ΚεντρικήΠεριβάλλον

Enercoplan Investments: Νέο μεγάλο αιολικό project 105 MW στη Θεσσαλία

16/9/2024

Νέο μεγάλο αιολικό project βάζει στα σκαριά η Enercoplan Investments, μετά την ΑΕΠΟ που εξασφάλισε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πριν λίγες μέρες.

Πρόκειται για συγκρότημα αιολικών σταθμών στην περιοχή της Θεσσαλίας με αρχική συνολική ισχύ193,4 MW, που στην πορεία «κουρεύτηκε» με αποτέλεσμα το έργο να έχει τελικά ισχύ 105 MW.

Ειδικότερα, με σχετική πράξη της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοτνικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ εκδόθηκε η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) του έργου: «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 105 MW στις θέσεις «Κορυφή Καρατζιούνη» ισχύος 29,4 MW, «Κορυφή Καυκιάς» ισχύος 29,4 MW, «Ψηλά Δένδρα» ισχύος 21 MW και «Μαυροβούνι» ισχύος 25,2 MW, των Δημοτικών Ενοτήτων Πινδέων & Αργιθέας, Δήμων Πύλης & Αργιθέας, Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας, Περιφέρειας Θεσσαλίας και των συνοδών τους έργων εντός Δημοτικών Ενοτήτων Πινδέων, Αργιθέας, Πύλης & Μουζακίου, Δήμων Πύλης, Αργιθέας & Μουζακίου, Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων & Καρδίτσας, Περιφέρειας Θεσσαλίας», σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προτάθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης και των γνωμοδοτήσεων των Φορέων και Υπηρεσιών.

Όπως σημειώνεται, πριν την έκδοση της απόφασης διαπιστώθηκε ότι, μετά από εξέταση του γεωπληροφοριακού χάρτη της ΡΑΑΕΥ, έχει γίνει παύση της Βεβαίωσης Παραγωγού για τον ΑΣΠΗΕ στη θέση «Νταλαμήτρου» (2 Α/Γ, ισχύς 8,4 MW). Επίσης, το γεγονός ότι από τις 47 προτεινόμενες προς εγκατάσταση Α/Γ που προβλέπονται στο φάκελο της ΜΠΕ του έργου, δεν είναι δυνατή η χορήγηση περιβαλλοντικής έγκρισης για τις 7 Α/Γ του ΑΣΠΗΕ στη θέση «Κορυφή Καυκιάς» (28MW) και τις 13 Α/Γ του ΑΣΠΗΕ στη θέση «Αυγό» (52 MW) Ως εκ τούτου μειώνεται η προβλεπόμενη ισχύς του έργου από 193,4 MW σε 105 MW.

Από την κατάργηση των ανωτέρω Α/Γ, καθώς και από την κατάργηση των συνοδών τους έργων οδοποιίας, επιτυγχάνεται σημαντική μείωση της συνολικής επιφάνειας επέμβασης του έργου. Έτσι, το νέο συνολικό εμβαδό επέμβασης των δρόμων και των πλατειών των Α/Γ ανέρχεται στα 401.649 τ.μ. .

Επίσης, αν και γίνεται αναφορά στις «αρνητικές απόψεις του ενδιαφερόμενου κοινού και των φορέων εκπροσώπησής του, οι οποίες αναρτήθηκαν στο ΗΠΜ στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης της ΜΠΕ του έργου του θέματος», διευκρινίζεται περαιτέρω ότι «με βάση τα τεχνικά υπομνήματα και τις παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν από τον φορέα του έργου, τεκμηριώνεται επαρκώς ότι οι αντιρρήσεις και τα ζητήματα που τέθηκαν στο πλαίσιο δημοσιοποίησης – συλλογής γνωμοδοτήσεων επί της ΜΠΕ, εξετάστηκαν, αξιολογήθηκαν και καλύπτονται από τις προβλέψεις της».

Τι θα περιλαμβάνει το έργο

Πιο αναλυτικά ο σχεδιασμός του έργου περιλαμβάνει τα εξής:

-Τον ΑΣΠΗΕ στη θέση «Κορυφή Καρατζιούνη» (Δ. Πύλης, ΠΕ Τρικάλων), ο οποίος αποτελείται από 7 Α/Γ και έχει συνολική ισχύ 29,4 MW .

-Τον ΑΣΠΗΕ στη θέση «Κορυφή Καυκιάς» (Δ. Πύλης & Αργιθέας, ΠΕ Τρικάλων & Καρδίτσας), ο οποίος αποτελείται από 7 Α/Γ και έχει συνολική ισχύ 29,4 MW.

-Τον ΑΣΠΗΕ στη θέση «Μαυροβούνι» (Δ. Πύλης & Αργιθέας, ΠΕ Τρικάλων & Καρδίτσας),ο οποίος αποτελείται από 6 Α/Γ και έχει συνολική ισχύ 25,2 MW.

-Τον ΑΣΠΗΕ στη θέση «Ψηλά Δένδρα» (Δ. Πύλης, ΠΕ Τρικάλων), ο οποίος αποτελείται από 5 Α/Γ και έχει συνολική ισχύ 21 MW.

