News ΑΜΕΑΚεντρική

Κοινωνικός Τουρισμός συνταξιούχων: Διαμαρτυρία για διακρίσεις κατά ανάπηρων και χρονίως πασχόντων

15/7/2024

Μέχρι τις 20 Ιουλίου μπορούν οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ να καταθέσουν αιτήσεις για το φετινό πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού.

Ωστόσο, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία διαμαρτύρεται διαμαρτύρεται σχετικά με τις προϋποθέσεις ένταξης τονίζοντας ότι η ουσιαστική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε περιόδους κρίσης επιβάλλει την ύπαρξη ειδικής και ουσιαστικής μέριμνας για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, αλλά και για τα μέλη των οικογενειών τους. 

Σε επιστολή στην υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως και στον υφυπουργό Οικονομίας, Αθανάσιο Πετραλιά, η ΕΣΑμεΑ αναφέρει πως με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση του προγράμματος, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο μόνο τα ενήλικα τέκνα που έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω εφ΄ όρου ζωής και οι συνοδοί των δικαιούχων, που έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας.

«Επιπλέον προβλέπεται ότι τα κριτήρια μοριοδότησης και ο αριθμός μορίων ανά κριτήριο έχουν ως εξής: “α. Ιδιότητα ΑμεΑ σε ποσοστό 50% και άνω: 50 μόρια”, την ώρα που την εν λόγω μοριοδότηση θα έπρεπε να λαμβάνουν τόσο οι “δικαιούχοι” όσο και οι “ωφελούμενοι”» σημειώνει η Συνομοσπονδία για να προσθέσει ότι οι αναφερόμενες περιπτώσεις στην υπ’ αρ. οικ. 39549 ΚΥΑ αποτελούν διάκριση έναντι των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Η ΕΣΑμεΑ  ζητά να τροποποιηθούν άμεσα η περίπτωση β της παρ. 2 του άρθρο 2 και να συμπεριληφθούν όλα τα τέκνα με αναπηρία ή και χρόνια πάθηση που έχουν κατά την υποβολή της αίτησης απόφαση σε ισχύ  με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, χωρίς να απαιτείται απόφαση εφόρου ζωής, καθώς και η περίπτωση δ της ίδια παραγράφου, προκειμένου να δικαιούνται συνοδό όλοι οι δικαιούχοι ή ωφελούμενοι του εν λόγω προγράμματος, εφόσον έχουν ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω και χωρίς να χρήζει αποδείξεως η ανάγκη συνοδείας.

«Ο πρωτοφανής πληθωρισμός που βιώνουμε καθώς και το πρόσθετο κόστος διαβίωσης που προκύπτει λόγω αναπηρίας, οδηγεί τα άτομα με αναπηρία/χρόνιες παθήσεις αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους όλο και περισσότερο στην φτωχοποίηση» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Όλη η ανακοίνωση έχει ως εξής

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) αποτελεί την τριτοβάθμια Οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας. 
Κύρια αποστολή της είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Ιδίως όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012.

Στις 10.07.2022, δημοσιεύτηκε η υπ’ αρ. οικ. 39549 Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για συνταξιούχους e- ΕΦΚΑ του πρώην ΟΑΕΕ για την περίοδο 2024-2025. 
Σύμφωνα με την αναφερόμενη ΚΥΑ, στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 «Δικαιούχοι/Ωφελούμενοι του Προγράμματος» είναι: « (…) (β) τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των 18 ετών, έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλον γονέα, ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, χωρίς ημέρες εργασίας, (….) (δ) οι συνοδοί των δικαιούχων ή ωφελουμένων των ως άνω περιπτώσεων α’ έως γ’ ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας, η οποία βεβαιώνεται από τον αρμόδιο δημόσιο φορέα βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίζει.».

Με βάση τα παραπάνω, διαπιστώνεται ότι έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο τα ενήλικα τέκνα που έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω εφόρου ζωής καθώς αντίστοιχα και οι συνοδοί των δικαιούχων και των ωφελούμενων που έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας. 
Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 8 «Κριτήρια Μοριοδότησης για την επιλογή των Δικαιούχων – Κατάρτιση Μητρώου Δικαιούχων / Ωφελούμενων» στην παράγραφο 2 προβλέπεται: «Τα κριτήρια μοριοδότησης και ο αριθμός μορίων ανά κριτήριο έχουν ως εξής: α. Ιδιότητα ΑμεΑ σε ποσοστό 50% και άνω: 50 μόρια». Με το παρόν, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι την εν λόγω μοριοδότηση θα πρέπει να λαμβάνουν τόσο οι «Δικαιούχοι» του Προγράμματος όσο και οι «Ωφελούμενοι».

Κυρία Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,
Η ουσιαστική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε περιόδους κρίσης επιβάλλει την ύπαρξη ειδικής και ουσιαστικής μέριμνας για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, αλλά και για τα μέλη των οικογενειών τους. Ο πρωτοφανής πληθωρισμός που βιώνουμε καθώς και το πρόσθετο κόστος διαβίωσης που προκύπτει λόγω αναπηρίας, οδηγεί τα άτομα με αναπηρία/χρόνιες παθήσεις αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους όλο και περισσότερο στην φτωχοποίηση. 

Οι αναφερόμενες περιπτώσεις στην υπ’ αρ. οικ. 39549 Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού των συνταξιούχων του πρώην ΟΑΕΕ / e- ΕΦΚΑ για την περίοδο 2024-2025 αποτελούν διάκριση έναντι των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. 
Για το λόγο αυτό, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας απευθυνόμαστε σε εσάς προκειμένου  να τροποποιηθούν:
• η περίπτωση β της παρ. 2 του άρθρο 2 και να συμπεριληφθούν όλα τα τέκνα με αναπηρία ή και χρόνια πάθηση που έχουν κατά την υποβολή της αίτησης απόφαση σε ισχύ  με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, χωρίς να απαιτείται απόφαση εφόρου ζωής καθώς  και 
• η περίπτωση δ της ίδια παραγράφου, προκειμένου να δικαιούνται συνοδό όλοι οι δικαιούχοι ή ωφελούμενοι του εν λόγω προγράμματος, εφόσον έχουν ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω και χωρίς να χρήζει αποδείξεως η ανάγκη συνοδείας. 

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε στο Πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού των συνταξιούχων του πρώην ΟΑΕΕ / e- ΕΦΚΑ για την περίοδο 2024-2025 να λαμβάνουν 50 μόρια λόγω αναπηρίας τόσο οι δικαιούχοι του Προγράμματος όσο και ωφελούμενοί τους δεδομένου ότι μέχρι στιγμής η μοριοδότηση αφορούσε μόνο σε περίπτωση αναπηρίας του δικαιούχου. 
Πιστεύοντας πως θα κατανοήσετε τη σοβαρότητα του εν λόγω θέματος, ευελπιστούμε στην άμεση και θετική ανταπόκρισή σας στο ως αίτημά μας και στην ενημέρωση της Συνομοσπονδίας για την εξέλιξη αυτού.
Εν αναμονή της άμεσης ανταπόκρισής σας, σάς ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας Συμμετέχει Στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Για Την Υγεία Και Την Ασφάλεια Στην Εργασία

xristiana

Πέντε τρόποι με τους οποίους το αλκοόλ σαμποτάρει το αδυνάτισμα

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 13/7

xristiana