Πασχαλινό τραπέζι: Καλοψημένο κρέας με την τραγανή… πετσούλα του, δροσερές σαλάτες για να «σπάνε» τη μονοτονία από το κοκορέτσι, άφθονο κρασί, τα απαραίτητα κόκκινα αυγά, μυρωδάτα τσουρέκια και δίπλες. Αυτό που επρόκειτο να είναι ένα μεσημεριανό φαγητό, καταλήγει σε μαραθώνιο γεύσης (και χοληστερίνης). Αμέσως μετά ακόμα και η προσπάθεια να σηκωθεί κανείς από την καρέκλα θυμίζει τις νωχελικές κινήσεις ενός βραδύποδα.Κάπως έτσι πρέπει να ένιωσε ένα φαλακρός αετός που βρέθηκε να περπατά με δυσκολία και να μην είναι ικανός να πετάξει στο Εθνικό Πάρκο Wilson’s Creek National Battlefield στο Μιζούρι των ΗΠΑ.Οι επισκέπτες έμειναν έκπληκτοι που είδαν από κοντινή απόσταση το εμβληματικό αυτό πτηνό που αποτελεί εθνικό πτηνό των ΗΠΑ, και διαπιστώνοντας τη δυσκολία του να πετάξει κινητοποιήθηκαν αμέσως. Κάλεσαν την Υπηρεσία Προστασίας Ζώων του Μιζούρι, αναφέροντας την πιθανότητα τραυματισμού του λευκοκέφαλου θαλασσαετού.

Οι ειδικοί σε συνεργασία με το προσωπικό της Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων το προσέγγισαν και το αιχμαλώτισαν μεταφέροντάς το σε κτηνιατρικό κέντρο του ζωολογικού κήπου Dickerson Park, όπου υπεβλήθη σε εξετάσεις και ακτινογραφίες.Παρότι οι κτηνίατροι περίμεναν να δουν σπασμένα φτερά ή άλλου είδους τραύμα, τελικά διαπίστωσαν ότι απλώς το πτηνό είχε… παραφάει!

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει ανάρτηση στο Facebook του Wilson’s Creek National Battlefield: «Η Υπηρεσία Προστασίας του Μιζούρι αιχμαλώτισε έναν φαλακρό αετό κατά μήκος των ορίων του Wilson’s Creek National Battlefield. Ο αετός αποκαταστάθηκε και απελευθερώθηκε στο πάρκο. Το πουλί, που αρχικά είχε αναφερθεί ότι ήταν τραυματισμένο, βρέθηκε υγιές αλλά είχε καταβροχθίσει ένα ρακούν… Με λίγα λόγια, ήταν πολύ χοντρό για να πετάξει».

Οι ακτινογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν το περίγραμμα αυτού που εκτιμάται ότι είναι ένα άκρο του… άτυχου ρακούν, με το παραφουσκωμένο στομάχι του πτηνού να επισημαίνεται με έναν κύκλο.

Ο καλοφαγάς αετός παρέμεινε υπό παρακολούθηση μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης, να ανακτήσει δυνάμεις και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, αφού ήταν πιο ανάλαφρος και κατάφερε να πετάξει.

Σύμφωνα με το American Eagle Foundation οι φαλακροί αετοί κάποτε βρίσκονταν στα πρόθυρα της εξαφάνισης, σήμερα όμως ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά αγγίζοντας τα 316.700 άτομα. Εντοπίζονται στη Βόρεια Αμερική με μεγάλο αριθμό να ζει στην Αλάσκα αφού φτάνουν τα 30.000 πτηνά. Το άνοιγμα φτερών τους ξεπερνά τα 2 μέτρα, ενώ το βάρος τους μπορεί να πλησιάσει τα 6,4 κιλά. Συνήθως καταναλώνουν ψάρια, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να τραφούν με άλλα πτηνά, όπως χήνες και πάπιες, που έχουν τραυματιστεί από κυνηγούς, με μεσαίου μεγέθους άγρια ​​θηλαστικά, όπως οι αγριόχοιροι, αλλά συχνά τρώνε ό,τι υπάρχει διαθέσιμο που δε θα απαιτήσει ενέργεια και κόπο για να το αποκτήσουν. Όπως συνέβη στην περίπτωση του ρακούν που έπεσε στα νύχια του αετού στο Μιζούρι.

Ο φαλακρός αετός είναι το εθνικό πτηνό των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1782, όταν τοποθετήθηκε με ανοιγμένα φτερά στο εθνόσημο της χώρας. Εμφανίζεται σε πολλά κυβερνητικά όργανα και σε επίσημα έγγραφα, καθιστώντας τον το πιο εικονιζόμενο πτηνό σε ολόκληρη την Αμερική.