ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι «εμείς εδώ πληρώνουμε την κλιματική κρίση με τη ζωή μας»

23\9/2024

Εκατομμύρια άνθρωποι στο Μαλάουι, αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς υπαρξιακές κρίσεις που οδηγούνται από την κλιματική καταστροφή.

Η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων και ο τεράστιος αντίκτυπος που έχουν στις κοινότητες αφήνουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους με ένα τεράστιο δίλημμα για το πώς να δράσουν γρήγορα για να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Τα τελευταία τρία χρόνια, από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων χρόνων, το Μαλάουι πέρασε στην πιο σοβαρή ξηρασία της τελευταίας δεκαετίας.

Ο αντίκτυπος ήταν καταστροφικός για τις κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα.

Παρακάτω ακολουθεί άρθρο του υπουργού Υγείας της χώρας στον Guardian.

Οι θάνατοι αυξάνονται εξαιτίας της κλιματικής κρίσης

Όταν ο κυκλώνας Freddy μας έπληξε τον Μάρτιο του 2023, σκότωσε περισσότερους από 600 ανθρώπους. Ο κυκλώνας τραυμάτισε πολύ περισσότερους, διέλυσε οικογένειες, κατέστρεψε τα μέσα διαβίωσης και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τις ασθένειες ήταν ακόμη χειρότερες.

Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, βρισκόμασταν στη μέση μιας μανιασμένης ξηρασίας, την οποία ο πρόεδρος, Λάζαρος Μακάρθι Τσακγουέρα, κήρυξε εθνική καταστροφή τον Μάρτιο.

Εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, που οδηγεί σε υποσιτισμό και προβλήματα υγείας που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, όχι μόνο για τους ανθρώπους που λαμβάνουν μακροχρόνια θεραπεία για παθήσεις όπως η φυματίωση και ο HIV.

Η κατάσταση χειροτερεύει και θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους

Οι κλιματικές πιέσεις αυξάνουν τον εκτοπισμό και τη μετανάστευση προς τις αστικές περιοχές, επιβαρύνοντας περισσότερο τα συστήματα υγείας και την ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας με τραυματισμούς και αύξηση των ασθενειών από ασθένειες όπως η χολέρα και η ελονοσία. Υπάρχουν επίσης μακροπρόθεσμες επιπλοκές στην πρόληψη και τη θεραπεία σε όλα τα προγράμματα υγείας λόγω της απώλειας βασικών ιατρικών προμηθειών, εξοπλισμού και υποδομών.

Οι θάνατοι αυξάνονται κατακόρυφα εξαιτίας αυτών των παραγόντων.

Οι δράσεις στο Μαλάουι

Μετά τον κυκλώνα Freddy, είχαμε τη χειρότερη επιδημία χολέρας που είχαμε ποτέ, η οποία διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο και σκότωσε περισσότερους από 1.700 ανθρώπους. Φέτος, παλεύουμε με την ελονοσία, η οποία αντιπροσωπεύει πλέον σχεδόν το 25% των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια, που ήδη αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά την ισότητα, την πρόσβαση σε πόρους και τον έλεγχο των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, πλήττονται δυσανάλογα.

Όμως, αντιστεκόμαστε, επιταχύνοντας τις παρεμβάσεις μας κατά των πιο ευαίσθητων στις κλιματικές αλλαγές ασθενειών, ενώ παράλληλα οικοδομούμε ευέλικτα και ανθεκτικά στις κλιματικές συνθήκες συστήματα υγείας που μπορούν να αντέξουν τους κλυδωνισμούς που προκαλούν αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Επιταχύνουμε την πρόσληψη εργαζομένων στον τομέα της υγείας και τους εξοπλίζουμε με εργαλεία για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων.

Η κλιματική κρίση συνδέεται άμεσα με την υγεία

Χτίζουμε περισσότερα κέντρα υγείας, διασφαλίζοντας ότι φέρνουμε τις πολυπόθητες υπηρεσίες πιο κοντά στις πιο ευάλωτες κοινότητες. Χρησιμοποιούμε κινητές κλινικές, οι οποίες μπορούν επίσης να αναπτυχθούν μετά από επείγουσες καταστάσεις για να διασφαλίσουμε τη διαθεσιμότητα υγειονομικής περίθαλψης που σώζει ζωές.

Οι άνθρωποι που πλήττονται περισσότερο ευθύνονται λιγότερο

Καθώς οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν και γίνονται πιο απρόβλεπτες και σοβαρές, η πληροφόρηση θα είναι το κλειδί. Δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε, να ανταποκριθούμε και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί αν δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Επιπλέον, τα υφιστάμενα συστήματα που βασίζονται στο χαρτί αποτελούν τεράστιο κίνδυνο.

