9/7/2024
Στο ζήτημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν ελληνικά νησιά στέκεται σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, με φόντο την κορύφωση της φετινής τουριστικής περιόδου.
Αφού κάνει αναφορά στη Νάξο και την Κάρπαθο, το πρακτορείο σημειώνει ότι στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας έβρεξε ελάχιστα ή και καθόλου τους τελευταίους μήνες. Τώρα, καθώς τα νησιά της χώρας ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν έναν αριθμό ρεκόρ τουριστών, η πίεση στα αποθέματα νερού σπάνια ήταν πιο έντονη, δήλωσαν αξιωματούχοι, αγρότες και επιστήμονες, σύμφωνα με το Reuters.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής απειλούν το μέλλον του τουρισμού, ενώ επισημαίνει ότι αυτή η χρονιά είναι ιδιαίτερα δύσκολη, δεδομένου ότι ο χειμώνας ήταν πιο θερμός από ό,τι συνήθως και οι πυρκαγιές άρχισαν ασυνήθιστα νωρίς. Το Reuters κάνει αναφορά και στους τουρίστες –μεταξύ των οποίων ο Μάικλ Μόσλεϊ– οι οποίοι έχασαν τη ζωή του λόγω υψηλών θερμοκρασιών.
Οι ειδικοί για το κλίμα φοβούνται ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Ο Αντρέα Τορέτι, συντονιστής του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου παρατηρητηρίου ξηρασίας της Υπηρεσίας Copernicus, δήλωσε ότι μόλις γίνουν ορατές οι επιπτώσεις της ξηρασίας, θα είναι πολύ αργά για να αναλάβουμε δράση.
Επιπτώσεις σε καλλιέργειες
Το Reuters φιλοξενεί δηλώσεις του δημάρχου Νάξου, Δημήτρη Λιανού, ο οποίος υπογράμμισε ότι υπήρξε έντονη έλλειψη βροχοπτώσεων σε όλη τη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στη Νάξο. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι δύο δεξαμενές του νησιού περιέχουν 220.000 κυβικά μέτρα νερού, το ένα τρίτο του επιπέδου του περασμένου έτους.
Οι αρχές έχουν εξασφαλίσει τρεις φορητές μονάδες αφαλάτωσης, ωστόσο το ζήτημα της λειψυδρίας παραμένει για τους αγρότες, καθώς σε πολλά πηγάδια έχει εισχωρήσει αλμυρό νερό, επισημαίνει το Reuters.
Ο αγρότης Στέλιος Βαθρακοκοίλης, ο οποίος καλλιεργεί πατάτες Νάξου, ανέφερε στο Reuters ότι η παραγωγή φέτος αναμένεται να είναι η μισή σε σύγκριση με πέρσι. «Είναι μεγάλη απογοήτευση γιατί εμείς οι άνθρωποι δεν καταφέραμε να προβλέψουμε ότι η κλιματική αλλαγή θα χτυπούσε και τις πόρτες μας» ανέφερε.
Η λύση της αφαλάτωσης
Χώρες σε όλη τη Μεσόγειο αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν τα αποθέματα νερού μέσω αφαλάτωσης. Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, ακόμη και στη Θάσο, που είναι πιο πράσινη σε σύγκριση με τη Νάξο, αξιωματούχοι δήλωσαν πως θέλουν να εγκαταστήσουν σχετική μονάδα για μελλοντική χρήση.
Ωστόσο, η σχετική ζήτηση είναι αυξανόμενη, σύμφωνα με τους προμηθευτές μονάδων αφαλάτωσης. Μιλώντας στο Reuters, ο Αλέξανδρος Υφαντής, διευθύνων σύμβουλος της Sychem, η οποία έχει έδρα την Ελλάδα, είπε ότι δεν μπορεί να καλυφθεί πλήρως η ζήτηση αυτό το καλοκαίρι λόγω έλλειψης βασικών εξαρτημάτων. Οι νέες μονάδες θα είναι διαθέσιμες μετά τον Σεπτέμβριο.
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com