ΚεντρικήΟμορφιά

Έλαιο batana: Αναγεννηθείτε σαν… τον φοίνικα!

16/7/2024

Μετά το έλαιο καρύδας, το jojoba oil και το έλαιο argan, το έλαιο μπατάνα διεκδικεί μία θέση στη φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών μας. Ολοένα και περισσότερες εταιρείες καλλυντικών προσθέτουν στα προϊόντα τους το έλαιο batana, χάρη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του: Από τη μια θρέφει και ενυδατώνει την επιδερμίδα και από την άλλη, αναζωογονεί τα μαλλιά! Πώς θα επωφεληθούμε από τη δράση του; Μήπως υπάρχουν και αρνητικές επιπτώσεις;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Οι φαρμακευτικές και καλλυντικές του ιδιότητες κέρδισαν τις εντυπώσεις από το μακρινό…  1880, αλλά περίπου δέκα χρόνια αργότερα ένας Καναδός επιχειρηματίας χάρη στη μεταμόρφωση των μαλλιών τής συζύγου του, η οποία χρησιμοποιούσε το λάδι μπατάνα αποφάσισε να επενδύσει στην παραγωγή, λανσάροντας ένα προϊόν με την ονομασία “Ojon”, μια και στη γλώσσα των ιθαγενών της φυλής Μισκίτο “ojon” σημαίνει φοίνικας.

Το έλαιο από την Ονδούρα, δεν είναι τυχαίο που το αποκαλούν «θαυματουργό λάδι», λόγω της εξαιρετικής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και βιταμίνες!

Γνωστό και ως λάδι ojon πλέον, προέρχεται από τον ξηρό καρπό του φοίνικα, Elaeis oleifera, που φύεται στην Ονδούρα όπου οι κάτοικοι το χρησιμοποιούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια για το φαγητό, αλλά και για την καλλυντική περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών.

Τι είναι το λάδι batana;

Το έλαιο batana είναι μια κίτρινη υγρή ουσία που εξάγεται από τον καρπό τού φοίνικα που συναντάται στη νότια και κεντρική Αμερική. Η συγκομιδή του γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με το χέρι και αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως βιταμίνη Ε και Ω-6 λιπαρά οξέα. Βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος, αυξάνει την ανάπτυξη των μαλλιών και επανορθώνει τυχόν βλάβες.

Όπως ήδη αναφέραμε, οι λατινοαμερικανικές ρίζες του βρίσκονται στην Ονδούρα, όπου χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες προσδίδοντας πολλά οφέλη για το δέρμα και τα μαλλιά.

Οφέλη για το δέρμα

Ο καλύτερος τρόπος για να αφομοιώσουμε τα θετικά στοιχεία ενός φυσικού προϊόντος αποτελεί η χρήση του αντίστοιχου ελαίου στη ρουτίνα της ομορφιάς μας.

Το έλαιο batana είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, μπορεί να λειτουργήσει ως μαλακτικό για να βοηθήσει στην ενυδάτωση του δέρματος.

Πλούσιο σε τοκοφερόλες και τροκοτροειδή που δρουν ως αντιοξειδωτικά, προστατεύει το δέρμα από την πρόωρη γήρανση και ταυτόχρονα, προσφέρει ένα μοναδικό όφελος που δεν συναντάμε σε άλλα φυσικά έλαια.

Προστατεύει την επιδερμίδα από τις ακτίνες UV και τη μόλυνση του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες! Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, πως μπορούμε να σταματήσουμε τη χρήση αντηλιακού προϊόντος, αλλά οπωσδήποτε η χρήση του θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των αρνητικών δράσεων της ηλιακής ακτινοβολίας.

Οφέλη για τα μαλλιά

Από τη σύζυγο του Καναδού επιχειρηματία ως και τους ιθαγενείς της Ονδούρα, ορκίζονται στα οφέλη του ελαίου batana για τα μαλλιά! Τα συστατικά του βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη των μαλλιών και αποτρέπουν την τριχόπτωση.

Το έλαιο batana προσδίδει στα μαλλιά μας την πιο λαμπερή εμφάνιση που έχουμε ποτέ φανταστεί!

Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει τα ανοιχτόχρωμα βαμμένα μαλλιά και ειδικά τα πλατινέ ξανθά, τα γκρι ή τα λευκά ώστε να έχουν έναν όμορφο χρωματικό τόνο.

Οδηγίες χρήσης για το δέρμα μας!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εντάξουμε το έλαιο batana στη ρουτίνα τής ομορφιάς μας, να αισθανθούμε το δέρμα μας καλύτερο και την εμφάνισή του αναζωογονημένη και λαμπερή!

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να το παρακάνουμε! Η εφαρμογή του δυο-τρεις φορές την εβδομάδα είναι υπεραρκετή. Εάν το έλαιο batana δεν υπάρχει στα συστατικά των προϊόντων που χρησιμοποιούμε, μπορούμε να το ενσωματώσουμε τόσο σε προϊόντα καθαρισμού προσώπου, όσο και σε ενυδατικές κρέμες και μάσκες.

  • Σε περίπτωση που το δέρμα μας είναι ξηρό ή αφυδατωμένο η χρήση του ελαίου μία με δύο νύχτες την εβδομάδα θα φέρει γρήγορα την ισορροπία.
  • Εάν έχουμε λιπαρό ή με τάσεις ακμής δέρμα, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λάδι ως πρώτο βήμα στη θεραπεία μας με ένα καθαριστικό που έχει βάση το νερό, για να αποφύγουμε το φράξιμο των πόρων.

Και για τα μαλλιά μας!

Όπως το δέρμα μας, έτσι και το τριχωτό της κεφαλής μας μπορεί να αφομοιώσει τα θετικά οφέλη του ελαίου batana! Μπορούμε να απλώσουμε μια μικρή ποσότητα στις παλάμες μας και να κάνουμε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής και στα μαλλιά μας, φροντίζοντας να εισχωρήσει παντού. Θα το αφήσουμε να δράσει περίπου για μισή ώρα και στη συνέχεια, θα ξεπλύνουμε με χλιαρό νερό. Τόσο απλό!

Υπάρχουν παρενέργειες;

Όπως κάθε φυσικό προϊόν, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αλλεργίας ή ευαισθησίας στο προϊόν. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με κάποια ερυθρότητα, απολέπιση, κνησμό και παρόμοια συμπτώματα.  Ωστόσο, δεν υπάρχουν έντονοι λόγοι ανησυχίας! Το έλαιο batana θεωρείται γενικά ασφαλές για όλους τους τύπους δέρματος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια, πως η ανοχή κάθε δέρματος είναι διαφορετική σε κάθε άτομο. Οπότε είναι καλό να κάνουμε το τεστ αλλεργίας τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο πριν από την πρώτη χρήση εφαρμόζοντας μικρή ποσότητα στο εσωτερικό του βραχίονα και να συμβουλευτούμε τον δερματολόγο μας, εάν είμαστε επιρρεπείς σε αλλεργίες.

Πηγή: https://www.womanidol.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Καρδίτσα: Μια μοναδική συναυλία το βράδυ της Τρίτης στο Παυσίλυπο

xristiana

Ένας στους τρεις ενήλικες στην Ευρώπη δεν αθλείται αρκετά, κάτι που βλάπτει την υγεία

xristiana

Κάθεστε πολλές ώρες; Ο μαγικός αριθμός βημάτων που μειώνει κατά 39% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

xristiana