1/9/2024
Η καθηλωτική εικονική πραγματικότητα θα μπορούσε να ανοίξει έναν εντελώς νέο κόσμο για τα άτομα με διανοητική αναπηρία, επιτρέποντάς τους να μάθουν πρακτικές δεξιότητες ζωής πολύ πιο γρήγορα χωρίς να βασίζονται σε φροντιστές, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Αυστραλοί ερευνητές συνέκριναν την αποτελεσματικότητα των καθηλωτικών ακουστικών VR και των μη εμβυθιστικών εικονικών περιβαλλόντων για να διδάξουν σε 36 ενήλικες με νοητική αναπηρία πώς να διαχωρίζουν τα γενικά απόβλητα από την ανακύκλωση, τον κήπο και τα βιολογικά τρόφιμα.
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας και του UNSW Sydney, περιελάμβανε 12 εικονικές συνεδρίες εκπαίδευσης. Η ομάδα VR που χρησιμοποιεί τις καθηλωτικές οθόνες που τοποθετούνται στο κεφάλι σημείωσε σημαντικά καλύτερη βαθμολογία στην πραγματική ζωή από εκείνες που χρησιμοποιούσαν μια συσκευή tablet για προπόνηση. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Intellectual Disability Research.
Ο αναπληρωτής καθηγητής της UniSA, Tobias Loetscher, λέει ότι τα άτομα με διανοητική αναπηρία χρειάζονται επιπλέον χρόνο για να κατανοήσουν και να οπτικοποιήσουν έννοιες και τα ακουστικά VR επέτρεψαν στους συμμετέχοντες να βιώσουν ρεαλιστικούς κόσμους και να μάθουν από την πρακτική εμπειρία. «Η έρευνα δείχνει ότι η «μάθηση κάνοντας», αλλιώς γνωστή ως βιωματική μάθηση, φαίνεται πιο αποτελεσματική για αυτήν την ομάδα σε σύγκριση με τις παθητικές μεθόδους μάθησης», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Loetscher.
“Στη μελέτη μας, η ομάδα VR όχι μόνο έδειξε πραγματικές βελτιώσεις στη σωστή ταξινόμηση των απορριμμάτων αμέσως μετά την εκπαίδευση VR, αλλά ήταν σε θέση να διατηρήσει αυτή τη βελτίωση έως και μια εβδομάδα μετά, σε σύγκριση με την ομάδα που δεν βυθιζόταν.” Ο ερευνητής του UNSW Dr. Stefan Michalski λέει ότι η καθηλωτική εικονική πραγματικότητα επιτρέπει στα άτομα να βιώνουν δραστηριότητες σε ένα ασφαλές, ελεγχόμενο και επαναλαμβανόμενο περιβάλλον.
«Οι ευκαιρίες για τα άτομα με διανοητική αναπηρία να συμμετάσχουν στην πρακτική μάθηση είναι συχνά ελάχιστες λόγω ανησυχιών σχετικά με τον κίνδυνο τραυματισμού, τους χρονικούς περιορισμούς και την έλλειψη εκπαίδευσης προσωπικού», λέει ο Δρ Μιχάλσκι. «Ωστόσο, η καθηλωτική εικονική πραγματικότητα προσομοιώνει εμπειρίες του πραγματικού κόσμου, δίνοντας την αίσθηση της φυσικής παρουσίας σε ένα περιβάλλον χωρίς πραγματικούς κινδύνους».
Τα περισσότερα άτομα με διανοητική αναπηρία αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στην εκτέλεση βασικών δεξιοτήτων ζωής όπως το μαγείρεμα, το ντους και το καθάρισμα χωρίς τη βοήθεια φροντιστή. Οι δυσκολίες στην εκτέλεση αυτών των δεξιοτήτων ζωής τους εμποδίζουν να ζουν ανεξάρτητα και να απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής, επομένως είναι σημαντικό να βρούμε αποτελεσματικές μεθόδους για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής σε αυτόν τον πληθυσμό.
Η κυβερνοασθένεια έχει επισημανθεί ως πιθανό μειονέκτημα της χρήσης ακουστικών 3D για προπόνηση, αλλά μόνο ένα άτομο στην ομάδα VR ανέφερε ότι αισθάνθηκε ζάλη και τα συμπτώματά του ήταν βραχύβια. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες βρήκαν την τεχνολογία VR απολαυστική, παρά τον δισταγμό όταν χρησιμοποιούσαν για πρώτη φορά οθόνες που τοποθετούνται στο κεφάλι.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια εργασία διαχείρισης απορριμμάτων σε αυτή τη μελέτη, αλλά λένε ότι η καθηλωτική εκπαίδευση VR θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διδασκαλία άλλων βασικών δεξιοτήτων όπως το μαγείρεμα και η ασφάλεια της κουζίνας, η προσωπική υγιεινή, η πλοήγηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι κοινωνικές δεξιότητες.
Πηγή: https://otavoice.gr