ΚεντρικήΥγεία

Οι 6 τύποι κρέατος που συνδέονται με καρκίνο άνω των 50

23/11/2024

Η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι σημαντική για την υγεία και την πρόληψη ασθενειών. Παρά τα πολλά οφέλη που προσφέρουν οι αντιφλεγμονώδεις τροφές, υπάρχουν και τρόφιμα που έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, ειδικά μετά την ηλικία των 50 ετών.

Ανάμεσα σε αυτά, το κόκκινο επεξεργασμένο κρέας μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβές. Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Alyssa Tatum από το MD Anderson Cancer Center, ορισμένοι τύποι κρέατος περιέχουν καρκινογόνες ουσίες που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου και του στομάχου.

Μπέργκερ και μπριζόλες

Τα κόκκινα κρέατα, όπως το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί, είναι συνηθισμένες επιλογές στη διατροφή μας, αλλά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Η υψηλή θερμοκρασία στο ψήσιμο (π.χ. στη σχάρα) μπορεί να δημιουργήσει καρκινογόνες ουσίες. Μειώστε τη συχνότητα κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, επιλέξτε μικρότερες μερίδες και προτιμήστε πιο ήπιες μεθόδους μαγειρέματος, όπως ψήσιμο στον φούρνο ή sous vide (τα τρόφιμα σφραγίζονται σε κενό αέρος και μαγειρεύονται στη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία μέσα σε νερό).

Μπέικον και αλλαντικά

Το μπέικον είναι αγαπημένο αλλά και επικίνδυνο. Περιέχει νιτρικά και νιτρώδη, ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του στομάχου. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα αλλαντικά, όπως το ζαμπόν, το σαλάμι και η γαλοπούλα. Περιορίστε την κατανάλωσή τους και αναζητήστε εκδοχές χωρίς νιτρικά και νιτρώδη.

Λουκάνικα

Τα λουκάνικα, όπως και το μπέικον και τα υπόλοιπα αλλαντικά, είναι επεξεργασμένα κρέατα με συντηρητικά που ενισχύουν τη γεύση και τη διάρκεια ζωής τους, αλλά αυξάνουν και τον κίνδυνο καρκίνου. Διαβάστε τις ετικέτες και προτιμήστε προϊόντα με λιγότερα πρόσθετα ή βρείτε υγιεινές εναλλακτικές.

Λιπαρά Κομμάτια Κρέατος

Τα λιπαρά κομμάτια κρέατος, όπως τα παϊδάκια, συχνά ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες ή καπνίζονται, παράγοντας καρκινογόνες ουσίες. Επιλέξτε πιο άπαχα κομμάτια, αφαιρέστε το ορατό λίπος και χρησιμοποιήστε μαρινάδες για να μειώσετε τον σχηματισμό επιβλαβών ενώσεων.

Στροφή στις φυτικές πηγές πρωτεΐνης

Η Alyssa Tatum προτείνει την υιοθέτηση πιο υγιεινών εναλλακτικών. Προτιμήστε φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως όσπρια και ξηρούς καρπούς και εντάξτε περισσότερα λαχανικά και φρούτα στη διατροφή σας.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Κάνοντας πιο συνειδητές επιλογές, μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία μας και να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας: Καλοκαιρινή εκδήλωση της “Παιγνιοθήκης ΑμεΑ”

xristiana

Ο χυμός που σας βοηθά να χάσετε βάρος – Τονώνει το ανοσοποιητικό και μειώνει τη φλεγμονή

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana