ΚεντρικήΟμορφιά

Πισίνα: Προστατέψτε τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια σας από το χλώριο

11/7/2024

Προστατέψτε τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια σας από το χλώριο αν κολυμπάτε σε πισίνα. Να θυμάστε ότι καμία πισίνα δεν είναι απαλλαγμένη από αυτή τη χημική ουσία, επομένως θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να προφυλαχτείτε. Μάθετε πώς, όλες οι πολύτιμες συμβουλές ακολουθούν!

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Όπως αναφέρεται σε δερματολογικές μελέτες, η παρατεταμένη έκθεση σε χλωριωμένο νερό μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, κνησμό, εστίες εκζέματος, αποχρωματισμό και σημάδια πρόωρης γήρανσης. Πώς να αποτρέψετε αυτές τις επιπτώσεις;

Όπως θα διαπιστώσετε οι συμβουλές φροντίδας για τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια σας από το χλώριο είναι απλή υπόθεση και μπορεί εύκολα να συμπεριληφθεί στη ρουτίνα σας, ειδικά αν είστε παθιασμένη κολυμβήτρια κολυμβητής ή αν περνάτε πολλές ώρες στο νερό της πισίνας.

Μάθετε πώς να προστατεύετε τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια σας από το χλώριο, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να διατηρεί τις πισίνες απαλλαγμένες από βακτήρια.

Προστατέψτε τα μαλλιά σας από το χλώριο

Το χλώριο που υπάρχει στις πισίνες ως απολυμαντικό έχει αρνητικές επιπτώσεις στα μαλλιά. Αυτή η χημική ουσία απορροφά τα φυσικά έλαια των μαλλιών, με αποτέλεσμα την ξηρότητα και τη φθορά.

Για την ακρίβεια, στεγνώνει τις τρίχες και τις κάνει αρκετά εύθραυστες, καθώς δρα λειαντικά από μόνο του σε συνδυασμό με την έκθεση στον ήλιο. Επιπλέον, στην περίπτωση των βαμμένων ή ξανθών μαλλιών, τους δίνει μια πρασινωπή απόχρωση και τα κάνει να χάσουν πιο γρήγορα το χρώμα τους.

Τι μπορεί όμως να γίνει για να αποφευχθούν αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις; Η απάντηση είναι απλή: φροντίστε τα μαλλιά σας, διατηρήστε τα ενυδατωμένα και μην απελπίζεστε. Εδώ είναι μερικές συμβουλές που θα σας επιτρέψουν να έχετε όμορφα μαλλιά χωρίς να θυσιάσετε το πάθος σας για το κολύμπι.

  • Ενυδατώστε τα μαλλιά σας: Κάντε το πριν και μετά το κολύμπι στην πισίνα. Μπορείτε να το κάνετε εφαρμόζοντας το ενυδατικό προϊόν της επιλογής σας.
  • Φορέστε σκουφάκι κολύμβησης: Αυτό θα αποτρέψει την άμεση επίδραση του χλωρίου στα μαλλιά σας.
  • Ξεπλύνετε καλά: Αφού εξασκηθείτε στο αγαπημένο σας άθλημα, είναι απαραίτητο να πλυθείτε με άφθονο νερό, φροντίζοντας να μην έχει μείνει καθόλου χλώριο σε αυτό.
  • Εφαρμόστε αντηλιακό: Έτσι είναι, υπάρχουν ειδικά προϊόντα για την προστασία των μαλλιών σας από τις ακτίνες UV! Αυτό είναι σημαντικό καθώς ο ήλιος τείνει να ενισχύει τις επιδράσεις του χλωρίου.
  • Χρησιμοποιήστε ειδικό σαμπουάν για ξηρά μαλλιά: Ακόμα κι αν εφαρμόσετε τις συμβουλές που σας δίνουμε, τίποτα δεν θα εμποδίσει τα μαλλιά σας να επηρεαστούν. Επομένως, είναι ιδανικό να χρησιμοποιείτε αυτό το είδος σαμπουάν προληπτικά και να αποφύγετε περαιτέρω ζημιές.
  • Εφαρμόστε conditioner κάθε μέρα: Αυτό το προϊόν ενυδατώνει τα μαλλιά μετά από κανονικό λούσιμο. Επομένως, μην το ξεχνάτε κάθε φορά που λούζετε τα μαλλιά σας, ειδικά όταν πηγαίνετε στην πισίνα.
  • Κουρεύετε τακτικά τις άκρες: Οι σπασμένες άκρες βλάπτουν γενικότερα τις τρίχες των μαλλιών μας. Κάντε το κάθε δύο με τρεις μήνες.

