5/9/2024
Αντιμέτωπες με ιστορικών διαστάσεων ξηρασία και πυρκαγιές βρίσκονται περιφέρειες της Βραζιλίας.
Άνω των 1.000 κοινοτήτων έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας της πολύ χαμηλής υγρασίας που συγκρίνεται με αυτή ερήμων, όπως η Σαχάρα.
Οι ζώνες που πλήττονται βρίσκονται κυρίως στην Μπραζίλια και στις πυκνοκατοικημένες πολιτείες του Σάο Πάολο και της Μίνας Ζεράις.
Το ποσοστό της υγρασίας είναι κάτω από 12%, δηλαδή κάτω από το όριο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποιούνται από το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας Inmet, το οποίο προειδοποιεί για τον κίνδυνο πυρκαγιών, καθώς και για επιπτώσεις στην υγεία.
Σε δεκάδες κοινότητες, το ποσοστό υγρασίας έπεσε κάτω από το όριο του 10%, φθάνοντας ακόμα και στο 7%.
Πρόκειται για ένα επίπεδο «εξίσου χαμηλό» με το επίπεδο της υγρασίας στη Σαχάρα, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άνα Πάουλα Κούνια, ερευνήτρια στο Εθνική Κέντρο για την Παρακολούθηση Φυσικών Καταστροφών (Cemaden).
«Η χειρότερη ξηρασία εδώ και τουλάχιστον 70 χρόνια»
Σύμφωνα με την ίδια, η Βραζιλία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία της «εδώ και τουλάχιστον 70 χρόνια», εξαιτίας «της συσσωρευμένης έλλειψης βροχοπτώσεων» από τα τέλη της περυσινής χρονιάς.
Η χώρα πλήττεται εδώ και μήνες από ένα κύμα μεγάλης έκτασης πυρκαγιών στην Αμαζονία (βόρεια), όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, στο Παντανάλ (κεντροδυτικά) και πιο πρόσφατα στην πολιτεία του Σάο Πάολο (νοτιοανατολικά).
Τεράστια σύννεφα καπνού προερχόμενα απ’ αυτές τις πυρκαγιές έχουν καλύψει μεγάλες πόλεις όπως η πρωτεύουσα Μπραζίλια, όπου δεν έχει βρέξει εδώ και 130 ημέρες.
Ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, σφοδρών ανέμων και χαμηλής υγρασίας δημιουργεί ένα «πλαίσιο πολύ ευνοϊκό για νέες φωτιές», προειδοποίησε η υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας Μαρίνα Σίλβα, σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Μόνο δύο από τα 27 εδάφη που αποτελούν τη Βραζιλία «δεν πλήττονται σοβαρά από μεγάλες ελλείψεις ύδατος», δήλωσε.
«Ο μεγαλύτερος υγροβιότοπος του κόσμου ίσως εξαφανισθεί ως το τέλος του αιώνα»
Στη διάρκεια συνεδρίασης χθες, Τετάρτη, στη Γερουσία, η Μαρίνα Σίλβα προειδοποίησε ότι το Παντανάλ, ο μεγαλύτερος υγροβιότοπος του κόσμου και καταφύγιο βιοποικιλότητας, μπορεί να έχει εξαφανισθεί «μέχρι το τέλος του αιώνα», αν η ξηρασία επιμείνει και αυτά τα κλιματικά φαινόμενα «γίνουν όλο και πιο σοβαρά και συχνά».
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com