Το έργο θα αποτελείται συνολικά από 25 Α/Γ τύπου VESTAS V117 ονομαστικής ισχύος 4,2 MW έκαστη. Το σύνολο των Α/Γ θα έχουν ύψος πυλώνα 91,5 m, διάμετρο πτερωτής 117 m και συνολικό ύψος: 58,5 + 91,5= 150 m.

Τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης των ΑΣΠΗΕ αφορούν στην υπόγεια σύνδεση των Α/Γ μεταξύ τους, μέσω της κατασκευής υπόγειας όδευσης γραμμής Μέσης Τάσης (ΜΤ) (33kV). Η διασύνδεση των Α/Γ θα καταλήγει σε οικίσκους ελέγχου (κάθε ΑΣΠΗΕ διαθέτει ξεχωριστό οικίσκο), επιφάνειας 70 τ.μ. έκαστος.

Η σύνδεση του ΑΣΠΗΕ με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) θα γίνει μέσω του υφιστάμενου και περιβαλλοντικά αδειοδοτημένου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Μουζακίου (33/400 kV). Στο εν λόγω ΚΥΤ διασυνδέεται η Γραμμή Μεταφοράς ΥΥΤ 400kV «ΚΥΤ Αράχθου – ΚΥΤ Τρικάλων». Από τον οικίσκου ελέγχου κάθε ΑΣΠΗΕ θα αναχωρεί υπόγεια γραμμή ΜΤ 33kV που θα καταλήγει στο ΚΥΤ Μουζακίου. Η προτεινόμενη υπόγεια γραμμή ΜΤ 33 kV θα κατασκευαστεί εντός του ερείσματος των υφιστάμενων δρόμων.

Στα συνοδά έργα πρόσβασης περιλαμβάνονται η διαμόρφωση τμημάτων της υφιστάμενης οδοποιίας πρόσβασης στον ΑΣΠΗΕ και η διάνοιξη νέας οδοποιίας πρόσβασης για την προσέγγιση στις θέσεις εγκατάστασης κάθε Α/Γ

Η συνολική επιφάνεια επέμβασης των πλατειών των τεσσάρων ΑΣΠΗΕ ανέρχεται σε 74.139 τ.μ. (Κορυφή Καρατζιούνη: 24.052 τ.μ. , Κορυφή Καυκιάς: 19.279 τ.μ. , Μαυροβούνι: 19.135 τ.μ. , Ψηλά Δένδρα: 11.673 τ.μ. ).

Η Enercoplan Investments

Η Enercoplan Investments Ενεργειακές Κατασκευές και Επενδύσεις, με συνιδρυτές και επικεφαλής τους Βασίλειο Ζήκο και Τούκα Σταματογιάννη, ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2018. Από το 2019 επεκτάθηκε ενώνοντας τις δυνάμεις της με την Ορφέας Α.Ε. και το 2020 ακολούθησε η εξαγορά της Αιολική Ενερκοπλαν Παρνασσός Ε.Π.Ε. και της Αιολική Ενεργκοπλάν Τρίκαλα Ί.Κ.Ε. Το 2021 απέκτησε τον έλεγχο των εταιρειών Preneal Vectror Αυγό Μ.Α.Ε. και Preneal Vectror Κορυφή Καυκιά Μ.Α.Ε.

Το Φεβρουάριο του 2022, η δραστηριότητα της επεκτάθηκε στην περιφέρεια της Πελοποννήσου, με την αγορά του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών Αιολική Πάρνωνός Α.Ε. και Αιολικά Πάρκα Μαλέα Α.Ε., ενώ ένα μήνα μετά και της Πάντζιος Energy Ι.Κ.Ε.

Στον Όμιλο ανήκουν επίσης και άλλες εταιρείες, όπως οι Zikos Energy Construction, Αιολικής Δεσφίνας, Αιθέρας Αιολική κ.α.

Έτσι, σήμερα η Enercoplan Investments διαθέτει σημαντική παρουσία στην αγορά των ΑΠΕ και της ηλεκτροπαραγωγής, ενώ τον Ιούλιο του 2023, υπέγραψε συμφωνία πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω σύναψης διμερούς δεκαετούς συμβολαίου (PPA) με την METRO ΑΕΒΕ. Η προμήθεια ρεύματος θα εξασφαλιστεί μέσω του αιολικού σταθμού ισχύος 13,2MW που ξεκίνησε να κατασκευάζεται από την Enercoplan Investments εντός του 2023 στο Δίστομο Βοιωτίας.

Επίσης, φέτος τον Ιούλιο εξασφάλισε, μέσω της εταιρείας “ZSV Wind Force”, από τη ΡΑΑΕΥ την άδεια για project αποθήκευσης ενέργειας, με την τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 290 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 270 MW στη θέση «Πετρωτό» της Δημοτικής Ενότητας Δεσκάτης Γρεβενών.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην απόφαση, θα πρόκειται για μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με αντλησιοταμίευση με εγκατεστημένη χωρητικότητα 2800 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 2300 MWh.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Στον Βόλο Το 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου Και Παρηγορικής Φροντίδας

xristiana

Εθελοντική Αιμοδοσία Από Το Επιμελητήριο Λάρισας

xristiana

Ξηρασία: Η μεγαλύτερη λίμνη στην Τουρκία έχασε δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα επιφάνειας

xristiana