ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΡΑΑΕΥ: Όλοι οι προμηθευτές ρεύματος «πέρασαν» τη Θετική Αναφορά για τον Ιούλιο

23\9/2024

Με όλους τους ενεργούς προμηθευτές ρεύματος να περνούν τη «Θετική Αναφορά» για τον μήνα Ιούλιο η ΡΑΑΕΥ έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία, τα οποία περιγράφουν μια σαφώς βελτιωμένη κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν. 

Υπενθυμίζεται ότι η «Θετική Αναφορά» εστιάζει στην εκπλήρωση από τους προμηθευτές της υποχρέωσής τους προς απόδοση όλων των υποχρεώσεών τους (Ρυθμιζόμενες χρεώσεις καθώς και μη-Ρυθμιζόμενες χρεώσεις) προς τους Διαχειριστές.

Ως Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις νοούνται οι χρεώσεις που επιβάλλονται σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, το ύψος των οποίων έχει καθορισθεί νομοθετικά ή ρυθμιστικά, και προορίζονται για την κάλυψη υπέρτερων σκοπών δημοσίου συμφέροντος. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), οι Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ) και οι Χρεώσεις Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ), τα Ανταποδοτικά Τέλη υπέρ ΡΑΑΕΥ, που οφείλουν να καταβάλλουν όσοι ασκούν ενεργειακή δραστηριότητα.

Επιπρόσθετα, η Αρχή διαπίστωσε κατά το παρελθόν συμπεριφορά προμηθευτών για επιλεκτική καταβολή μόνον των Ρυθμιζόμενων Χρεώσεων, με σκοπό την συμπερίληψή τους στην Θετική Αναφορά και τη συσσώρευση οφειλών ως προς τις λοιπές, μη-Ρυθμιζόμενες χρεώσεις. 

Λαμβάνοντας υπόψη πως οι μη-Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις συνυπολογίζονται από τους προμηθευτές για τη διαμόρφωση της Χρέωσης Προμήθειας που καταβάλλουν οι καταναλωτές, καθώς και το γεγονός ότι η ως άνω περιγραφόμενη συμπεριφορά στρεβλώνει την αγορά και τον ίσο ανταγωνισμό και παραπλανά για την πραγματική ανταπόκριση των εταιρειών στις υποχρεώσεις τους ως Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας, η Αρχή αποφάσισε ότι η Θετική Αναφορά θα περιλαμβάνει τους προμηθευτές που εκπληρώνουν ή διευθετούν το σύνολο των υποχρεώσεων τους (Ρυθμιζόμενες και μη-Ρυθμιζόμενες χρεώσεις). Η εν λόγω απόφαση της Αρχής ερείδεται στο γεγονός ότι η προσήκουσα καταβολή των λοιπών, μη-Ρυθμιζόμενων Χρεώσεων (π.χ. Χρεώσεις ΜΔΝ, Φωτοβολταϊκά στις Στέγες, ΜΜΚ ΑΠΕ, έκτακτη εισφορά του άρθρου 157 παρ. 2 του ν. 4759/2020) είναι εξίσου σημαντική με την καταβολή των Ρυθμιζόμενων Χρεώσεων, διότι συνδέεται άμεσα με τον δημοσίου συμφέροντος σκοπό της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.

Έτσι, η ΡΑΑΕΥ, αποβλέποντας στον διττό σκοπό, αφενός της παροχής θετικού κινήτρου προς τους προμηθευτές ώστε να βελτιώσουν την ανταπόκρισή τους ως προς την καταβολή του συνόλου των υποχρεώσεων τους (Ρυθμιζόμενων και μη-Ρυθμιζόμενων χρεώσεων), αφετέρου της διασφάλισης της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, λαμβανομένης υπόψη της ιδιαιτερότητας της παρούσας συγκυρίας, υιοθετεί το ήπιο και αναλογικό μέτρο της ανακοίνωσης των στοιχείων των προμηθευτών που δεν διατηρούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους Διαχειριστές (Κατηγορία Α), καθώς και των Προμηθευτών που διατηρούν μεν ληξιπρόθεσμες οφειλές, όμως, είτε προβαίνουν σε διακανονισμό τους και τηρούν τους σχετικούς όρους, είτε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καλύπτονται πλήρως από εγγυήσεις (εκτός των εγγυήσεων βάσει κανονιστικού πλαισίου) (Κατηγορία Β). 

Όσον αφορά στην παρούσα Θετική Αναφορά, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία που εστάλησαν στην Αρχή από τους Διαχειριστές για την καταβολή από τους προμηθευτές των Ρυθμιζόμενων χρεώσεων ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ, ΧΧΣ και ΧΧΔ (με την εξαίρεση προσώρας των ανταποδοτικών τελών υπέρ ΡΑΑΕΥ), καθώς και των μη-Ρυθμιζόμενων Χρεώσεων που κατέστησαν –κατά το κείμενο πλαίσιο (νόμοι και Κώδικες)– ληξιπρόθεσμες έως και την 31η Ιουλίου. 

Στη βάση αυτών, διακρίνονται δύο κατηγορίες προμηθευτών (με αλφαβητική σειρά), ωστόσο και οι 14 εταιρείες κατατάσσονται στην πρώτη κατηγορία. 

Συγκεκριμένα:

Κατηγορία Α΄: Ενεργοί Προμηθευτές που καταβάλλουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους, σύμφωνα με το κανονιστικό – ρυθμιστικό πλαίσιο * Μήνας αναφοράς Ιούλιος 2024 (ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και 31.07.2024) –  χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πληρωμές των ανταποδοτικών τελών της ΡΑΑΕΥ καθώς και τυχόν πληρωμές προς τους Διαχειριστές μετά την 31η Ιουλίου 2024.

– ΒI.ΕΝΕΡ Α.Ε.

– ΒΙΟΛΑΡ Α.Ε.

– ΔΕΗ Α.Ε.

– ΕΛΙΝΟΙΛ ΑΕ

– ΖΕΝΙΘ Α.Ε.

– ΘΩΜΑΣ ΣΟΥΜΠΑΣΗΣ ΜΕΠΕ

– ΚΩΝΣΤ. Β. ΜΑΡΚΟΥ ΑΒΕΕ

– ΟΤΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΕ

– ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε.

– ELPEDISON Α.Ε.

– ENEL GREEN POWER HELLAS ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ Α.Ε.

– METLEN ENERGY AND METALS Α.Ε.

– NRG SUPPLY AND TRADING S.Α

– VOLTON Α.Ε.

Κατηγορία Β΄: Ενεργοί Προμηθευτές που είτε έχουν διακανονίσει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και τηρούν τους όρους διακανονισμού, είτε το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους καλύπτεται από πρόσθετες εγγυήσεις.

Σε αυτή την κατηγορία δεν εντάσσεται κάποιος Προμηθευτής.

Πηγήhttps://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Χρυσοχοΐδης: Οριοθετούνται τα δικαιώματα ασθενών με άνοια και των φροντιστών τους

xristiana

Δράση Εθελοντικής Αιμοδοσίας Στο Μετρό Συντάγματος

xristiana

Αίμα προς… πώληση – Νομοσχέδιο προβλέπει αποζημίωση σε δωρητή πλάσματος

xristiana