ΚεντρικήΟμορφιά

Τι λένε τα χείλη σας για την υγεία σας, σύμφωνα με τους δερματολόγους

9\9/2024

Για τους περισσότερους από εμάς, τα ερεθισμένα και ξηρά, ξεφλουδισμένα χείλη απλώς σημαίνουν ότι πρέπει να τα ενυδατώσουμε με λίγο περισσότερο βάλσαμο για τα χείλη – και τις περισσότερες φορές, αυτό τα βοηθά να επιστρέψουν στην άριστη κατάστασή τους. Ωστόσο, μερικές φορές, τα χείλη μας δεν επουλώνονται γρήγορα (ή καθόλου), και συχνά, αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουμε καταλάβει ακριβώς τι προκαλεί τον ερεθισμό. Ποιο είναι το θέμα;

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Για να καταλάβουμε τι ακριβώς θα μπορούσαν να μας λένε τα χείλη μας, ας δούμε τι υποστηρίζουν οι δερματολόγοι: «Τα υγιή χείλη είναι λεία, απαλά και σαρκώδη, υποδεικνύοντας ότι είναι καλά ενυδατωμένα και απαλλαγμένα από ερεθισμούς και ξηρότητα», εξηγούν.

Ωστόσο, εάν τα χείλη σας είναι επίμονα ξηρά, με φαγούρα, ερεθισμένα ή πρησμένα, οι πιθανότητες είναι ότι συμβαίνει κάτι περισσότερο από την απλή έλλειψη εφαρμογής lip balm.

Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο η αλλαγή του σχήματος περιποίησης ή μακιγιάζ σας ή τόσο περίπλοκο όσο μια ανεπάρκεια βιταμινών, οπότε η συμβουλή ενός γιατρού είναι ζωτικής σημασίας.

Τι μπορούν να πουν τα χείλη για την υγεία μας

Παρόλο που τις περισσότερες φορές, τα ερεθισμένα χείλη απλώς σημαίνουν ότι οι μύες σας χρειάζονται επιπλέον φροντίδα, μερικές φορές μπορεί να ερεθιστούν ως συνέπεια από κάτι άλλο.

Στην πραγματικότητα, τα προβλήματα που εμφανίζονται στα χείλη σας θα μπορούσαν να πουν πολλά για την υγεία σας, ειδικά αν είναι επίμονα.

Ιδιαίτερα πρησμένα χείλη μπορεί να υποδηλώνουν αλλεργική αντίδραση σε ένα φάρμακο ή περιβαλλοντικό αλλεργιογόνο, λένε οι δερματολόγοι. Τα επίμονα σκασμένα χείλη μπορεί να είναι ένδειξη ανεπάρκειας σε μια βιταμίνη ή μέταλλο, όπως ο σίδηρος, η βιταμίνη Β ή ο ψευδάργυρος.

Εάν μια ανεπάρκεια είναι ο λόγος που τα χείλη σας δεν είναι σε άριστη κατάσταση, συνιστούμε να κάνετε μια εξέταση αίματος πριν προσθέσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα στη ρουτίνα σας.

Η ωχρότητα γύρω από τα χείλη μπορεί να σχετίζεται με αναιμία, μια κατάσταση στην οποία το αίμα δεν περιέχει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια ή αιμοσφαιρίνη.

Ενώ ορισμένες από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να περάσουν από μόνες τους με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, άλλες μπορεί να είναι πιο σοβαρές και να απαιτούν επαγγελματική βοήθεια.

Η ανίατη στοματίτιδα είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι πληγές στο στόμα δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία και μπορεί να συσχετιστούν με μια υποκείμενη κακοήθεια.

Σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να βεβαιωθείτε ότι θα αντιμετωπίσετε την υποκείμενη αιτία και όχι μόνο για τη θεραπεία των χειλιών σας.

Φυσικά, εκτός και αν ο ερεθισμός είναι επίμονος ή επώδυνος, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε αμέσως!

Σκασμένα ή ερεθισμένα χείλη κάθε τόσο, μπορεί να συμβεί σε όλους, και στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι χρειάζεται τίποτα παραπάνω από ένα απλό ενυδατικό βάλσαμο για τα χείλη.

Σημάδια ότι τα χείλη σας δεν είναι σε άριστη κατάσταση

Τα λαχταριστά και ενυδατωμένα χείλη θεωρούνται συνήθως όμορφα, αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα χείλη σας μπορεί να γίνουν ξηρά ή να φαγουρίσουν.

  • Τα σκασμένα χείλη μπορεί να υποδηλώνουν ότι είναι ξηρά ως αποτέλεσμα της αφυδάτωσης ή της έκθεσης σε ξηρά περιβάλλοντα, όπως μια κρύα ημέρα του χειμώνα.
  • Ωστόσο, τα χείλη σας μπορεί να ερεθιστούν και από άλλα πράγματα, όπως το μακιγιάζ, την περιποίηση του δέρματος ή το φαγητό. Ένα εξάνθημα με φαγούρα γύρω από τα χείλη μπορεί να υποδηλώνει μια δερματίτιδα εξ επαφής, για παράδειγμα, σε ένα συστατικό ενός προϊόντος περιποίησης δέρματος ή ενός τροφίμου.

Αν και όλα αυτά είναι πράγματα που μπορείτε εύκολα να διορθώσετε προστατεύοντας τα χείλη σας σε κρύο και ξηρό περιβάλλον – όπως μία στρώση lip balm – ή αποφεύγοντας τρόφιμα και προϊόντα που μπορεί να τα ερεθίσουν, ορισμένες αιτίες δεν περνούν από το χέρι σας και χρειάζονται επαγγελματική βοήθεια. Για παράδειγμα:

  • Οι ρωγμές στις γωνίες του στόματος μπορεί να υποδεικνύουν τη συγκέντρωση σάλιου κατά τη διάρκεια της νύχτας και τη βλάβη από τα ένζυμα του σάλιου ή τον ερεθισμό που προκαλείται από αυτό.
  • Οι πληγές ή οι φουσκάλες μπορεί να υποδηλώνουν μόλυνση από βακτήριο ή ιό.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, αν δεν είστε σίγουρες τι προκαλεί αυτόν τον ερεθισμό, η επίσκεψη σε έναν δερματολόγο θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τι πρέπει να κάνετε για να έχετε υγιή και ενυδατωμένα χείλη!

Πηγήhttps://www.womanidol.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Υπέροχη κρέμα μανταρίνι

xristiana

Συνεχίζεται η δωρεάν νομική συμβουλευτική από το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. και τον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου

xristiana

Η καρδιά του φλαμένκο χτυπάει τώρα και στην Κρήτη!

xristiana