ΚεντρικήΟμορφιά

Πώς να αντιμετωπίσεις τη φθινοπωρινή απώλεια μαλλιών

10/9/2024

Η απώλεια έως και 100 τριχών την ημέρα θεωρείται φυσιολογική. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι έχουν παρατηρήσει μια σημαντική υψηλή αναλογία τριχόπτωσης κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Γιατί αυτό;

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, οι δύσκολες μέρες για τα μαλλιά γίνονται πιο συχνές. Μετά από λίγο, ο εφιάλτης συνήθως τελειώνει. Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό το «φαινόμενο» μοιάζει με την τριχόπτωση που βιώνουν τα ζώα, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει.

Γιατί πολλοί άνθρωποι τείνουν να χάνουν περισσότερα μαλλιά το φθινόπωρο;

Αυτό οφείλεται στον φυσικό κύκλο της τρίχας, όπου εναλλάσσονται οι περίοδοι ανάπτυξης των μαλλιών και ανάπαυσης. Τυπικά, κατά τη φάση ανάπτυξης του κύκλου της τρίχας, παράγονται νέες τρίχες. Αυτή η φάση μπορεί να διαρκέσει από τέσσερα έως έξι χρόνια. Η υπόλοιπη περίοδος ξεκινά μετά. Αυτή η φάση ονομάζεται τελογόνος. Μετά από δύο έως τέσσερις μήνες, η ρίζα της τρίχας ξεκινά έναν νέο κύκλο ανάπτυξης.

Η ουσία του θέματος είναι ότι κατά τη διάρκεια της τελογενούς φάσης, τα μαλλιά πέφτουν εύκολα. Στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, οι τελογενείς φάσεις (“τρίχα”) είναι πιο συχνές, με αποτέλεσμα να πέφτουν περισσότερα μαλλιά. Ο λόγος για αυτή την αύξηση μπορεί να εντοπιστεί στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ως μηχανισμός προστασίας για το τριχωτό της κεφαλής, περισσότερες ρίζες μαλλιών μεταπηδούν από τη φάση ανάπτυξης στη φάση αναπαυσης. Περίπου τρεις με τέσσερις μήνες αργότερα, κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, αυτές οι τρίχες πέφτουν. Σε όσο περισσότερο ήλιο εκτίθενται τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τόσο περισσότερη τριχόπτωση θα συμβεί το φθινόπωρο. Λόγω του γεγονότος ότι η τριχοφυΐα εμφανίζεται σε κύκλους, μπορεί επίσης να συμβεί αύξηση της τελογενούς φάσης κατά την άνοιξη.

Προστατευτικά μέτρα

Συνιστάται να προστατεύετε τα μαλλιά τους καλοκαιρινούς μήνες και να περνάτε περισσότερο χρόνο στη σκιά. Αυτό θα προκαλέσει λιγότερη πτώση μαλλιών κατά τη διάρκεια της τελογενούς φάσης το φθινόπωρο.

Όπως είναι φυσικό, υπάρχουν και άλλες αιτίες τριχόπτωσης, όπως ορμόνες ή στρες. Ωστόσο, εάν δεν παρατηρηθεί νέα ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, συνιστάται να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Αιτίες που τα χάνεις

Η φτωχή διατροφή. Μια δίαιτα εξπρές ίσως; Tα γεύματα που έχουν μηδαμινή θρεπτική αξία και τα junk food, η εύκολη λύση στο τραπέζι σου; (λέμε τώρα!). Σε αυτή την περίπτωση χάνεις τρίχες γιατί έχεις εντελώς χάσει την μπάλα στη διατροφή σου. Το πληρώνεις λοιπό με αυτό τον τρόπο.

Χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Μπορεί να οφείλονται στη διατροφή ή σε περίοδο εγκυμοσύνης που οι γυναίκες χάνουν έτσι κι αλλιώς πολλά μαλλιά.

Ορμονική διαταραχή. Αρκετά συχνό φαινόμενο στις γυναίκες. Οι διαταραχές στις ορμόνες είναι φαινόμενο σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, σε όσες παίρνουν αντισυλληπτικά ή βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Στρες. Να’ το πάλι το στρες! Δυστυχώς το άγχος είναι ένα από τους πιο σημαντικούς λόγους παροδικής τριχόπτωσης. Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες ο οργανισμός παράγει υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης μιας ορμόνης που αποδυναμώνει την τρίχα. 

Πώς να το αντιμετωπίσεις

Κατανάλωσε περισσότερες τροφές που περιέχουν λιπαρά οξέα όπως Ω-3 και Ω-6, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Θα τα βρεις στα αυγά, τα ψάρια, το κόκκινο κρέας, το μπρόκολο και το σπανάκι.

Μείωσε το υπερβολικό styling που αποδυναμώνει την τρίχα.

Άλλαξε το σαμπουάν που χρησιμοποιείς με ένα που να είναι κατά της τριχόπτωσης. Εάν το πρόβλημα είναι έντονο ζήτησε από το φαρμακοποιό σου να σου συστήσει αμπούλες που θα σε βοηθήσουν

Πηγή: https://www.allyou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Σπιτικό σιρόπι για ξηρό βήχα και βήχα με φλέματα

xristiana

Πώς ήταν το ηφαίστειο της Σαντορίνης πριν από τη Μινωική έκρηξη – Οι επιστήμονες προσπαθούν να συνθέσουν το «παζλ»

xristiana

Έως Τις 31/12 Η Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων Νέων Με Αναπηρία Για Συμμετοχή Σε Επιδοτούμενα Προγράμματα Κατάρτισης

xristiana