ΚεντρικήΠεριβάλλον

Μπαίνει «κόφτης» στις περικοπές ενέργειας από ΑΠΕ

11/9/2024

Δικαιότερη πολιτική περικοπών ενέργειας τις ώρες που υπάρχει  υπερπαραγωγή ΑΠΕ προτείνει η ομάδα εργασίας του ΥΠΕΝ, υπό τον καθηγητή του Πολυτεχνείου κ. Σταύρο Παπαθανασίου, με στόχο την  δημιουργία  ενός µηχανισµού αντιστάθµισης των περικοπών ενέργειας.

Τα στοιχεία που παρουσίασε τις προηγούμενες μέρες ο  πρόεδρος της  ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος σε εκδήλωση της ΡΑΑΕΥ στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ, αποδεικνύουν ότι πέρσι οι περικοπές μόνο στα αιολικά πάρκα που είναι συνδεδεμένα στην υψηλή τάση ήταν κάτι πάνω από 2% και αυξήθηκαν γεωμετρικά το πρώτο οκτάμηνο του 2024 σε 3% -3,5%. Ανάλογη ήταν η εικόνα και στα φωτοβολταϊκά καθώς ο  πρόεδρος του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Εταιρειών κ.  Σωτήρης Καπέλλος, ανέφερε ότι στους πρώτους επτά μήνες του έτους  περικόπηκαν συνολικά 528 GWh ΑΠΕ (3,5%), από μία συνολική παραγωγή ΑΠΕ 14,6 TWh. Την περισσότερη χαμένη παραγωγή είχαμε τον Απρίλιο σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες  του έτους αλλά και με το σύνολο των περικοπών του 2023 (228 GWh) ήτοι 259 GWh. Τον Μάιο οι απώλειες έφτασαν τις 122 GWh, τον Ιούνιο 64 GWh και τον Ιούλιο 33 GWh.

Ο κ. Λαδακάκος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις περικοπές και τον αντίκτυπο που έχουν στα χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς η κλιμάκωσή τους έχει ανάψει  «κόκκινο» στις τράπεζες. Όπως είπε η περίοδος ανοχής των παραγωγών τείνει να εξαντληθεί και πολλοί έχουν ξεκινήσει νομικές ενέργειες.

Η εισήγηση της ομάδας έργου

Σύμφωνα με την εισήγηση της ομάδας έργου του ΥΠΕΝ, οι περικοπές πρέπει να γίνονται σε λελογισμένα πλαίσια, να είναι προβλέψιμες, να κατανέμονται δίκαια μεταξύ των συμμετεχόντων και να αποζημιώνονται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και εθνικό θεσμικό πλαίσιο. Η Πολιτεία όπως είπε πρέπει να μεριμνήσει για την τήρηση των συγκεκριμένων προϋποθέσεων, όπως και για τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν για την ανάπτυξη της αποθήκευσης που θα επιτρέψει τη διατήρηση των περικοπών σε χαμηλά επίπεδα.

Η πρόταση της ομάδας έργου θα τεθεί σε  δημόσια διαβούλευση και θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση. Σχετικά με τον μηχανισμό αντιστάθµισης περικοπών ενέργειας, η πρόταση της Ομάδας του ΥΠΕΝ αναφέρει ότι θα εφαρμόζεται ex-post, µόνο σε περιόδους µε ανακατανοµή εκτός πλαισίου αγορών (non-market based redispatching) ενώ εξετάζονται μια σειρά από παραμέτρους όπως ζητήματα περιορισμών και περικοπών ΑΠΕ και αποθήκευσης, δυνατότητες μείωσης περικοπών μέσω λύσεων αποθήκευσης, χωρητικότητας των δικτύων και αρχών διάθεσης ηλεκτρικού χώρου κ.α.

Όπως  αναφέρθηκε  στην σχετική ημερίδα της ΡΑΑΕΥ, αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή διαχείριση της υπερπαραγωγής ΑΠΕ αποτελεί η ανάπτυξη συστημάτων εποπτείας και ελέγχου των έργων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος του Διαχειριστή είναι   ο έλεγχος του  70% της ισχύος ΑΠΕ παραγωγής έως τον Ιούνιο του 2025. Ο Διαχειριστής  στοχεύει έως τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού, να εντάξει στα Κέντρα Ελέγχου Δικτύων Διανομής (ΚΕΔΔ) 1.400 σταθμούς ΑΠΕ ισχύος 2,4 GW.

Στο ίδιο διάστημα θα  υλοποιηθεί διασύνδεση με τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου των ΦΟΣΕ  και θα ελέγχει μέσω αυτών 4.300 σταθμούς ισχύος 2,9 GW. Τέλος θα  εντάξει στα ΚΕΔΔ σε δεύτερο χρόνο και σταδιακά αυτούς τους 4.300 σταθμούς. Έτσι, από τον ερχόμενο Ιούνιο ο   ΔΕΔΔΗΕ προγραμματίζει να  ελέγχει απευθείας ή μέσω Φο.Σ.Ε. 5.700 σταθμούς ΑΠΕ, ισχύος 5,3 GW, εκπροσωπώντας το 70% της ισχύος παραγωγής.

Από την πλευρά της ΡΑΑΕΥ, ο Αντιπρόεδρος του κλάδου ενέργειας κ. Δημήτρης Φούρλαρης τόνισε πως οι περικοπές της διαθέσιμης παραγωγής είναι ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μονάδες παραγωγής ΑΠΕ, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Όπως είπε, η αύξηση των περικοπών θίγει την αποδοτικότητα των έργων, τα οποία χρειάζονται υψηλότερα έσοδα ανά παραγόμενη MWh, χωρίς αυτό να αναιρεί το γεγονός ότι οι σταθμοί ΑΠΕ αποτελούν την οικονομικότερη τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής μεταξύ αυτών που είναι διαθέσιμες για τη χώρα μας. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως η αδυναμία διασφάλισης ενός προβλέψιμου μεγέθους περικοπών δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές και τόνισε πως κύρια μέτρα αντιμετώπισής τους είναι τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και η ενίσχυση των εξωτερικών διασυνδέσεων του ηλεκτρικού μας συστήματος.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ΦΣΘ: Έρχονται και πάλι ελλείψεις φαρμάκων – Ο ΕΟΦ απελευθερώνει τις παράλληλες εξαγωγές

xristiana

Μπόνο

xristiana

Boyfriend blush: Η τεχνική που θα κάνει τα μάγουλα σας να είναι πάντα αναψοκοκκινισμένα

xristiana