ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΥΠΕΝ: Βαλκανική ασπίδα για τις ακραίες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα

7/9/2024

Πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστούν οι παράλογες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στον ενεργειακό διάδρομο Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας, αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αφορμή τις ακραίες διαφορές που εμφανίζονται μεταξύ Νοτιανατολικής και Δυτικής Ευρώπης τους τελευταίους μήνες.

Το θέμα έθιξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο 8ο South Εast Europe and Energy Forum, λέγοντας ότι επίκεινται επαφές με τους ομολόγους του σε Βουλγαρία και Ρουμανία -ενδεχομένως και μέσα στις επόμενες μέρες- με σκοπό τον εξορθολογισμό των ακραίων τιμών που παρατηρούνται στο σύστημα χονδρεμπορικής τιμής. Όπως εξήγησε, αυτό αφορά τις τιμές που σε μηδαμινές αποστάσεις χιλιομέτρων στα σύνορα μεταξύ των κρατών παρατηρούνται διαφορές 300, 400 ή και 500 € ανά μεγαβατώρα.

Η ασφάλεια όπως αναφέρθηκε, επιτυγχάνεται με το να υπάρχει ενέργεια σε λογικές τιμές. Εάν καταλήγεις να αγοράζεις την ενέργεια ακριβά τότε αυτό δεν παρέχει ενεργειακή ασφάλεια επισήμανε χθες ο κ. Σκυλακάκης.

Η άποψη που εκφράστηκε είναι ότι για να λειτουργήσει η ΕΕ χρειάζεται ίσος ανταγωνισμός κάτι που δεν έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα στον τομέα της ενέργειας. Μέρος της λύσης του προβλήματος όπως διατυπώθηκε είναι η προμήθεια φυσικού αερίου να προέρχεται από ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα όπως τονίστηκε παίζει κρίσιμο ρόλο με τον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης που θα λειτουργήσει από την 1 Οκτωβρίου. Επιπλέον, η χώρα διαθέτει μερίδιο περίπου 60% στις Ανανεώσιμες ΠηγέςΕνέργειας το οποίο προβλέπεται να αυξηθεί.

Ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε χθες ότι έχει μεγάλο νόημα να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των χωρών που πλήττονται από τις υψηλές πτήσεις της χονδρεμπορικής τιμής.

Περισσότερες διασυνδέσεις

Εστίασε επίσης στην ανάγκη μεγαλύτερης διασύνδεσης ηλεκτρικών καλωδίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι αυτό το καλοκαίρι καταγράφηκαν υψηλές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν αυξήσεις στα ενεργειακά κόστη.

Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφή της ουκρανικής υποδομής η οποία μετέτρεψε τη χώρα σε εισαγωγέα από εξαγωγέα ενέργειας με ανάλογες συνέπειες στη διαμόρφωση της ζήτησης, το πρόβλημα αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη λειτουργία του συστήματος τιμολόγησης της ΕΕ και συγκεκριμένα στην έλλειψη διασύνδεσης.«Το σύστημα δεν λειτουργεί με τρόπο που αρμόζει στον ευρωπαϊκό χώρο και ως αποτέλεσμα έχουμε μια στρεβλή αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

Ευρύτερα, επεσήμανε ότι η Ελλάδα εμφανίζεται εξαιρετικά ανταγωνιστική στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με μερίδιο των ΑΠΕ άνω του 60% στον ηλεκτρισμό, το οποίο «θα μεγαλώσει ουσιαστικά». Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις 10 πρώτες χώρες παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των ΑΠΕ.

Στις προσιτές τιμές ενέργειας αναφέρθηκε από το ίδιο συνέδριο χθες και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης. Ο επικεφαλής του Ομίλου τόνισε ότι η ενεργειακή ασφάλεια έχει υψηλό κόστος το οποίο είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η λύση είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά κλειδί για την επιτυχημένη ανάπτυξή τους είναι η ευελιξία, επισήμανε η διοίκηση της ΔΕΗ.

«Μια ρυθμιστική ευθυγράμμιση μεταξύ των χωρών μας είναι υψίστης σημασίας, καθώς θα εξαλείψει τις αποκλίσεις των τιμών και θα ξεκλειδώσει τη μελλοντική ανάπτυξη».

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

“Φυτά Και Κήπος”: Ανοίγει Τις Πύλες Της Στις 29 Απριλίου Η Μεγάλη Έκθεση Στο Άλσος Περιστερίου

xristiana

Αδυνάτισμα: Είναι τα προβιοτικά η λύση για την απώλεια βάρους; Οι έρευνες απαντούν

xristiana

Λασίθι: Έκδοση και ανανέωση δελτίων μετακίνησης σε ΑμεΑ

xristiana