ΚεντρικήΟμορφιά

Το πλύσιμο του προσώπου με αλμυρό νερό είναι trending στο TikTok – είναι, όμως, καλό για την επιδερμίδα;

17/7/2024

Το πλύσιμο του προσώπου με αλμυρό νερό είναι άλλη μία τάση που αυτή τη στιγμή είναι παντού στο TikTok. Ολοένα και περισσότεροι χρήστες της διάσημης πλατφόρμας υποστηρίζουν πως το αλμυρό νερό μπορεί να θεραπεύσει την ακμή και να μειώσει την ερυθρότητα στο δέρμα. Ενώ το αλάτι δρα ως απολεπιστικό, για να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, και μπορεί να είναι ευεργετικό για τη λιπαρή επιδερμίδα, είναι όμως και η λύση στο πρόβλημα της ακμής; Οι ειδικοί μας δίνουν τα φώτα τους.

Το αλμυρό νερό που συζητιέται στο TikTok δεν είναι τίποτε άλλο από το προφανές: ένα μείγμα αλατιού και νερού. Μπορείτε να το πάρετε από τη θάλασσα ή ακόμη και να φτιάξετε το δικό σας στο σπίτι -για να γίνει, συνήθως χρησιμοποιείται διαλυτό αλάτι (όπως κανονικό αλάτι, σε αντίθεση με το χοντρό θαλασσινό αλάτι που δε διαλύεται εύκολα) και κανονικό νερό από τη βρύση.

Τα οφέλη

  • Περιορίζει τις ατέλειες: Το αλμυρό νερό καθαρίζει σε βάθος τους πόρους συμβάλλοντας στο skincare για πιο καθαρό και λείο πρόσωπο.
  • Απομακρύνει την περίσσεια λιπαρότητας: Η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, των ρύπων και των υπολειμμάτων μακιγιάζ και αντηλιακού από το δέρμα με τη βοήθεια του αλμυρού νερού μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της λιπαρότητας, ότι δηλαδή έχει ανάγκη ο λιπαρός τύπος επιδερμίδας.
  • Αφήνει το δέρμα πιο φωτεινό και λείο: Το αλάτι αποτελεί ένα φυσικό απολεπιστικό συστατικό που αφήνει την επιδερμίδα λεία, φωτεινή και απαλή.
  • Μειώνει τη φλεγμονή: Μερικά από τα μέταλλα που εντοπίζονται στο αλμυρό νερό, όπως το μαγνήσιο, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. Για αυτόν τον λόγο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμο για ορισμένες παθήσεις όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση. Ωστόσο, το πολύ αλμυρό νερό μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και να ταλαιπωρήσει το ευαίσθητο δέρμα.

Τι να προσέξετε

Αν και αναγνωρίζουν ορισμένες από τις ωφέλιμες ιδιότητες του αλμυρού νερού στην επιδερμίδα, οι ειδικοί δεν εγκρίνουν το συγκεκριμένο trend και τονίζουν ότι αν θέλετε οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε, αυτό θα πρέπει να γίνει αφού πρώτα συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας. Καταρχάς, το αλμυρό νερό δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα χημικά απολεπιστικά, καθώς η εφαρμογή του στο πρόσωπο μπορεί εύκολα να «στεγνώσει» και να βλάψει το δέρμα λόγω του ότι είναι πολύ «σκληρό», αναφέρουν οι ειδικοί. Επίσης, δεν είναι ευεργετικό για κάθε τύπο επιδερμίδας και πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή. Για παράδειγμα, αν και το αλμυρό νερό μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση/μείωση της παραγωγής λιπαρότητας, οι ειδικοί τονίζουν ότι όσοι έχουν λιπαρό ή με τάση για ακμή δέρμα, καλό είναι να το χρησιμοποιούν με φειδώ. Επιπρόσθετα, το αλάτι είναι φυσικό αντιβακτηριδιακό, επομένως μπορεί να είναι ωφέλιμο για όσους έχουν ακνεϊκή επιδερμίδα -μην το επιλέγετε όμως ως μοναδική θεραπεία για την ακμή, τονίζουν οι δερματολόγοι.

Πώς θα φτιάξετε αλμυρό νερό

Ανακατέψτε ζεστό νερό με θαλασσινό ή κανονικό αλάτι και αφήστε το στην άκρη μέχρι να κρυώσει. Μετά από λίγο είναι έτοιμο για να πλύνετε το πρόσωπό σας. Ό,τι περισσέψει, αποθηκεύστε το σε ένα αεροστεγές δοχείο για να το χρησιμοποιήσετε σε επόμενη φορά -απλώς φροντίστε να το ανακινήσετε καλά πριν τη χρήση για να πάει παντού το αλάτι.

Κάθε πότε μπορείτε να το χρησιμοποιείτε

Οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιείτε αλμυρό νερό στο πρόσωπό σας μία με δύο φορές την εβδομάδα -μεγαλύτερη συχνότητα από αυτήν, θα οδηγήσει σε διατάραξη του επιδερμιδικού φραγμού. Επιπλέον, δεν το συνιστούν σε άτομα με ξηρό, ευαίσθητο ή επιρρεπές σε έκζεμα δέρμα, καθώς το αλμυρό νερό είναι «σκληρό» και μπορεί να ταλαιπωρήσει αρκετά αυτούς τους τύπους επιδερμίδας. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευθείτε τον δερματολόγο σας, εάν μπορείτε να το δοκιμάσετε.

Πηγή: https://www.vita.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Θα Λειτουργήσει Κοινωνικό Φροντιστήριο Ηλιούπολης

xristiana

Τέλος οι ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία – Οι ασθενείς με κορονοϊό θα νοσηλεύονται με τους υπόλοιπους

xristiana

1ο Συνέδριο Ασθενών: Ο Καρκίνος Του Μαστού Στην Ελλάδα Σήμερα

xristiana