Όταν οι πλημμύρες από τον κυκλώνα Φρέντι διέλυσαν χωριά στο νότιο Μαλάουι, παρέσυραν βιβλία και διαβατήρια υγείας που περιείχαν τα δεδομένα υγείας των πολιτών. Αυτό μας δίδαξε ότι η ψηφιοποίηση αποτελεί επείγουσα ανάγκη στη χώρα μας.

Εκτός από την προστασία των δεδομένων, τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας θα μας επιτρέψουν να χρησιμοποιήσουμε μεγάλο όγκο πληροφοριών για να καθορίσουμε τάσεις και να οικοδομήσουμε γνώσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να αναμορφώσουμε την παροχή υγείας, να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα της περίθαλψης, ενώ παράλληλα να προετοιμαστούμε καλύτερα για μελλοντικές επιδημίες ασθενειών.

Αναγνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που πλήττονται περισσότερο από τα ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα σε μέρη όπως το Μαλάουι και σε ολόκληρη την Αφρική είναι και οι λιγότερο υπεύθυνοι για την κλιματική κρίση.

Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει

Αλλά δεν νομίζω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει πόσο σοβαρό είναι αυτό τώρα. Αυτοί που πλήττονται ζουν σε κοινότητες με τη μικρότερη ικανότητα προσαρμογής και αντιμετώπισης των κλιματικών επιπτώσεων και βρίσκονται κυρίως σε χώρες με υψηλό φορτίο ασθενειών. Αυτές οι χώρες και οι κοινότητες, οι οποίες δεν έχουν συνεισφέρει σχεδόν καθόλου στη θέρμανση του πλανήτη, πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα: πληρώνουν τώρα τις επιπτώσεις αυτές και πληρώνουν με τη ζωή τους.

Τα πλούσια έθνη μπορούν να δράσουν άμεσα

Η κατάσταση χειροτερεύει και ορισμένες αλλαγές, όπως η μετανάστευση, έχουν μη αναστρέψιμες και σημαντικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους και τα μέσα διαβίωσής τους.

Οι μεγαλύτεροι εκπέμποντες πρέπει να επενδύσουν περισσότερο για να μετριάσουν τη συμβολή τους στην κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Θα πρέπει επίσης να επενδύσουν περισσότερο σε μέτρα προσαρμογής σε τομείς όπως η παγκόσμια υγεία, για να στηρίξουν τις χώρες που ήδη υποφέρουν από τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η σύνδεση μεταξύ κλίματος και υγείας δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη

Ίσως η σοβαρότητα δεν είναι ακόμη εμφανής σε όσους χρηματοδοτούν την παγκόσμια ανάπτυξη. Το Cop28 διοργάνωσε για πρώτη φορά την Ημέρα Υγείας, η οποία ελπίζω να σηματοδότησε μια αλλαγή στην παγκόσμια κοινότητα υγείας, αναγνωρίζοντας ότι ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης είναι εδώ και θα γίνει ακόμη πιο δύσκολος για τους πιο ευάλωτους.

Στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που πραγματοποιείται τώρα, είναι η πρώτη χρονιά που η Εβδομάδα για το Κλίμα θα έχει ως κύριο θέμα την υγεία. Η σύνδεση μεταξύ κλίματος και υγείας δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη. Ενώ αυτή η ευαισθητοποίηση αποτελεί ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός, πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στη δράση, στη χρηματοδότηση που θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε τώρα και να οικοδομήσουμε συστήματα ανθεκτικά στο κλίμα για το μέλλον.

Τα πλούσια έθνη μπορούν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προστασία των συστημάτων υγείας και να διατηρήσουν την πρόοδο κατά των ασθενειών που είναι ευαίσθητες στο κλίμα στις χώρες που πλήττονται δυσανάλογα.

Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας τους αυξημένους κινδύνους της κλιματικής κρίσης και δεν μπορούμε να μετριάσουμε τις επιδεινούμενες επιπτώσεις στους ευάλωτους πληθυσμούς. Αν δράσουμε από κοινού, τώρα, με βάση τα δεδομένα που διαθέτουμε, είναι δυνατόν να αποτρέψουμε τις χειρότερες συνέπειες, να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους και να δημιουργήσουμε έναν δίκαιο κόσμο για όλους.

Πηγήhttps://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Καιρός: Έως τους 36 βαθμούς η θερμοκρασία – Πού θα βρέξει

xristiana

Σπιτική φραουλόπιτα

xristiana

Ο Δήμος Αγ. Παρασκευής γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με δύο εκδηλώσεις

xristiana