News ΑΜΕΑΚεντρική

Ετήσια Έκθεση EDF 2023: Οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα

4/7/2024

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με αναπηρία (EDF) παρουσίασε την Ετήσια Έκθεσή του για το 2023, τονίζοντας ότι το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα έδειξε τη δύναμή του προωθώντας σημαντικές αλλαγές και εξελίξεις.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης τονίζει: «Το 2023 σημαδεύτηκε από σημαντικά επιτεύγματα και ακούραστη υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία σε όλη την Ευρώπη. Οι προσπάθειές μας είχαν ως αποτέλεσμα την έγκριση σημαντικών Οδηγιών, σημαντικών έργων που υποστηρίζουν άτομα σε περιοχές κρίσεων και εκδηλώσεις και επαφές που θα διαμορφώσουν το μέλλον των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία».

Η Έκθεση υπογραμμίζει τις βασικές πρωτοβουλίες, συνεργασίες και την πρόοδο που έχει σημειώσει προς μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς και πιο προσβάσιμη για όλους.

Ιδιαίτερα:

  • Έγκριση οδηγίας για μια φιλόδοξη Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας και βελτιώσεις στο σύστημα Κάρτας Στάθμευσης μετά από μακρά εκστρατεία.
  • Υποστήριξη για την ασφάλεια των ατόμων με αναπηρία στην Ουκρανία, που επηρέασε περισσότερα από 18.000 άτομα και συμβολή στην πρόταση για την Ukraine Facility για προσβάσιμες και χωρίς αποκλεισμούς επενδύσεις ανάκαμψης.
  • Συνδιοργάνωση του 5ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των ατόμων με αναπηρία με περισσότερους από 700 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων αξιόλογων ομιλητών, και υιοθέτηση του Μανιφέστου του EDF για τις Ευρωεκλογές 2024.
  • Υποστήριξη της συμπερίληψης των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία στην Οδηγία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, εστιάζοντας στην απαγόρευση της αναγκαστικής στείρωσης.

Ο κ. Βαρδακαστάνης επισημαίνει: «Αν και χαιρετίζουμε τη νομοθετική πρόοδο που συντελέστηκε φέτος στη μακροχρόνια εκστρατεία μας για την ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις. Επίμονοι φραγμοί όπως το στίγμα, οι διακρίσεις, οι ανεπαρκείς υπηρεσίες υποστήριξης και οι οικονομικές ανισότητες εξακολουθούν να εμποδίζουν την πλήρη υλοποίηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Και ας μην ξεχνάμε τα άτομα με αναπηρία στην Ουκρανία –και σε άλλες περιοχές– που πλήττονται και πληγώνονται δυσανάλογα από τον πόλεμο και μένουν πίσω σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. 

Το 2023, τα αιτήματά μας ακούστηκαν δυνατά στους φορείς χάραξης πολιτικής. Αυτή η πρόοδος οφείλει πολλά στα αφοσιωμένα μέλη μας και στους υποστηρικτές μας σε όλη την Ευρώπη, των οποίων οι συλλογικές προσπάθειες μας οδηγούν όλους προς ένα μέλλον όπου το «Nothing About Us Without Us» (Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς) θα γίνει πραγματικότητα. Περισσότερο και από αυτό, εργαζόμαστε για ένα μέλλον όπου θα υπάρχει πραγματικά το “Τίποτα χωρίς εμάς” (Nothing without us)».

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την Ετήσια Έκθεση στον παρακάτω σύνδεσμο (αγγλικά):

https://drive.google.com/file/d/1hxhiSMsqe6Rozo-p5Jpe-I7ghp8FfvZB/view?pli=1

Πηγή: https://www.esamea.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Κάταγμα σπονδυλικής στήλης: Προγνωστικός παράγοντας το λίπος στα χέρια

xristiana

Παλαιό Φάληρο: Σεμινάριο Λεκτικής & Σωματικής Αυτοάμυνας

xristiana

Τα οφέλη της γυμναστικής με σχοινάκι

xristiana