ΚεντρικήΚοινωνικά

Street Art Festival-Trikala 2024

10/6/2024

Όσο ο κοινωνικός ιστός δεν σταματάει να αλληλεπιδρά μέσω της τέχνης, τόσο η τέχνη του δρόμου θα βρίσκει μια θέση στην αστική σκηνή της πόλης. Αναμφισβήτητα υπάρχει ένα τεράστιο φάσμα διαφόρων ειδών τέχνης σε δημόσιους χώρους, πτυχές της οποίας διαφέρουν ανάλογα τη χώρα και την κουλτούρα της εκάστοτε κοινωνίας, όπως είναι τα graffiti, τα μουσικά ή χορευτικά festival.

Με αφορμή την ανάδειξη της τέχνης του δρόμου μουσικοί, ηθοποιοί, χορευτές, εικαστικοί- γραφίστες και άλλοι καλλιτέχνες θα συνεργαστούν στο Κέντρο Κοινωνικών Δομών επί της οδού Ομήρου 6, για να μεταφέρουν την «τέχνη του δρόμου» στους πολίτες, σε μια δράση που διοργανώνεται από το Κέντρο Κοινότητας με τα Παραρτήματα ΚΕΜ & Ρομά, το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων και το Κοινωνικό Εστιατόριο Δήμου Τρικκαίων, στις 17 & 18 Ιουνίου 2024.

Το festival θα ανοίξει με τη δράση δημιουργίας graffiti, που θα απεικονίζει το σημείο διασύνδεσης των πολιτών με τις κοινωνικές δομές, τη γειτονιά, την κοινότητα, την τοπική κοινωνία για θέματα συμπερίληψης και κοινωνικού αποκλεισμού, αποτελώντας τη στέγη για τις ευπαθείς ομάδες.

Η ανάδειξη της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης και η διαμόρφωση ενός ευχάριστου, πολύχρωμου αστικού περιβάλλοντος με τη δημιουργία ενός graffiti διακοσμώντας τον τοίχο των Κοινωνικών Δομών στο κτήριο Αριστοτέλη Αντωνίου.

Εκτός από την ψυχαγωγία των πολιτών και τη δημιουργία μιας διαφορετικής ατμόσφαιρας, δίνεται η δυνατότητα για συζήτηση και τη δημιουργία ενός πλαισίου κανονισμών για την τέχνη του δρόμου, το οποίο εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες σε μεγαλουπόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και η Νέα Υόρκη.

Τοπικά τρικαλινά συγκροτήματα με διαφορετικά είδη μουσικής και καλλιτέχνες θα δώσουν την παράστασή τους από την πλατεία Χατζηπέτρου, επί της οδού Ομήρου, έως το Κέντρο των Κοινωνικών Δομών, όπου θα υπάρχει η κεντρική σκηνή, στην οποία θα καταλήγουν τα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Πολλές φορές θεωρούμε την ύπαρξη αυτών των καλλιτεχνών δεδομένη, αγνοούμε την παρουσία τους απαξιούμε την προσφορά τους ή το θεωρούμε επαιτεία.

Το festival διοργανώθηκε με σκοπό αφενός να αναδειχθεί και να αναγνωριστεί το έργο των καλλιτεχνών του δρόμου που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ευρύτερης κοινωνίας μας μέσα από την αποδοχή και δίνοντας τους την πρέπουσα σημασία σεβόμενοι τη διαφορετικότητα τους.

Αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα σε ωφελούμενους που υποστηρίζονται από τις κοινωνικές Δομές του Δήμου μας να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν συμβάλλοντας στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.

Το Street Art festival γεννήθηκε μέσα από την επιθυμία των ίδιων των ωφελουμένων μας να εκφραστούν, να διασκεδάσουν, να δημιουργήσουν αλλά και να κοινωνικοποιηθούν. Σκοπός μας είναι η ψυχική τους ανόρθωση και η ανακούφιση αυτών που βρίσκονται σε κατάσταση αστεγίας/ δρόμου, έχοντας υπάρξει και οι ίδιοι μουσικοί του δρόμου κοινωνικοποιώντας του και κινητοποιώντας τους, διαχειρίζοντας και εκφράζοντας τα συναισθήματα τους καλλιεργώντας συναισθηματικούς δεσμούς και κοινό αίσθημα ταυτότητας.

Η τέχνη του δρόμου δίνει πρωτοφανή ελευθερία και δυνατότητα επικοινωνίας με τους πολίτες. «Είναι όμορφο να υπάρχει τέχνη στον δρόμο. Ο καλλιτέχνης είναι εκτεθειμένος σε όλους, άσχετα από την ηλικία και τα μουσικά τους γούστα. Είναι ωραίο να ξέρεις ότι κάποιος περαστικός θα σταθεί έστω και για λίγο, θα σε χειροκροτήσει ή ακόμα θα σου κάνει και παρατήρηση» Επιπλέον, ο δρόμος έχει μια ”δυσκολία” και μια ”επικινδυνότητα” μια χειροπιαστή αίσθηση που αγγίζει τις ψυχές των ανθρώπων.

Related posts

Φροντίδα της επιδερμίδας στην εγκυμοσύνη: Τι να προσέξετε

xristiana

Η Εκδίκηση της Ξανθιάς

xristiana

19ο e-Θερινό Σχολείο στη Διαχείριση Kινδύνου και τα Στοχαστικά Χρηματοοικονομικά

xristiana