Προστατέψτε το δέρμα σας από τις επιπτώσεις του χλωρίου

Όπως αναφέρεται σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sport and Health Research των ΗΠΑ, ένα από τα πιο κοινά παράπονα που αναφέρουν οι επαγγελματίες κολυμβητές είναι η ξηροδερμία. Είναι απαραίτητο να προστατεύσετε το δέρμα σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πρακτική της κολύμβησης.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα αποτρέψουν το δέρμα σας από το να επηρεαστεί από το χλώριο:

  • Κάντε ένα ντους πριν την πισίνα: Με αυτόν τον τρόπο, θα αποτρέψετε ορισμένα από τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε καθημερινά -όπως κρέμες, λοσιόν και αποσμητικά- να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες όταν έρθετε σε επαφή με το χλώριο, ερεθίζοντας το δέρμα σας.
  • Μην φοράτε κοσμήματα ή μέταλλο: Όπως στην προηγούμενη περίπτωση, τείνουν να αντιδρούν στο χλώριο του νερού και μπορεί να απελευθερώσουν τοξικές και ερεθιστικές ουσίες.
  • Ενυδατώστε το δέρμα σας: Για να εξουδετερώσετε τις επιπτώσεις του χλωρίου αφού είστε στην πισίνα. Ιδανικά, χρησιμοποιήστε μια εξαιρετικά ενυδατική κρέμα που βοηθά στον έλεγχο του φυσικού pH του δέρματος και είναι ειδική για ξηρές επιδερμίδες.
  • Να χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό: Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, αυτό το προϊόν βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις βλαβερές συνέπειες της συνεχούς έκθεσης στον ήλιο. Συνιστούν επίσης αν κολυμπάτε συχνά, να χρησιμοποιείτε υποαλλεργικό.
  • Κάντε ντους σχολαστικά μετά το κολύμπι: Αυτό γίνεται για να αφαιρέσετε όλα τα ίχνη χλωρίου από το σώμα. Το κλειδί είναι να το κάνετε με άφθονο νερό και, στο πρώτο στάδιο, να μην χρησιμοποιήσετε σαπούνια ή άλλα προϊόντα.

Μην ξεχνάτε επίσης να προστατεύετε τα νύχια σας από το χλώριο

Προστατέψτε τα νύχια σας από το χλώριο, όπως τα μαλλιά και το δέρμα σας. Παρόλο που φαίνονται τόσο σταθερά και σκληρά, τα νύχια είναι αρκετά ευαίσθητα. Οι δερματολόγοι εξηγούν ότι τα νύχια, εκτός από την κερατίνη, συγκρατούν μεταξύ 7% και 16% νερό.

Όταν εκτίθενται σε περισσότερο από 30%, τα νύχια γίνονται μαλακά και μπορούν να σπάσουν πιο εύκολα. Από την άλλη, όταν η έκθεση στο νερό είναι μικρότερη από 7%, γίνονται εύθραυστα και ξηρά.

Έτσι, όταν μένουν για αρκετή ώρα στις πισίνες, στην αρχή γίνονται μαλακά, αλλά λόγω της επίδρασης του χλωρίου ξηραίνονται. Μερικές από τις συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να τα προστατέψετε είναι οι ακόλουθες:

  • Μην αμελείτε την ενυδάτωση: Μην νομίζετε ότι η βύθιση στο νερό είναι αρκετή για να ενυδατωθούν τα νύχια, το ιδανικό είναι να χρησιμοποιείτε κρέμες που έχουν έλαια όπως αργκάν, για να εξουδετερώσετε την ξηρότητα.
  • Χρησιμοποιήστε προστατευτικά βερνίκια νυχιών: Αυτά τα προϊόντα δημιουργούν ένα είδος φιλμ που αποτρέπει το χλώριο να διεισδύει απευθείας στα νύχια.
  • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή: Από μέσα προς τα έξω, μπορείτε να δυναμώσετε τα νύχια σας για να τα κάνετε ανθεκτικά στις επιδράσεις του χλωρίου. Καταναλώστε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, μεταξύ άλλων προϊόντων πλούσια σε βιταμίνες A, B, C και D.

Πηγή: https://www.womanidol.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Τα ζώδια σήμερα: «Λέων, τα διλήμματα δεν θα λείψουν στην προσωπική σου ζωή»

xristiana

ΟΗΕ: Σχέδιο ψηφίσματος για «τον πλήρη κύκλο ζωής του πλαστικού» – Αντιμετώπιση της ρύπανσης

xristiana

Πασχαλινές Αγορές Από Το Pre-Εaster Charity Pop Up Store Για Την Ενίσχυση Των Σκοπών Του Σωματείου “Ελπίδα”

xristiana