Στο πρόσωπο, όμως, η κυστική ακμή θα πάει καλά.

Μπορεί, λοιπόν, να πρέπει να ληφθεί μία ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται ισοτρετινοΐνη, είναι ένα παράγωγο της βιταμίνης Α. Δεν είναι αντιβίωση, έχει όμως αρκετές παρενέργειες που θα τις εξηγήσει ο δερματολόγος και γι’ αυτό η επαφή με τον γιατρό πρέπει να γίνεται κάθε μήνα.

Τώρα φεύγω από την εφηβική ακμή. Εφηβική ακμή δεν θα βγάλουν όλοι, θα βγάλει ένα ποσοστό της τάξης του 80% και, όπως είπαμε πριν, μπορεί να είναι κληρονομική, ορμονική ή ψυχολογική. Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των ατόμων που δεν θα βγάλουν ακμή στην εφηβεία, θα εμφανίσουν ακμή στην ηλικία των 22-24 και μπορεί και μέχρι τα 30 ή 33 έτη. Έρχονται και λένε «μα, εγώ δεν έβγαλα στην εφηβεία». Αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Μπορεί να εμφανιστεί αργότερα.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που συντελούν σε αυτό;

Πάλι είναι οι ίδιοι. Ορμόνες: Συνήθως στα κορίτσια είναι ορμονικό συν ψυχολογικό. Μπορεί να είναι στο πανεπιστήμιο, μπορεί να είναι και ακμή επαγγελματική, να δουλεύουν κάπου με λάδια, με τοξικές ουσίες και να είναι και αυτή η αιτία στην πιο μεγάλη ηλικία. Και επειδή νομίζουν ότι τα σπυράκια προέρχονται από κάποια αλλεργία ή κάποιο έκζεμα, καθυστερούν να πάνε στον γιατρό, με αποτέλεσμα να προκύπτουν προβλήματα, ανεξαρτήτως της μορφής της ακμής. Τι είναι αυτά τα προβλήματα; Οι ουλές και τα σημάδια. Αυτό που δεν θέλουν, δηλαδή, ούτε οι μικροί, ούτε οι μεγάλοι.

Μία εσωτερική κύστη μπορεί να βγαίνει έξω και με πύον στην επιφάνεια. Συνήθως δεν τη θέλουμε και τη «σπάζουμε» με τα δάχτυλά μας, τη συνθλίβουμε κι έτσι δημιουργείται ουλή. Αυτή, δυστυχώς, παραμένει και είναι πολύ δύσκολη στη θεραπεία. Πάμε μετά στον γιατρό, αλλά εκεί τα πράγματα είναι δύσκολα: χρειάζονται λέιζερ, pealing, καθαρισμός.

Το θέμα είναι να εφαρμοστούν οι κατάλληλες θεραπείες. Πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευόμαστε τον γιατρό, γιατί μπορεί κάποια θεραπεία, που είχε δώσει ο δερματολόγος πριν από 1 ή 2 χρόνια, να την έχει συνηθίσει ο οργανισμός, να έχει συνηθίσει, δηλαδή, στη φαρμακευτική ουσία και να πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές και στον καθαρισμό και στην τοπική θεραπεία ή ακόμα και στην αντιβίωση.

Ποια λάθη γίνονται συνήθως στη φροντίδα του δέρματος;

Τα αγόρια βαριούνται, δεν θέλουν να κάνουν τον καθαρισμό τους πρωί – βράδυ. Ενώ τα κορίτσια είναι πιο τακτικά κι έτσι εκεί μπορούμε να δούμε πως ένα μεγάλο ποσοστό πάει καλά.

Αν υπάρχουν όμως ουλές, πάντα για αισθητικούς λόγους, τα κορίτσια θα έρθουν μετά τα 20 για να θεραπεύσουν όχι την ακμή, αλλά τις επιπλοκές της ακμής. Αυτό που είπαμε: ουλές, σημάδια, κοκκινίλες, κύστες, για όλα αυτά θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν επαφή με δερματολόγο. Δεν είμαστε μόνο εμείς, μπορούν και οι αισθητικοί να κάνουν κοινό καθαρισμό με ατμό.

Η διατροφή επηρεάζει την έξαρση της ακμής;

Υπάρχουν θεωρίες που λένε ότι οι σοκολάτες, τα αυγά και τα λίπη επηρεάζουν. Αυτές οι θεωρίες βγαίνουν στην επιφάνεια κατά καιρούς, κάθε 5 με 10 χρόνια. Τις αναιρούμε και μετά επανέρχονται. Σίγουρα όμως η τροφή επηρεάζει: οι σοκολάτες, τα λιπαρά και τα έτοιμα φαγητά.

Η χρήση του μακιγιάζ επηρεάζει το δέρμα;

Το δέρμα επηρεάζεται όταν βάζουμε make-up για να καλύψουμε κοκκινίλες και σημάδια, αλλά δεν το καθαρίζουμε το βράδυ. Αν το αφήσουμε, υπάρχει πρόβλημα, επειδή θα κλείσει ο σμηγματογόνος πόρος. Στα σπυράκια, και είναι φυσιολογικό και πρέπει να βγαίνει το σμήγμα, αλλά αν εμείς τον κλείσουμε, δημιουργούνται εσωτερικά σπυράκια και εκεί τα προβλήματα είναι πιο δύσκολα. Θα φτάσουμε, δηλαδή, να θέλουμε αντιβιώσεις και πιο βαριά θεραπεία.

Πηγή https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εντοπίστηκαν φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν τον αέρα

xristiana

Καιρός: Ξεπέρασε τους 32 °C ο υδράργυρος – Που σημειώθηκε η υψηλότερη θερμοκρασία

xristiana

Τι να προσέξεις όταν εμφανίζονται σπυράκια πριν την περίοδο

xristiana