ΚεντρικήΜαγειρική

Μπακαλιάρος πλακί με φρέσκια ντομάτα

22/7/2024

Υλικά Συνταγής

  • 1 κιλό μπακαλιάρος καθαρισμένος, κομμένος σε μερίδες
  • 6 μεγάλες φρέσκες ντομάτες ώριμες, αλλά σφιχτές
  • 2 κρεμμύδια τριμμένα
  • 1 κιλό πατάτες κομμένες σε ροδέλες
  • 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • ¼ του φλιτζανιού του τσαγιού μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ξίδι (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ψιλοκόβετε τις ντομάτες (ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρους) και κόβετε τις άλλες δύο σε ροδέλες.
  • Ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας ως εξής: Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα τα ⅔ από το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια. Σβήνετε με το κρασί και όταν πάρουν βράση προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα, αλατοπίπερο και το ξίδι (προαιρετικά). Βράζετε τη σάλτσα 5′.
  • Κατόπιν στρώνετε τις ροδέλες της πατάτας σε ορθογώνιο ταψάκι. Τις αλατοπιπερώνετε και τις περιχύνετε με τη σάλτσα. Τις ψήνετε για 40′ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C.
  • Βγάζετε το ταψί από τον φούρνο και ακουμπάτε πάνω στις πατάτες τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Τα αλείφετε με λίγο λάδι, τοποθετείτε πάνω σε κάθε κομμάτι ροδέλες ντομάτας και φρέσκα κρεμμυδάκια.
  • Πασπαλίζετε με το σκόρδο και το μαϊντανό. Περιχύνετε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας και ψήνετε το φαγητό για άλλα 20′-30′, μέχρι να ψηθούν οι ντομάτες και το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του.

Πηγή: https://www.icookgreek.com

Related posts

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

ΕΣΑμεΑ: Διεθνές Εργαστήριο Προσβάσιμου Τουρισμού Φύσης

xristiana

Γιατί οι γυναίκες πρέπει να κάνουν γυμναστική το πρωί και οι άνδρες το βράδυ (έρευνα)

xristiana