News ΑΜΕΑΚεντρική

Όλοι…Μαζί» Εκδήλωση συμπερίληψης Μέσα από την τέχνη, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση

4/9/2024

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η Πειραματική Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Θέρμης και το EyeHarp ενώνουν τις δυνάμεις τους υπό την Αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και παρουσιάζουν μια μοναδική εκδήλωση συμπερίληψης, αποσκοπώντας στη δημιουργία μιας κοινωνίας στην οποία όλοι οι άνθρωποι θα έχουν ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα. Πρόκειται για μία μουσική σύμπραξη 100 παιδιών με και χωρίς αναπηρία που φιλοδοξεί να δώσει το στίγμα μιας κοινωνίας που δε χωρά αποκλεισμούς.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024 στις 18:00 στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Στο Φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής, μπροστά από την αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης οι επισκέπτες, αρχικά, μπορούν να ταξιδέψουν σε ένα ταξίδι διάδρασης, αγγίζοντας το «χρώμα», χωρίς να το βλέπουν, ώστε να συναισθάνονται τους ανθρώπους με οπτική αναπηρία. Δώδεκα απτικοί πίνακες του Δημήτρη Καπετάνου στη γραφή Braille περιγράφουν πως έχουν φανταστεί το χρώμα άνθρωποι με οπτική αναπηρία.

Η ξενάγηση θα γίνεται από τυφλούς εθελοντές του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Παράλληλα και σε συνεργασία με το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα προβάλλεται ειδικό, εκπαιδευτικό, συμπεριληπτικό βίντεο με τα έργα της έκθεσης με τίτλο: «Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο», με παράλληλη αφήγηση ιστοριών οι οποίες συνοδεύουν τα έργα στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Για τους επισκέπτες με οπτική αναπηρία, θα δίνεται η δυνατότητα απτικής ξενάγησης στη σκηνή της αίθουσας Αιμίλιος Ριάδης, που θα υλοποιείται από την Access4all , ώστε να κατανοήσουν το χώρο που θα δοθεί η συναυλία.

Στη συνέχεια, στο συναυλιακό μέρος, θα τραγουδήσει ο Βασίλης Λέκκας με την Ερήνη. Θα παίξει μουσική με τα μάτια η Αλεξάνδρα Κερλίδου και παιδιά με σπαστική τετραπληγία και εγκεφαλική παράλυση με την τεχνολογία του EyeHarp, του Ζαχαρία Βαμβακούση. Θα συμμετέχουν ακόμη 25 άτομα με αναπηρία της ομάδας των Κρουστωδών του Κέντρου ΑμεΑ ο Σωτήρ υπό τη διεύθυνση του Αποστόλη Λάσχου, καθώς και 50 χορωδοί της Γ.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης υπό τη Διεύθυνση της Μαρίας Μελιγκοπούλου και της Ελπίδας Τσάμη. Δεκαπέντε κωφοί μαθητές από το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης, θα αποδώσουν τα τραγούδια στην Ελληνική νοηματική Γλώσσα ενώ η 12χρονη Λουκία Κασαμάκη με οπτική αναπηρία, θα κάνει την έναρξη της συναυλίας. Η τέχνη, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση δημιουργούν μία γέφυρα συνύπαρξης όλων των παιδιών και όλων των ανθρώπων.

Συντονισμός – Παρουσίαση Εκδήλωσης: Μαρία Βαρσαμά

Πιάνο: Σάκης Κοντονικόλας

Εκδήλωση συμπερίληψης
Μέσα από την τέχνη, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση

Απτική Έκθεση Ζωγραφικής Δημητρίου Καπετάνου
18.00 – 19.30 (Μ2 – Φουαγιέ)

Απτική ξενάγηση σκηνής
19.00 – 19.30 (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης)

Συναυλία
20.00 (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης)
Η συναυλία θα έχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (Διερμηνέας: Σπυριδούλα Κουρτέση)

Πηγή: https://www.makthes.gr

Related posts

Δελτίο ειδήσεων 26/7

xristiana

Ημερίδα κατά της βίας στον Άλιμο

xristiana

Απίστευτο περιστατικά κακοποίησης ζώου στα Χανιά: Έριξαν καυστικό υγρό στην πλάτη σκύλου

xristiana